Julkalendern: Från Babs till Zelmerlöw – Lucka 9

PANELENS JULKALENDER. Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år.

Idag, den 5 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1975 och 1977.

 

1975: Lasse Berghagen

Lasse Berghagen är en av Sveriges mest folkkära artister som både varit verksam som artist och programledare, inte minst för Allsång på Skansen. Han föddes den 13 maj 1945 i Enskede i Stockholm. Sin första skiva gav han ut 1965 och tre år senare släppte han singeln Teddybjörnen Fredriksson som idag är en riktig klassiker. Åren därpå fick han många hits på Svensktoppen och i slutet av 60-talet samarbetade han med Benny Andersson i olika sammanhang. Lasse debuterade i Melodifestivalen 1973 då han blev sjua med låten “Ding-dong” och tävlade även året därpå med låten “Min kärlekssång till dig”, som idag är en klassiker i form av att sladden till hans gitarr fastnade när han gick in på scenen. Då slutade han tvåa, 91 poäng efter ABBA, något han grämde sig över ännu i Melodifestivalen 2008 (se här, här och här).

Till Melodifestivalen 1975 ändrade Sveriges Radio-TV koncept för uttagningen. Istället för att ha en allmän bidragsinskickning valdes kompositörer ut på förhand, vilka sedan fick skriva bidragen, välja ut artister, kör och dirigent. En annan stor nyhet var att hela finalen flyttades från Stockholm till Göteborg. Samma år skulle ju Sverige arrangera ESC för första gången, som sändes från Stockholm, och då fick Göteborg stå värd. Det blev första gången som finalen skedde någon annanstans än Stockholm. Värt att notera.

Finalen direktsändes i TV den 15 februari där 10 tävlande gjorde upp om segern. 11 jurystäder runt om i Sverige hade hela avgörandet, där varje juryperson hade fem poäng att dela ut till bidragen. Bidragen fick sedan den klumpsumma som juryn totalt delat ut. Vinnaren blev Lasse Berghagens låt “Jennie, Jennie” som vann med 117 poäng. Tvåa blev Gimmicks “Sången lär ha vingar”.

I Eurovision, som för första gången sändes på svensk mark, tävlade denna gång rekordmånga 19 länder. Frankrike och Malta återkom och Turkiet gjorde debut. Men på grund av den turkiska invasionen av Cypern valde Grekland att protestera och stod över tävlan. EBU införde det här året det poängsystem som används än idag, nämligen att varje land delar ut poäng till 10 länder. Vinnaren får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Sverige gick ut som nr 18 och slutade på 8:e plats. Vann gjorde istället Nederländerna som plockade hem 152 poäng, vilket var nytt rekord för den tiden.

Efter ESC har Lasse Berghagen aldrig mer tävlat i Melodifestivalen igen, utan satsade istället på sång-, låtskrivar- och skådespelarkarriär. Som vi berättade i inledningen var han också programledare för Allsång på Skansen mellan somrarna 1994-2003 och blev där ännu mer folkkär. I år fyllde han 70 år men håller igång karriären för fullt.

 


 

1977: Forbes

Sverige hade stått värd för ESC 1975 och därefter fick Sveriges Radio-TV ekonomiska problem varför man drog sig ur ESC ett år. Men redan 1977 var man tillbaka igen tack vare att EBU hade infört deltagaravgiften. Detta för att arrangörslandet inte ska behöva stå för hela kostnaden av arrangemanget. En annan nyhet blev att EBU också återinförde språkregeln, som tvingade länderna att sjunga på sina länders modersmål.

Sändningarna återgick till Stockholm och det hölls en allmän bidragsinskickning denna gång även om det fanns strängare krav på bidragen. En jury sållade sedan fram 10 bidrag och så valde artisterna ut. Tomas Ledin lyckades få med hela tre bidrag, varav ett han sjöng själv. Finalen hölls på Cirkus i Stockholm där Ulf Elfving var programledare. Alla artisterna hade själva fått välja ut sin dirigent. Precis som år 1975 var det 11 jurystäder som röstade fram vinnaren. Och det blev gruppen Forbes med låten “Beatles”, som vann överlägset, med 117 poäng.

Nu ska vi berätta lite mer om de och deras ESC-resa.

Gruppen Forbes bildades år 1974 och bestod bland annat av Peter Forbes, Roger Capello, Claes Bure, Peter Björk, Anders Hector och Chino Mariano. Efter att de hade vunnit Melodifestivalen fick de åka till Eurovision Song Contest, som hölls i London i Storbritannien den 7 maj. Där blev det dock en riktig flopp. Man hamnade på sista plats med endast 2 poäng. Detta var Sveriges dittills sämsta resultat eftersom 18 länder deltog. Det var även Sveriges andra sistaplats i tävlingen, dock den senaste (Sverige har inte kommit sist på 38 år).

Trots förlusten gav Forbes ut ett album samma år. Vad som hände därefter är något oklart, dock att bandet fortsatte spela och att de spelar ihop än idag. I SVT-programmet Reflex som sändes den 12 maj 2009 intervjuades sångaren Peter Forbes om ESC-äventyret 1977 och tillade då att publiken vill ofta att de ska spela låten “Beatles” när de är ute på gig.