Höstnytt 2015: vecka 46

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Schweiz: Rösta fram vinnarbidrag på SRF/RTR:s webbplattform

Just nu håller de nationella TV-bolagen i Schweiz igång sina respektive antagningar för att utse bidrag till den gemensamma nationella finalen nästa år. Tysk-schweiziska TV-bolaget SRF och rätoromanska TV-bolaget RTR genomför sin gemensamma uttagning via denna webbplattform. Fram tills 26 oktober hölls plattformen öppen för uppladdning av bidrag från alla världens hörn, där totalt 166 låtar laddades upp. Det blev totalt sett 37 färre mot året innan.

Bland de som laddat upp låtar hittas tre forna Eurovision-deltagare, bl.a. en låt av den slovenska artisten Omar Naber, som representerat sitt hemland Slovenien i Eurovision Song Contest 2005 med låten ”Stop” som dessvärre inte nådde finalen. Ytterligare en före detta Eurovision-representant har laddat upp en låt på webbplattformen, nämligen den schweiziska sångerskan Barbara Berta som representerade Schweiz år 1997 med låten ”Dentro di me”, som placerade sig på 22:a plats av 24 bidrag.

 

Rösta på dina favoritbidrag

Just nu pågår omröstningen på webbplattformen som ska avgöra vilka totalt 10 låtar som SRF/RTR ska skicka vidare i Schweiz gemensamma uttagning. Precis som ifjol röstar en jury och lyssnare gemensamt fram vinnarna.

Som lyssnare kan man rösta som mest fyra gånger och omröstningen hålls öppen till och med nästa måndag (den 16 november) kl. 08:00. För att rösta – klicka här.

De tio tävlande som röstas vidare får den 6 december framföra låtarna framför en nationell jury som sedan skickar 3 tävlande vidare till den nationella finalen i februari. Fransk- och italienskspråkiga tv-bolagen (som också är med i tävlingen) ges plats för 3 tävlande de med i finalen.

 

Robbans topplista

Dags för ytterligare en ny topplista från vår skribent Robban Denna vecka får vi ta del av Robbans fjärde topplista som ser ut som följer (inom parentes anges uppladdningsstad):

  1. Gisel de Marco – “Boom Boom” (Pfäffikon)
  2. Nea – “Puppy Love (Do You Remember)” (Leipzig)
  3. Patric Scott – “No Boundaries” (Gams)
  4. Omar Naber – “Take Me Far” (Ljubljana)
  5. Ylva & Linda Persson – “Closer to my heart” (Sundbyberg)
  6. Conny Conrad & Friends – “We are we’ll be” (Eutingen im Gäu)
  7. Michael James – “Wrong answers” (Belfast)
  8. Vincent Gross – “Half A Smile” (Basel)
  9. Sarah Tyler – “It’s your time” (Wolverhampton)
  10. Ramona Nerra – “My heart is still winning” (Meerbusch)
  11. Rykka – “The Last Of Our Kind” (Meilen)
  12. Lino Lavista – “Sempre Lei” (Dübendorf)
  13. Claudio Raj – “Peccato” (Zürich)
  14. Arianne – “Remember” (Basel)
  15. Vivien – “So wie ich bin” (Luzern)
  16. Rino Dilugano – “Dimmi se c’è” (Davesco)
  17. Bella C – “Another World” (Luzern)
  18. Umberto Alongi – “Come Stai” ( Pura)
  19. Platzhirsch – “Holz vor dr Hütta” (Chur)
  20. Germein Sisters feat. Alphorn-Trio Fröschental – “Sunshine” (Scott Creek)
  21. Kuba Jasiecki – “Yallaleyo” (Stockholm)
  22. Dani – “In My Heart” (Zeiningen)
  23. Smashby – “Pharaoh” (Steeton)
  24. Stanley Miller (Chipper) – ”Feel the love” ( Madrid)
  25. Flo & Raf – ”Di ganzi Nation” (Henggart)
  26. Andrea Moore – ”Someday” (Reitnau)
  27. Patrick von Castelberg & Valentin Akçag – “Dark Star” (Niederbipp)
  28. Barbara Berta – ”Attitude” (Gordola)
  29. Tandem – “Song” (Rapperswil)
  30. Miranda Dickinson – ”For A While” (Stourbridge)

 

Nu släpps biljetterna till Eesti Laul 2016

På tisdag (10 november) kommer biljetterna till nästa års Eesti Laul att släppas. Sändningarna kommer först att ske i ERR:s TV-studios medan finalen kommer att ske i Saku Suurhall, arenan som stod värd för Eurovision 2002.

Du kan beställa biljetter via denna länk.

Läs mer om vilka som tävlar i nästa års estniska uttagning här.

 

Deltagarspekulationer (Eurovision 2016)

Serbien bekräftar deltagande

Så har Serbiens nationella TV-bolag nu officiellt bekräftat att Serbien ska delta även i nästa års Eurovision Song Contest, vilket gör 39 bekräftade länder. Dock är det inte bestämt än hur artist och bidrag ska väljas.Senast blev det en nationell final med tre tävlande.

I Eurovision 2015 slutade Serbien på tionde plats i finalen.

 

Nationella uttagningar

Krista Siegfrids & Roope Salminen programleder UMK 2016

I fredags var det tanken att finska TV-bolaget YLE skulle presentera de tävlande till nästa års UMK. Så blev det inte utan istället meddelades det att 2013 års finska Eurovision-representant Krista Siegfrids och Roope Salminen kommer att programleda uttagningen i vår. Krista gör därmed programledardebut även om hon har scenerfarenhet från både Eurovision och The Voice Finland. Roope däremot programledde UMK även ifjol.

YLE har även meddelat ett par viktiga datum. Tidigare sades det att finalen av UMK ska gå av stapeln i mars, men den kommer istället att ske den 27 februari. Innan dess kommer tre heat att sändas den 6:e, 13:e och 20:e februari. De tävlande artisterna med tillhörande bidrag kommer att presenteras den 12 januari.

Nästa år blir det femtionde gången gillt som Finland deltar i Eurovision Song Contest. Hur detta eventuellt kommer att uppmärksammas är inte avslöjat.

 

RSI:s kandidater presenterade

På måndagen arrangerade italiensk-schweiziska TV-bolaget RSI sin interna final, där en tremannajury fick bestämma vilka tre låtar som ska tävla för RSI:s räkning vid momentet Expert Check.

Juryn som valde ut låtarna bestod av Paolo Meneguzzi (Schweiz 2008), Gabriel Broggini (Schweiz 2012 – del av Sinplus) samt Simone Tomassini. Följande bidrag valde juryn:

  1. Theo (Matteo Rossi) – ”Because of you
  2. Elias Bertini – ”Elephant
  3. Nathalie (Nathalie Cadlini) – ”Share love

Noterbart är att både Elias och Nathalies har sina respektive låtar uppladdade på SRF/RTR:s webbplattform.

Den 6:e december kommer dessa tre artister att framträda inför en jury som väljer ut endast en av dem att få tävla i den nationella finalen den 13:e februari.

 

Slovenien väljer återigen genom EMA

Nu har det slovenska nationella TV-bolaget officiellt bekräftat Sloveniens medverkan i Eurovision 2016, samt att nästa års representant ska väljas genom uttagningen EMA. Mer info om hur upplägget blir denna gång väntas vid senare tillfälle.

 

Programledarna till Festivali i Këngës 54 presenterade

När Albaniens nationella uttagning Festivali i Këngës går av stapeln den 25-27 december kommer det att vara tre programledare under sändningarna. Nu har det nationella TV-bolaget RTSH meddelat att Pandi Laço, Gresa Pallaska och Blerta Tafani blir programledarna.

Det kan vara värt att notera att Pandi Laço har som textförfattare haft hittills tre vinnarbidrag i FiK som har fått tävla i Eurovision, vilket skedde åren 2005, 2007 och 2008. Dessutom står bakom texten till årets albanska Junior Eurovision-bidrag.

 

Junior Eurovision 2015

Alla tävlingsländer har nu valt artist och bidrag

I juni inleddes årets Junior Eurovision-säsong med nationella uttagningar och sedan dess har de totalt 17 tävlingsländerna valt artist och bidrag. Redan nästa vecka är det dags för repetitionsvecka på plats i Bulgarien och lördagen den 21 november sker själva sändningen. Som vi tidigare berättat gör Australien och Irland debut i årets tävling samt Albanien och Makedonien som gör comeback.

På vår specialsida här kan du läsa mer om årets upplaga.

 

NDR (Tyskland) livestreamar Junior Eurovision…

Trots att Tyskland aldrig har tävlat i Junior Eurovision och ej heller kommer att göra det i år så kommer TV-bolaget NDR att livestreama sändningen på Eurovision.de. NDR, som i vanliga fall står bakom den tyska uttagningen till Eurovision Song Contest, kommer även att skicka Thomas Mohr som kommentator.

 

… men SVT gör det inte!

I år blir det första gången sedan 2008 som Sverige inte deltar i Junior Eurovision Song Contest. Detta innebär även att SVT inte kommer att göra någon utsändning och därför skickas ingen/inga kommentatorer till Bulgarien.

För svenska TV-tittare rekommenderas därför den livestreaming som kommer att ske från Junioreurovision.tv eller från någon av tävlingsländernas/andra sändningsländers livesändningar. Alternativt att man såklart kan köpa biljett och befinna sig på plats i arenan.

 

Övriga nyheter

Norges första Eurovision-representant död

I torsdags 5 november 2015 avled Nora Brockstedt, som var Norges första Eurovisionrepresentant.

Nora Brockstedt debuterade på revyteatern Chat Noir år 1943 och fick därefter en stor karriär som underhållare och sångerska. Under 50-talet gjorde hon succé med flera hits. År 1960 då Norge gjorde debut i Eurovision tävlade Nora med bidraget ”Voi Voi” som i den nationella finalen Norsk Melodi Grand Prix vann stort och som i Eurovision slutade på delad fjärdeplats. Året därpå deltog Nora igen i NMGP och vann igen med låten ”Sommer i Palma” som i Eurovision slutade på sjunde plats.

Efter Eurovision hade Nora en karriär som jazzsångerska. Hon hann därefter släppa hela fjorton soloalbum och sju övriga musikalbum, det sista släpptes år 2008 då hon var 85 år gammal.

Nora Brockstedt blev 92 år gammal.

 

Reklambyrån Ingo skapar Eurovision-konceptet 2016

SVT har nu gjort klart med valet av reklambyrå som ska ta fram konceptuttryck och visuellt material till nästa års Eurovision. Det blev till slut reklambyrån Ingo som fick uppdraget. Nu påbörjas ett intensivt arbete för att överträffa det som gjordes år 2013.

Senast Sverige arrangerade tävlingen år 2013 var temat We Are One och till detta användes en fjäril/fjärilseffekten som symbol. Hur 2016 års koncept ska se ut är inte avslöjat utan mer info kommer.

 

Samira Saïd släpper nytt album

Marockos hittills enda Eurovision-representant, Samira Saïd, har släppt ett nytt musikalbum som heter Ayza Aeesh. Samira gjorde en slags comeback år 2013 och har signerat sig till skivbolaget Rotana Records. Fler låtar finns på hennes officiella YouTube-kanal.

Samira tävlade för Marocko i Eurovision 1980 med låten ”Bitaqat hob”. Det är enda gången som Marocko har deltagit i tävlingen och det har också inneburit att Marocko är det land som avstått tävlan längst sedan debuten – hela 35 år! Om det blir någon ändring på detta till 2016 återstår att se.