Startfältet till Schweiz nationella final 2016 är nu officiellt

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Samlingsbolaget SRG SSR i Schweiz har haft sin interna semifinal ”Expert Check” och därmed nu avgjort vilka bidrag som kommer att tävla i den gemensamma nationella finalen i februari.

I Schweiz delas ansvaret för uttagningen upp mellan de fyra regionala TV-bolagen i landet som först får hålla i egna uttagningar och utse ett antal tävlande innan det går över till en gemensam uttagning. Man har tagit hjälp av en jury bestående av representanter från TV-bolagen som har fått välja ut finalisterna. Juryn hade ett tufft jobb i och med att få tävlande skulle väljas ut till finalen: av 19 utvalda fick endast 6 stycken plats. Från tyskspråkiga SRF/RTR tävlade 10 artister om 3 platser, från franskspråkiga RTS tävlade 6 artister om 2 platser och slutligen från italienskspråkiga RSI tävlade 3 artister om 1 plats.

Showen direktsändes mellan kl 13.00-22.00 CET den 6:e december 2015. Strax innan midnatt (natt mot 7:e december) kom beskedet vilka som gått vidare.

 

Finalisterna

SRF/RTR

De 10 kandidaterna från det tyskspråkiga tv-bolagets onlineuttagning var (de tre som gick vidare är fetmarkerade – övriga tävlande slutade oplacerade):

 

 

 

RTS

De 6 kandidaterna från det franskspråkiga radio- & tv-bolaget blev följande (de två som gick vidare är fetmarkerade – övriga tävlande slutade oplacerade):

 

 

Uppdaterat 11 december: Stephanie Palazzos bidrag diskvalificeras då låten ursprungligen publicerades år 2013, vilket bryter mot EBU:s regelverk. Därmed kommer Kaceo att ta Stephanies plats i nationella finalen.

 

 

RSI

De 3 kandidaterna från det italienskspråkiga radio- & tv-bolaget blev följande (den som gick vidare är fetmarkerade – övriga tävlande slutade oplacerade):

 

 

 

Panelen tycker till

Robban (inför-kommentar)

Dessa låtar tyckte Robban inför momentet skulle få gå vidare till Schweiz final (i kursiv hamnar de bidrag som tog sig vidare):

 

 

Kommentar: Jag hoppas främst på mina tre favoriter i SRF/RTR’s grupp, medan jag främst ser Bella C och Theo som vinnare i de andra två grupperna. Patric Scott har tävlat i den nationella finalen tidigare. Året var 2012 och då kom han på sjätteplats med bidraget ”Real Love” som han framförde med en kvinnlig duettpartner den gången.

 

Robban (analys-kommentar efter momentet ägt rum)

Jag fick vidare totalt fyra favoriter av de sex finalklara bidragen. Om vi börjar med att summera SRF/RTR:s grupp så är jag oerhört besviken att Patric Scott feat Abdullah inte fick en finalplats. De var min stora favorit både inför och så här i efterhand. Vilket fantastiskt framträdande. De förtjänade ett bättre öde helt klart. I övrigt var både Rykka och Vincent Gross värdiga vinnare där Rykka imponerade stort på mig. Stanley Miller’s lyckopiller till bidrag fick oväntat en finalplats, något jag inte är så nöjd över. Vidare till RTS, där min storfavorit Bella C och hennes James Bond-Anthem tog en av finalplatserna. Grymt bra. Fick inte vidare den andra favoriten, men faktum är att Stephanie Palazzo och hennes låt växte på mig. Hon gjorde ett klart bättre framträdande än Loic Schumacher, som inte alls kom till sin rätt. Dock blev hon nu i efterhand diskvalificerad pga att låten har släppts offentligt tidigare i en annan version. Reservfinalisten Kaceo var inget jag höjde på ögonbrynen åt direkt. Slutligen blev min favorit Theo utvald som RSI’s val till finalen vilket ju såklart känns riktigt kul. Nu återstår bara att lyssna in sig ordentligt inför finalen som hålls i februari, men tror nog redan jag har hittat mina favoriter och kan rangordna de i rätt ordning.