De tävlande artisterna & bidragen till den isländska jubileumsuttagningen 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Islands nationella TV-bolag RÚV har presenterat de 12 tävlande som valts ut till att tävla i Söngvakeppnin 2016 som är Islands nationella uttagning till Eurovision 2016.

 

Upplägg

Upplägget för Söngvakeppnin 2016 är återigen två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlar 6 bidrag om tre finalplatser. När semifinal nummer två är avklarad presenteras eventuellt även ett wildcard, som en jury utser bland de utslagna semifinalisterna. I finalen blir det således 6-7 bidrag som tävlar om att få representera Island i Eurovision Song Contest 2016. Semifinalerna hålls den 6:e och 13:e februari och finalen den 20:e februari.

Samtliga bidrag framförs på isländska under semifinalerna, men vid finalen är det fritt fram att ändra till engelska. Vid finalen framför man den version man vid en ev vinst tar med sig till Eurovision 2016 i Stockholm.

2016 firar Island att det har gått 30 år sedan landet debuterade i Eurovision Song Contest. För att fira detta har det isländska TV-bolaget RÚV satt ihop en jubileums-DVD med det bästa från Island i Eurovision samt den nationella uttagningen Söngvakeppnin. Filmen går att beställa via denna länk.

 

Startfältet

Följande tävlar (i ordning efter artist, bidragstitel & upphovspersoner inom parantes):

 


Sigga Eyrún – “Kreisí“
(Karl Olgeirsson, Sigríði Eyrúnu Friðriksdóttur)


Helgi Valur Ásgeirsson – “Óvær“
(Karl Olgeirsson)


Erna Mist & Magnús Thorlacius – “Ótöluð orð“
(Erna Mist, Magnús Thorlacius)


Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason -“Hugur minn er“
(Þórunn Erna Clausen)


Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson -“Spring yfir heiminn“
(Júlí Heiðar Halldórsson, Guðmundur Snorri Sigurðarson)


Alda Dís Arnardóttir – “Augnablik“
(Alma Guðmundsdóttir, James Wong, Alda Dís Arnardóttir)


Karlotta Sigurðardóttir – “Óstöðvandi“
(Kristin Sigurpál Sturluson, Alma Rut Kristjánsdóttir, Ylva Persson, Linda Persson)


Ingólfur Þórarinsson – “Fátækur námsmaður“
(Ingólfur Þórarinsson)


Elísabet Ormslev – “Á ný“
(Greta Salome Stefánsdóttir)


Greta Salome Stefánsdóttir – “Raddirnar“
(Greta Salome Stefánsdóttir)


Sigríður Eir Zophoniasardóttir & Jóhanna Vala Höskuldsdóttir – “Ég sé þig“
(Sigríður Eir Zophoniasardóttir, Jóhanna Vala Höskuldsdóttir)


Pálmi Gunnarsson – “Ég leiði þig heim“
(Þóri Úlfarsson)


 

Återkommande namn och annat intressant i startfältet

Bland de tävlande hittar vi två tidigare isländska Eurovision-representanter. En av de är Greta Salome Stefánsdóttir, som tävlar både som artist och låtskrivare till sitt – och ett annat bidrag. År 2012 fick hon tillsammans med duettpartnern Jónsi representera Island i Eurovision då tävlingen hölls i Baku. Resultatet blev en 20:e-plats i finalen med låten ”Never Forget”.

Den andra artisten är veteranen Pálmi Gunnarsson, som var med i trion ICY, som år 1986 blev Islands första Eurovision-representant med låten ”Gleðibankinn”. 16:e plats blev det för Island. I den nationella finalen tävlade Pálmi solo, men fick sedan två ytterligare artister med sig till Eurovision i Bergen (Norge).

Erna Hrönn Ólafsdóttir har deltagit flera gånger tidigare och b.la körat i Eurovision för Hera Björk år 2010. Erna deltog senast i år med låten ”Myrkrið Hljótt” som inte kvalificerade sig till den nationella finalen. Denna gången sjunger hon duett med den första The Voice Iceland-vinnaren Hjörtur Traustason.

Ingólfur Þórarinsson (även kallad Ingó) kom på andra plats i den nationella finalen år 2009 med låten ”Undir regnbogann”, då Yohanna tog hem segern med låten ”Is It True?” och fick åka till Moskva och representera Island och sjunga till sig en andra plats.

Alda Dís Arnardóttir är en ung talang som vann ”Iceland Got Talent” och får nu chansen att tävla om att bli Islands Eurovision-representant i Stockholm år 2016.

 

 

Senaste deltagande

För första gången sedan år 2007 stod Island i år utanför ESC-finalen. Sångerskan Maria Ólafs lyckades inte ta Island till Eurovision-finalen, utan placerade sig på 15:e plats (av 17) i semifinal 2 av Eurovision Song Contest 2015 i Wien.

Lyckas man ta sig till finalen i Eurovision 2016 istället? Är ni som läsare nöjda med de utvalda artisterna? Kommentera gärna!