Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 25

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 21 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 2008 och 2009.

 

2008: Charlotte Perrelli

Charlotte Perrelli (f.d. Nilsson) föddes 1974 i Hovmantorp i Lessebo kommun i Småland. Redan som 13 åring började hon sjunga i det lokala dansbandet Bengt-Ingvars, och under gymnasietiden sjöng hon i dansbandet Kendix i Växjö. Efter studenten blev hon del av det rikskända dansbandet Anders Engbergs, genom vilka hon fick vara med i Melodifestivalen 1995 – då som körsångerska bakom bandmedlemmen Björn Hedström. 1997 hoppade hon över till dansbandet Wizex – där hon snabbt blev en stjärna – bl.a. nominerad till en Grammis 1998.

Året därpå deltog hon i Melodifestivalen som soloartist, som hon vann med låten “Tusen och en natt”. Till Eurovision i Israel sjöng Charlotte låten på engelska istället och tog hem segern även där, vilket blev Sveriges fjärde ESC-seger. Charlotte Nilsson blev en stor stjärna i Sverige, även om “Take me to your heaven” aldrig slog internationellt. Hon fortsatte dock som soloartist i några år – men 2003 och 2004 kom hon tillbaka till Melodifestivalen som programledare. 2008 beslöt hon sig dock för att göra comeback som artist i Melodifestivalen.

Melodifestivalen 2008 blev det sjunde året som SVT hade festivalen på turné med 32 låtar fördelade på fyra deltävlingar. Det här året skickades rekordmånga bidrag in, hela 3489 stycken, och sedan var det upp till en urvalsjury som fick välja ut 28 låtar. Avslöjandet om vilka låtar som valts ut skedde vid en direktsänd presskonferens i SVT1 där även en notarius publicus deltog som kontrollant vid kuvertöppningen. SVT tillsatte sedan artister till dessa låtar samt valde även ut fyra jokrar vilka blev Amy Diamond, Andreas Johnson & Carola, Eskobar samt Niklas Strömstedt. I övrigt hade programmen samma upplägg, dvs. i varje deltävling skickade tittarna vidare två bidrag direkt till final och två bidrag till uppsamlingsheatet Andra chansen, som för andra året i rad var en sportliknande utslagstävling med dueller. Detta år hade SVT dock ändrat om upplägget något så att två bidrag från samma deltävling kunde gå vidare till final (detta var ej möjligt året innan). De två vinnande bidragen i Andra chansen gick sedan till finalen. I finalen tävlade 10 bidrag och resultatet avgjordes genom kombinerad jury- och telefonröstning. Kristian Luuk var programledare för andra året i rad, men denna gång med Björn Gustafsson som skötte pausunderhållningen samt Nour El-Refai som intervjuare bakom scenen.

Det här året var det inget snack om saken vilken favorit som de 11 jurystäderna hade: Charlotte Perrelli fick 7 stycken 12:or, 2 stycken 10:or samt en sexa och en fyra, vilket gav 114 poäng. Tvåa blev Rongedals med “Just A Minute” som fick 76 poäng. Men det blev en liten ändring när tittarna klev in. För de gav sin maxpoängare till Sanna Nielsens “Empty Room”. Men Charlotte fick tittarnas andraplats och kunde därmed ta hem segern, för andra gången i karriären, men inte med så mycket poängmarginal som troligen väntat.

Eurovision hölls i Belgrad i Serbien och rekordmånga 43 länder deltog. Efter kritikstormen 2007 så gjorde EBU om reglerna kraftigt. Två semifinaler infördes, vilket gjorde att alla tävlingsländer utom “Big Four” (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet (i det här fallet Serbien) fick kvala om finalplatser. Denna gång stod 20 platser på spel; där tio från vardera semifinal gick till final. I varje semifinal röstade tittarna (i de länder som tävlade i den aktuella semifinalen) vidare nio bidrag och sedan fick en jury i vardera land gemensamt rösta vidare ett wildcard bland de övriga bidragen i semifinalen. I finalen tävlade sedan 24 länder om segern, och där fick alla länder vara med och rösta. Azerbajdzjan och San Marino debuterade.

I Eurovision 2008 var Charlotte en av storfavoriterna till segern. Hon gick förvisso till finalen, men spiran föll omgående när Charlotte inte var med i toppstriden, utan snarare slogs i bottenstriden. Allt för många liknande bidrag, som ukrainska Ani Loraks “Shady Lady”, tog uppmärksamheten från tittarna. Efter finalen var klar visade det sig att Charlotte inte ens röstats vidare av tittarna, utan var juryns wildcard. Segern gick istället till Ryssland, som under 00-talet hade placerat sig högre och högre men som nu fick sin seger. Ukraina blev tvåa och Grekland trea.

Charlotte återvände till Melodifestivalen 2012 med låten “The girl”, men tog sig inte till final. 2016 kommer hon dock tillbaka till Melodifestivalen igen – som programledare för en deltävling tillsammans med Gina Dirawi.

 


 

2009: Malena Ernman

Malena Ernman föddes i Uppsala 1970 och är idag en av Sveriges mest välkända operasångerska, både med sin sång men även med sitt sociala engagemang. Hennes karriär har hittills varit en bred repertoar. Hon gjorde internationellt genombrott år 1999 och har uppträtt på en stor mängd olika scener runt om i världen. År 2009 kom hon med i Melodifestivalen som joker med operapopsbidraget “La Voix”.

Efter Charlotte-fiaskot 2008 valde SVT att förnya Melodifestivalen något till 2009. För att hitta bra låtar till tävlingen fick bl.a. tre utländska musikpersonligheter sitta med i urvalsjuryn som utsåg de 28 låtar som kom från den nationella antagningen, för att tycka till om bidragen som kommit med. Detta perspektiv behölls även genom deltävlingarna, Andra chansen och finalen då man använde sig av en så kallad internationell jury som röstade som en tolfte jury. Denna jury fick under deltävlingarna utse ett bidrag (som ej gått till final) som de tyckte skulle få en andra chans på finalplats, och efter Andra chansen presenterades deras val. I deltävlingarna blev det också en förnyelse då SVT lade till en tredje röstningsomgång som var i duellform, precis som Andra chansen hade varit de två senaste åren. Annars såg tävlingen ut som innan, dvs. fyra deltävlingar med 32 låtar; 28 som urvalsjuryn utsåg och 4 som SVT tillsatte själva. Dessa var Marie Serneholt, Markoolio, E.M.D. och Malena Ernman. Från varje deltävling röstade tittarna vidare två bidrag till finalen samt två bidrag till Andra chansen. De två bidrag som gick segrande ur Andra chansen fick de sista finalplatserna. Eftersom internationella juryn hade en del att säga till om så blev det en elfte finalist. I finalen delade tittarna makten med tolv jurygrupper.

I finalen var Måns Zelmerlöws “Hope & Glory” favorit efter juryns poäng, medan internationella juryn hellre hade sett Sarah Dawn Finers “Moving On” som segrare. Tittarna tyckte dock annorlunda och gav endast 48 poäng (tredje lägsta) till Måns, och således blev han borta från segern. Tittarnas maxpoäng gick istället till Malena Ernmans “La Voix” som tog hem segern medan Caroline af Ugglas “Snälla snälla” blev tvåa. En notering kan göras att om det procentuella poängsystem som SVT införde 2011 hade gällt så hade 2009 års tvåa vunnit. Detta för att Malena kom på åttonde plats hos juryn och hade trots maxpoängen från tittarna ej lyckats vinna.

Eurovision hölls i Moskva det här året och 42 länder deltog – Georgien och San Marino drog sig ur samtidigt som Slovakien återvände. Problemet med grannlandsröstningen hade fortsatt trots införandet av två semifinaler, och därför ändrades röstningen om i finalen. Istället för att bara använda tittarröster skulle dessa röster delas lika med en nationell jury i varje land. I semifinalerna var det dock samma upplägg som innan, dvs. i varje semifinal röstade tittarna i semifinalens tävlande länder vidare nio bidrag och varje lands jury röstade därefter fram ett wildcard.

Sverige tog sig till final som fyra, men i finalen blev det totalfiasko. Endast 33 poäng fick Malena Ernman av Europa. Vann gjorde istället norska Alexander Rybak som fick ihop rekordhöga 387 poäng och fick även rekord i antalet tolvpoängare – 16 stycken. Norge ledde stort hela omröstningen och var aldrig hotat från vinstplatsen. Island, som tio år tidigare slutat tvåa, blev tvåa med Yohannas “Is It True”, följt av Azerbajdzjan som blev trea med AySel & Arash “Always”.

Efter Eurovision släppte Malena Ernman ett musikalbum som var å ena sidan fyllt med poplåtar och å andra sidan fyllt med operalåtar. Hon har även medverkat i en rad andra sångsammanhang, inte minst på Kronprinsessbröllopet 2010. Hon har även synts mycket i media, framförallt för sitt engagemang för olika sociala frågor. I Melodifestivalen 2015 deltog hon i Andra chansen i Behrang Miris och Victor Crones nummer som operasångerska i refrängerna. Hon kommer vara den som inleder år 2016 vid Tolvslaget på Skansen där hon fått uppdraget att läsa dikten Nyårsklockan.