Eurovisionnyheter i korthet (vecka 3, 2012)

NYHETSSAMMANFATTNING. Det fortsätter att hända oerhört mycket i Eurovision-världen just nu. Här är senaste nytt från några av uttagningarna i korthet.

 

Ungerns tjugo artister i A Dal 2012

Ungerska MTVA har meddelat de 20 artister och låtar som kommer att vara med i semifinalerna av sin nya uttagning A Dal som hålls den 28 januari och 4 februari.

Intresset blev stort för Eurovision Song Contest när Kati Wolf nådde finalen 2011 och samtidigt var en av förhandsfavoriterna att ta hem tävlingen. ”What About My Dreams” utsågs internt i fjol, men i och med att intresset höjts till skyarna ville tv-bolaget MTV satsa på en öppen tävling i år. Den 1 december gick startskottet till att skicka in låtar och 31 december var deadline. Runt 200 bidrag skickades in.

Från varje semifinal går fyra bidrag vidare till final (3 väljs av juryn och 1 av tittarna). Den 11 februari kommer finalen att hållas och innehåller totalt 8 bidrag. När finalisterna har framfört sina bidrag röstar tittarna fram de fyra bästa bidragen till en s.k superfinal och där är det 50-50 mellan jury och tittarna som avgör vem som blir Ungerns representant i Baku i maj.

Samtliga shower i uttagningen A dal kommer att sändas på M1 och Duna TV World kl 20.00 CET.

 

Finland byter inriktning på sin Eurovisionuttagning

Finland har gått en annan väg i år för att ta fram sitt bidrag till Eurovision 2012 i Baku. Först var det 540 bidrag som har sållats ner till 40 och dem kan man lyssna och rösta på.

Dock är det en jury som väljer vilka tolv som ska gå vidare, som sedan ska ner till sex deltagare till finalen, det kommer vara ny tv-sänd show varje vecka med start den 27 januari. Programmet är likt en dokusåpa och de tävlande kommer bli färre för varje program. Det kommer vara en gästdomare varje vecka och de första gästdomarna är Anna Puu och Laura Närhi som kommer vara varsin vecka.

Den 25 februari är det final och då är det de finska folket som röstar och bestämmer vilket bidrag som ska representera Finland i Baku.

 

Italien är med i Eurovision för andra året i rad

Efter 2011 års succécomeback, då Italien slutade på en andraplats, har deras TV-bolag RAI meddelat att Italien även deltar i årets Eurovision i Baku. Hur artist och bidrag väljs ut är inte officiellt än.

 

Startfältet i Eesti Laul 2012

Estlands TV-bolag ERR har nu presenterat startfältet till deras uttagning Eesti Laul 2012.

Semifinalerna kommer att hållas den 18 och 25 februari men programmen kommer att vara förinspelade. Finalen kommer att hållas den tredje mars, tio låtar kommer då att vara i final. Det är både jury och det estniska folket som bestämmer vem som kommer gå vidare.

Så här ser startfälten ut:

 

Deltävling 1, 18 februari

  1. Janne Saar – Fight for love
  2. Erasmus Rotterdamist – Kuu pääle
  3. Mia – Bon voyage
  4. Milky Whip – My Love
  5. POP maniacs- I don,t know
  6. Ott Lepland – Kuula
  7. August Hunt – Tantsulövi
  8. Soundclear – A little soldier
  9. Liis Lemsalu – Made up my wind
  10. Loss Paranoias – Valedetektor

 

Deltävling 2, 25 februari

  1. Traffis – NASA
  2. Lenna – Mina jään
  3. Malcolm Lincoln – Bye
  4. Tenfold Rabbit – Oblivion
  5. Birgit Öigemeel – You´re not alone
  6. Soul Militia – The future is now
  7. Mimicry – The destination
  8. Orlipoiss – Zombi
  9. Teele Viira – City nights
  10. Cat eye – Ride

 

Portugal har tolv artister klara till Festival da Canção 2012

Som vi tidigare berättade var det en jury i Portugal som skulle lyssna på alla som ville vara med i Festival RTP de Cancao 2012. NU har de gjort det och hittade nio artister därifrån samt tre stycken kända kompositörer som inte behövde gå den vägen.

Nu ska kompositörer komponera låtar åt dessa tolv kandidater. Här kommer alla tolv artister som ska var med i Festival RTP de Cancao den 10 mars.

Dessa artister är utvalda att tävla:

  1. Gerson Melo Santos
  2. Antonio Jose Fernandes
  3. Pedro Ricardo Ceu Portas & Susana Maria Soares Goncalves
  4. Filipa Alexandra Nunes Alves de Sousa
  5. Pamela Correia de Brito Salvado
  6. Vania Osorio
  7. Armenio jose dos santos Lameirao Pimenta
  8. Joana Filipa Leite Silva
  9. Rui Andrade
  10. Pedro Macedo Vidal Tomas
  11. Carlos Costa
  12. Ricardo Soler

 

Danmark, Island och Norge släpper sina tävlingsbidrag

Nu i januari har tre länder (Danmark, Island och Norge) släppt de låtar som ska tävla i respektive uttagning. När det gäller Island är det fem nya låtar till deras Söngvakeppni Sjonvarpsins. Det är andra deltävlingen och det är två artister som ska gå vidare från den. Island höll sin första deltävling i helgen.

Danmark har endast en stor final som de haft de senare åren. Det är totalt nio bidrag som tävlar bland annat Patrik Isaksson. Finalen kommer att hållas nu på lördag den 21 januari.

Norge är det sista landet som släpper låtarna och de släpper alla bidrag. Förut brukar NRK släppa låtarna för en deltävling i taget, men i år släpper man alltså allt samtidigt. Nu på lördag är det dags för första deltävlingen och den kommer att hållas i Örland. Efter det kommer det vara yttligare två detävlingar en den 28 januari och en den 4 februari innan det är final den 10 februari i Oslo. Låtarna har släppts på cd och kommer att spelas på radio idag. Det kommer även vara inför-program på torsdagarna från varje deltävlings värdstad. Dessa går att se på Nrk 1 kl 20:15 tre torsdagar i rad.

 

Melodifestivalen 2012: Scenen presenterad

Nu har vi fått besked om det sista som vi har väntat på inför Melodifestivalen 2012: nämligen hur årets Melodifestivalscen ska se ut. Det är scenografen Viktor Brattström som gjort scenen som i år är uppbyggd likt ett träd med en catwalk och trappor.

 

85 låtar kämpar om 21 finalplatser i Moldaviens uttagning

Moldavien har nu presenterat sina artister och låtar som är klara att kämpa om de 21 platser som finns i den nationella finalen. Efter första vändan återstår 85 bidrag. Tjugo av dessa väljer en expertjury ut och det sista bidraget väljer det moldaviska folket ut. Namnen på dem som går vidare till final kommer att släppas den 11 februari.

Finalen kommer att hållas samtidigt som Sveriges, nämligen den 10 mars.