Eurovision 2012: Semifinallottningen

EUROVISION 2012. Kl 17.00 svensk tid den 25:e januari lottas semifinalerna till Eurovision Song Contest 2012 i Buta Palace i Baku. Lottningen avgör vilken semifinal som respektive semifinalland ska tävla i för att kvala om en plats i finalen.

Det är idag 37 länder som ska lottas in i semifinalerna. Big Five-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Azerbajdzjan behöver ej tävla i semifinalerna men ska lottas in där ändå som extraröstande länder. En semifinal får 18 tävlande och en semifinal får 19 tävlande. Oklart ännu vilken semi som får flest tävlande.

Ordningen som lottas fram idag är endast knuten till semifinalhalvor, ej startordning. Anledningen är att alla länder ska veta om vilken dag man ska genomföra sin första repetition. Startordningen lottas först när alla nationella uttagningar i klara, i år är det den 19 mars.

Lottningen kommer att kunna ses live på Eurovision.tv, något man inte kunde göra i fjol. Det rekommenderas att följa detta event då flera kända ESC-stjärnor kommer att underhålla med sång. Bland annat deltar tidigare Eurovisionvinnarna Ell & Nikki, Alexander Rybak, Safura, AySel, Lena Meyer-Landrut samt Ruslana.

 

Klart med arena

Vi kan även meddela att det är officiellt att det blir Baku Crystal Hall som kommer att stå värd för tävlingen i maj. Bygget inleddes i september och beräknas vara klart den 31 mars. Arenan har plats för närmare 23.000 åskådare men under ESC-semifinalerna och finalen tar man in 16.000 personer åt gången av säkerhetsskäl.