20 semifinalister utsedda till Maltas uttagning 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Maltas nationella TV-bolag PBS har presenterat de 20 tävlande som valts ut till den nationella uttagningen som arrangeras om lite drygt en månad.

I år skickades det in 153 bidrag till Maltas uttagning och den 3:e december presenterades en lista på de 49 kvarstående bidragen som fortfarande hade chans att nå tävlingen. På kvällen den 22:a december 2015 avslöjade PBS, genom det direktsända tv-programmet Xarabank, de 20 tävlande som har gått vidare till uttagningens semifinal som äger rum den 22:a januari. De artister som röstas till finalen tävlar sedan igen dagen därpå (den 23:e januari).

 

De 20 tävlande

Bidragspresentationen skedde genom TV-programmet Xarabank där var och en av de 20 tävlande fick framföra delar av sina bidrag. Du kan lyssna på dessa klipp genom att klicka på respektive bidragstitel (smyglyssningarna är cirka 1 minut). Senare kommer studioversioner av bidragen att släppas, vi återkommer med mer information om detta när detta sker.

Bland de tävlande finns en hel del välkända namn som har deltagit tidigare år i Maltas uttagning. Se lista på de utvalda artisterna & låttitlar nedan.

Följande tävlar (i ordning efter artist):

 

  1. BrookeGolden
  2. Christabelle – Kingdom
  3. CorazonFalling Glass
  4. Danica MuscatFront Line
  5. Daniel TestaUnder The Sun
  6. Dario Misfud BonniciI Love You
  7. Deborah CAll around the world
  8. Domenique AzzopardiEmpty Hearted
  9. DominicFire Burn
  10. FranklinLittle Love
  11. Ira LoscoThat’s why I Love You
  12. Ira LoscoChameleon (Invincible)
  13. Jasmine AbelaAlive
  14. JessikaThe Flame
  15. Kimberly CortisLighthouse
  16. Lawrence GrayYou’re Beautiful
  17. Maxine PaceYoung Love
  18. Raquel GaldesFlashing Lights
  19. Sarah CrystalRight Here With You
  20. Stefan GaleaLight up my Life

 

Noteringar:

Ira Losco representerade Malta i Eurovision år 2002 och kom då på andra plats med låten ”7th Wonder”. Till MESC 2016 tävlar hon med två bidrag.

Lawrence Gray med den unika rösten är den artist som tävlat flest antal gånger och längst i den nationella uttagningen. Sedan slutet av 90-talet har Lawrence tävlat om att bli Maltas representant i Eurovision och varit snubblande nära två gånger faktiskt. Åren 1999 och 2003 blev det andra plats. I senaste upplagan av MESC var Lawrence med och kom på 8:e plats med bidraget ”The One That You Love”. Bidraget till MESC 2016 har han skrivit ihop med Paul Giordimaina som representerade Malta i Eurovision år 1991.

Jessika (Jessica Muscat) är också en flitig deltagare som ställt upp med många härliga uptempolåtar som b.la ”Hypnotica” och senast ”Fandango”. Den här gången blir det en ballad.

Deborah C gör sin femte raka tävlan och återigen är det svenska upphovsmän inblandade i form ut av b.la Jonas Gladnikoff. Det blir som väntat en catchy uptempo-poplåt. Senaste tävlingsbidraget hette ”It’s Ok” och slutade på en 11:e plats.

Daniel Testa tävlar för tredje gången på raken. Hans bästa resultat kom i debuten år 2014 med bidraget ”One Last Ride” som slutade på 3:e plats. Senaste bidraget hette ”Something In The Way” och blev 6:a.

Franklin Calleja ställde senast upp med en låt av Eurovision-vinnaren Alexander Rybak. Det blev en 5:e plats för bidraget ”Still Here” som var en fin ballad. Bidraget han tävlar med härnäst blir också den en ballad.

Christabelle Borg kom tvåa efter Amber i den förra upplagan av MESC med partydängan ”Rush”.

Dominic debuterade i den senaste upplagan av MESC och kom på 12:e plats i finalen med låten ”Once In A While”.

 

Svenska låtskrivare i startfältet

7 av de 20 utvalda bidragen har antingen helt eller delvis svenskt upphov när det kommer till låtskrivarna. Det gäller följande bidrag:

 

Corazon: Falling Glass (Sara Ljunggren, Georgios Kalpakidis, Jonas Gladnikoff)

Dario Misfud Bonnici: I Love You (Sandra Nordstrom, Henric Pierroff)

Deborah C: All around the world (Matthew Ker, Jonas Gladnikoff, Michael James Down, Primoz Poglajen)

Domenique Azzopardi: Empty Hearted (Dimitri Stassos, Ylva Persson, Linda Persson)

Dominic: Fire Burn (Will Taylor, Jonas Gladnikoff, Natasha Turner)

Jasmine Abela: Alive (Michael James Down, Marie Picasso (Shanta Liora), Filip Lindfors, Paul Abela)

Stefan Galea: Light up my Life (Ylva Persson, Linda Persson)

 

Senaste Eurovision-deltagande

För första gången sedan år 2011 stod Malta i år utanför Eurovision-finalen, då Amber med sin ”Warrior” föll på målsnöret och placerade sig på 11:e plats (av 17) i semifinal 2 av Eurovision Song Contest 2015 i Wien.

Lyckas man ta sig till finalen i Eurovision 2016 istället? Är ni som läsare nöjda med de utvalda artisterna? Kommentera gärna!