Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 21

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 17 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 2000 och 2001.

 

2000: Roger Pontare

Roger Pontare föddes den 17 oktober 1951 i Bockträsk som ligger i södra Lappland. Han är sångare och sjunger låtar främst inom pop och etnopop. Mest känd är han nog för sina deltagandeår i Melodifestivalen: 1994 med Marie Bergman och låten “Stjärnorna”, och andra gången 1999 med låten “Som av is”. Nu ställde han upp för tredje gången. Roger är en av tre manliga artister som fått tävla för Sverige i ESC vid två tillfällen (övriga är Björn Skifs och Tommy Körberg). Roger har under sin karriär släppt ett otal album.

Melodifestivalen 2000 blev en slags specialsändning i och med att det var nytt millennium och att Sverige dessutom skulle få stå värd för ESC. Denna gång var det Göteborg som skulle få stå värd, vilket skedde på Göteborgsoperan den 10 mars. Vem som helst som var svensk medborgare fick skicka in bidrag till tävlingen och det inkom totalt 1349 stycken, vilket var en ökning med 79 stycken jämfört med året innan. SVT valde också att behålla systemet med kombinerad jury- och telefonröstning då detta varit mycket lyckat. Som vi berättade om i gårdagens lucka införde SVT telefonröstning i Melodifestivalen först 1999, detta även om Sverige hade haft telefonröstning i Eurovision sedan 1997.

Speciellt för MF-sändningen 2000 var att det var hela 10 programledare för sändningen, och samtliga programledare var artister som tidigare hade tävlat i Melodifestivalen. Dessa personer gjorde även ett specialmedley i pausen inför omröstningen.

I den svenska uttagningsfinalen tävlade 10 bidrag om segern. Roger Pontare återkom som artist och det gjorde även Svenne & Lotta, som gjorde sällskap med den något udda duon Balsam Boys. Efter att alla tio melodier hade framförts fick sedan 11 jurystäder avlägga poäng och efter detta adderades tittarpoängen. Juryn och tittarna delade vardera ut 473 poäng, även om fördelningen var något olika. Varje jurygrupps poäng var 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12, medan tittarnas var multiplar med 11, dvs. 1*11, 2*11, 4*11 osv. uppåt. Vinnare blev Roger Pontares låt “När vindarna viskar mitt namn” som fick ihop totalt 227 poäng. På delad andraplats kom Friends “När jag tänker på imorgon” och Barbados “Se mig”. Ska man vara lite petig kom dock Friends tvåa och Barbados trea i och med att Friends fick högre poäng av tittarna.

Eurovision Song Contest 2000 arrangerades i Globen i Stockholm, som tidigare hade fått stå värd för Melodifestivalen år 1989. 24 länder deltog, där Lettland debuterade medan Finland, Makedonien, Rumänien, Ryssland och Schweiz återkom efter att ha fått avstå p.g.a. dålig placering tidigare år. Portugal skulle ha medverkat men hoppade av och gav därmed plats för Lettland, som i finalen slutade trea. Roger Pontare gjorde ett felfritt framträdande och hade till Eurovisionen valt att översätta vinnarlåten till engelska, som nu hette “When Spirits Are Calling My Name”. Roger slutade på sjunde plats med 88 poäng. Detta var bättre än den 13:e-plats han hade fått 1994. Vann gjorde istället Olsen Brothers från Danmark, vilket utgjorde Danmarks andra ESC-seger.

Roger Pontare har fortsatt med musiken och har dessutom återkommit till Melodifestivalen vid ett antal tillfällen. År 2002 satt han exempelvis med i Andra chansen-juryn som röstade fram två bidrag till final (bland de som blivit trea och fyra i deltävlingarna), 2003 var han programledare för en deltävling med Mark Levengood och 2006 återvände han som artist med låten “Silverland”, som gick till Andra chansen. Roger gjorde även en mindre roll i filmen Gossip år 2000.

 


 

2001: Friends

Musikgruppen Friends bildades år 1999 i Skara genom TV-programmet Friends på turné. Skivbolagskungen Bert Karlsson låg bakom gruppbildandet. Vid starten hade gruppen två sångerskor (Nina Inhammar och Paula Pennsäter) men en kort tid efter bildandet gick Paula Pennsäter över till dansbandet Wizex och hon ersattes då av Kim Kärnfalk. Gruppen medverkade i Melodifestivalen 2000 med låten “När jag tänker på i morgon” som i finalen slutade på andra plats. Men redan året därpå var de tillbaka i tävlingen med låten “Lyssna till ditt hjärta” och då gick det mycket bättre.

Melodifestivalen 2001 hölls på Malmö musikteater i Malmö den 23 februari, med Josefine Sundström och Henrik Olsson som programledare. Precis som året innan hölls en öppen antagning och sedan valde en jury ut 10 bidrag som fick tävla. Festivalen var dock något nedbantad eftersom arrangemanget av ESC året innan hade tärt kostnaderna. Det märktes framförallt i startfältet då det var många debutanter och okända ansikten. Undantaget kan sägas Friends, Barbados och Jan Johansen. En ung Sanna Nielsen gjorde debut det här året och har kommit att prägla Melodifestivalen sedan dess.

Röstningsupplägget var detsamma som året innan, dvs. kombinerad jury- och telefonröstning. Efter juryns röster ledde Friends över Sanna Nielsen och Barbados, och det var även dessa tre artister som även fick de högsta poängen av tittarna. Men Friends var störst och bäst enligt såväl jurygrupperna som tittarna (Norrköpingsjuryn gav dock bara 1 poäng till Friends, medan övriga jurygrupper gav 8:or, 10:or eller 12:or) och därmed fick de tävla för Sverige i ESC.

Det här blev sista året som Melodifestivalen arrangerades på endast en ort. Från 2002 utvecklades konceptet till att omfatta en riksturné med 32 tävlande artister (22 fler mot det här årets tävling).

Danmark stod värd för ESC 2001 som hölls på fotbollsarenan Parken i Köpenhamn. Därmed kunde arenan ta in 38 000 personer, vilket blev nytt publikrekord! Totalt medverkade 23 länder och som vanligt hade EBU en spärr för länder som hade fått för dålig slutplacering året innan, men detta gällde inte Sverige då vi hade hamnat bra till året innan. Friends som tävlade för Sverige gick ut som nummer 7 och slutade sedan på femte plats med 100 poäng. Segern gick istället till Estland som fick ihop 198 poäng. Det blev också Estlands första seger i tävlingen. Under omröstningen såg det dock länge ut som att värdlandet skulle ånyo vinna men de hamnade på andraplats. Greklands duo Antique med Helena Paparizou i spetsen slutade trea.

Friends återkom till Melodifestivalen redan ett år efter segern, men vid årsskiftet 2002/03 splittrades gruppen på obestämd framtid. Sångerskorna Nina & Kim bildade istället en duo som år 2004 ställde upp i Melodifestivalen med låten “En gång för alla”, som dock ej gick vidare från sin deltävling. Tjejerna gav ut ett musikalbum samma år och framträdde även på Stockholm Pride. De höll ihop fram till december 2006 då de gjorde ett sista gemensamma framträdande (dock återkom de kort 2012). Efter detta valde Nina Inhammar att avsluta sin musikkarriär, medan Kim Kärnfalk har fortsatt att skriva musik till andra artister och syns även i olika TV-sammanhang.

I en intervju med Aftonbladet under Melodifestivalen 2013 berättade Kim Kärnfalk att anledningen till varför Friends splittrades var för att gruppmedlemmarna tröttnade på varandra eftersom de arbetade för mycket ihop.