Höstnytt 2015: vecka 48

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Intressanta Panelprojekt denna vecka

Denna vecka händer tre spännande saker på ESC-Panelen som du inte får missa!

På tisdag 24 november är det dags för finalen av vårt höstprojekt Best of Melodifestivalen. Vi har nu korat 32 vinnare och det har således blivit dags att ta reda på vilken låt som vi tycker är den bästa. Igår söndag publicerade vi statistik för hur vi har röstat i grundomgångarna.

På torsdag 26 november kommer en panelöverraskning á la Eurovision. Missa absolut inte detta!

På fredag 27 november öppnas första luckan i panelens julkalender. Årets julkalender heter Från Babs till Zelmerlöw och handlar om Sveriges alla representanter i Eurovision. Från debuten 1958 till 2015. Eftersom det har blivit så många genom åren har vi tvingats smygstarta fyra dagar före december…

 

Sista chansen att skicka bidrag till Ungerns A Dal

På onsdag 25 november stänger antagningen till Ungerns uttagning A Dal 2016. Uppfyller du kraven nedan är du välkommen att skicka in låtar:

– För att få delta som artist måste man vara etablerad artist, inneha ungerskt medborgarskap och/eller ha ungerska som modersmål.

– Nationella TV-bolaget Duna har rätt att bestämma vilken artist som ska framföra respektive bidrag. De understryker att tävlingen är en låttävling och inte en artisttävling.

– Utländska låtskrivare är välkomna i tävlingen så länge man uppfyller vissa krav gällande artistens bakgrund. Se regelverket för mer info.

– Låtarna ska helst framföras på ungerska, men det är okej att framföra låtar på engelska och/eller andra ungerska minoritetsspråk.

– Det är däremot strikt förbjudet att framföra låtar som innehar några som helst kommersiella, religiösa eller politiska budskap. Det är ej heller tillåtet med svordomar.

– I övrigt måste låten uppfylla EBU-kraven gällande publicering (originalverk som ej har varit publicerade före 1 september 2015), låtlängd (max 3 minuter lång låt), artistens ålder (minst 16 år gammal senast 10 maj 2016), sångkrav (ingen förinspelad huvud- eller körsång, endast förinspelad musik gäller) och antalet personer på scenen (max 6 stycken per nummer).

Viktigt att veta: vinnaren av A Dal 2016 blir Ungerns representant i Eurovision 2016 och denna artist/grupp och dess arbetsteam ska under perioden efter nationella finalen och till Eurovision pågår ägna mycket tid åt att uppmärksamma detta, genom förberedelser för att uppnå bästa resultat i tävlingen. Vinnaren måste därför också ägna sig åt de evenemang som TV-bolaget och EBU arrangerar som exempelvis presskonferenser och PR-evenemang. Alla deltagare i Ungerns Eurovision-framträdande i maj 2016 förbinder sig att stanna i värdstaden så länge nationella TV-bolaget anser att man ska stanna.

Mer info finns här (OBS! Det är på ungerska > bläddra nedåt på sidan för engelsk version).

 

Deltagarspekulationer i Eurovision 2016

Troligt besked från Bosnien och Hercegovina denna vecka

Det har dröjt länge nu men nu kommer indikationer på att det bosniska nationella TV-bolaget BHRT äntligen ska ge besked om Bosnien och Hercegovina ska delta i Eurovision 2016 eller inte. Enligt uppgifter ska BHRT ha valt ut en trio som representant internt som ska vara redo att tävla för landet om man nu ställer upp eller inte. Det handlar fortfarande om att hitta en ekonomisk lösning för deltagandet. Dålig ekonomi hos BHRT har gjort att Bosnien och Hercegovina inte har kunnat delta i Eurovision sedan år 2013.

 

Bulgarien mycket osäkra på återvändande till Eurovision

Vi fortsätter på ekonomispåret och landar i Bulgarien som ju i lördags stod värd för Junior Eurovision Song Contest. Trots att landet stått värd för ett Eurovision-event ser det enligt uppgifter ut som att det nationella TV-bolaget BNT väljer att att avstå tävlan i stora Eurovision för tredje året i rad – just av ekonomiska skäl. Detta rapporterar Eurovoix.com.

I en intervju som ESCDaily.com gjorde med Bulgariens delegationschef Joana Levieva-Sawyer kommer uppgifter om att Eurovision är för dyrt för TV-bolaget. Däremot tänker BNT göra allt för att kunna delta, men i dagsläget är det högst osäkert.

 

Nationella uttagningar

Reglerna för EMA 2016 presenterade

I förra veckan kom Slovenien ut med reglerna till sin uttagning EMA 2016. Det blir en enda finalkväll med som mest 12 tävlingsbidrag. En nationell antagning är nu igång som stänger den 21 december. Från denna antagning kommer en expertkommitté välja ut ett antal bidrag och därefter tillsätter nationella TV-bolaget RTVSLO ytterligare bidrag.

Bidrag skickas in via detta webbformulär. Vid inskickningen ska låten skickas med i mp3-format, låttexten, foto på artisten samt en biografi om artisten samt ett intyg (som finns här) där låtskrivarna skriver under regelverket. Det här året tillåts icke-slovenska låtskrivare är välkomna att tävla så länge man då tävlar med en slovensk artist.

I finalen, som ännu inte har fått ett officiellt sändningsdatum, kommer genomföras i två omgångar. Först framförs alla bidrag och därefter utser en jury två bidrag som går till en andra omgång. Därefter röstar tittarna fram vinnaren.

 

Få ansökningar till Moldavien än så länge

Trots att Moldaviens nationella TV-bolag TRM meddelade regler och uttagningsupplägg redan i oktober har det hittills endast inkommit 3 ansökningar. Vi hoppas såklart att intresset ökar något eftersom O Melodi Pentru Europa 2016 ska innehålla två semifinaler och en final. För den som vill tävla försöka tävla för Moldavien 2016 så hittas all info om detta här. Deadline att skicka in låtar är satt till den 7:e december. Den 19:e samma månad kommer en liveaudition hållas där det slutgiltiga tävlingsuppställningarna görs.

 

Junior Eurovision 2016

Nederländerna öppnar antagningen till sin Junior-uttagning 2016

I helgen avgjordes årets Junior Eurovision Song Contest, men redan nu är förberedelserna för 2016 i full gång – åtminstone om man kollar hos Nederländerna. Redan nu är det klart att det ska hållas en uttagning under 2016 där intresserade barn redan nu kan börja anmäla sig till antagningen. Fram till 1 mars kommer denna antagning hållas öppen.

Det man måste förhålla sig till är att de tävlande enbart får vara mellan 10-15 år gamla, man får vara som mest 6 personer per nummer/grupp och dessutom måste man vara bosatt i Nederländerna och/eller inneha nederländskt medborgarskap för att få delta.

Mer info hittas här.

 

Fyra ny-intresserade länder till Junior Eurovision 2016

Inför 2015 års Junior Eurovision meddelade Vladislav Yakovlev, som är högsta ansvarige för tävlingen, att fyra länder har fått upp intresset för tävlingen. Det handlar om Estland, Lettland och Litauen samt Frankrike. Både Lettland och Litauen har tävlat i Junior Eurovision förut medan Estland i så fall skulle göra debut. Frankrike tävlade endast år 2004 och hoppade därefter av tävlingen.

Tyskland, som aldrig har tävlat, livestreamade årets tävling. Kanske det finns ett intresse där?

Sedan återstår det att se om SVT hoppar på Juniortåget igen nästa år. Vi får återkomma i frågan vid ett senare tillfälle