Vi tycker till inför den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2012

MELODIFESTIVALEN 2012. Då var det dags för den andra deltävlingen i årets Melodifestival. Denna gången beger vi oss till Sveriges framsida och Göteborg. I Scandinavium hoppas vi på en storslagen show med stort nöje.

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 11 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Ulrik Munther – “Soldiers”
  2. Top Cats – “Baby Doll”
  3. Sonja Aldén – “I din himmel”
  4. Andreas Lundstedt – “Aldrig aldrig”
  5. Timoteij – “Stormande hav”
  6. David Lindgren – “Shout It Out”
  7. Mimi Oh – “Det går för långsamt”
  8. Thomas Di Leva – “Ge aldrig upp”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den andra deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Ulrik Munther

Haris: Jag gillar Ulriks röst väldigt starkt. Jag är imponerad över att en så ung kille kan ha den pipan. ”Soldiers” sätter sig inte riktigt hos mig, men jag tror det är en låt som är lätt att ta till sig. Den håller samma tempo låten igenom och är lätt att sjunga med till. Inte så jättesåld på det, men älskar Ulriks röst. Betyg: 3.

Robban: Flickornas favorit Ulrik inleder veckans startfält på hemmaplan med sin låt ”Soldiers”. Det är en poprockig ballad som handlar om förlåtelse. Med sin basker, gitarr och sitt munspel ger han sig in i Sveriges största musiktävling och känns som veckans säkraste finalist. Låten vaggar på i ett soft tempo och är behaglig att lyssna på. Jag är också imponerad över Ulriks begåvning. Hade förväntat mig mer av låten dock. Betyg: 3.

 

 

Top Cats

Haris: Detta är inget jag går igång på, men av någon anledning känner jag svenska folken runt om i landet kommer slösa en och annan krona på dessa herrar. Vi fick Rockabilly förra året och det räcker för mig. Playtones var dessutom mycket bättre än detta. Hoppas detta stannar kvar i denna deltävling och inte får några mer chanser. Betyg: 1.

Robban: Rockabilly är absolut inget för mig, vilket inte helt oväntat gör att jag fetdissar den värmländska gruppen Top Cats. Det brukar i regel gå bra för sådana här svängiga (läs ”bonniga”) låtar och jag räknar med att de har goda möjligheter att slåss om minst AC-platserna. Det gick ju bra för The Playtones i fjol, som gick hela vägen till final. Visserligen var ju Playtones stora redan innan de klev in i tävlingen och Top Cats är för anonyma för att det svenska folket skulle rösta vidare dom? Betyg: 1.

 

 

Sonja Aldén

Haris: Jag gillade ”För att du finns”, det gjorde jag verkligen. Jag vill tycka om detta på samma sätt men det blir för mycket Disney för mig i refrängen och det är inget gott tecken för mig. Inte i dessa sammanhang. Framför mig ser jag bara Ariel (Lilla Sjöjungfrun) eller Belle (Skönheten och Odjuret) och det tilltalar mig inte i MF 2012. Betyg: 2.

Robban: Som man har saknat Sonja Aldén. Denna fantastiska sångerska som gjorde succé senast hon var med i MF 2007 med ”För att du finns” (3:e plats i finalen). Hoppas inte att det blir en fiasko-comeback likt Shirley Clamp 2009, för låten ”I din himmel” förtjänar att gå vidare. Låten är en finstämd schlagerballad, precis som hennes förra bidrag. Betyg: 4.

 

 

 

Andreas Lundstedt

Haris: Jag diggar Andreas som sångare. Han är riktigt duktig. Vet inte riktigt hur jag ställer mig till denna låten. Den är absolut inte dålig och svänger rätt bra. Jag diggar absolut med. Min stora fråga är hur den ställer sig i MF 2012? Har han någon chans i denna deltävling och är hans popularitet tillräckligt stark? Det får vi svar på ikväll. Betyg: 2.

Robban: Alcazar-Andreas är tillbaka som solosångare nu när discopopgruppen gjort ett upphåll på obestämd tid. Senast han ställde upp som solosångare var 2007, då nådde han inte några större framgångar utan blev utslagen i en av deltävlingarna. Däremot i sin MF-debut 1996 gjorde han stor succé som solosångare med ”Driver dagg, faller regn” (2:a plats). Kul att han tävlar med en låt på svenska igen, men jag tror dessvärre han får det tufft att ta sig vidare från detta ”geting-bo”. Men låten är väldigt bra och jag håller tummarna att det går bra för Andreas. Betyg: 3.

 

 

Timoteij

Haris: Jättesuccén 2010 med låten ”Kom” tog oss alla lite på sängen. Det var inte många som förväntade sig att fyra svenska tjejer som spelar svensk folkmusik skulle göra sådan succé. Låten ”Kom” är i mitt tycke ett snäpp vassare än det här. Låten gjorde dem dessutom folkkära vilket de har stor nytta av i denna deltävling. Betyg: 3.

Robban: Timoteij kom från ingenstans och gjorde stor succédebut i MF 2010 med låten ”Kom” som slutade på en fjärdeplats i finalen. En låt som många går och nynnar på än idag. Nu är de tillbaka med ytterligare en skön folkmusik-inspirerad låt i sann Sarek-anda, fast mer åt pop-hållet och med en lika medryckande refräng. Jag tror de kniper en av finalplatserna, men ha i åtanke att det finns en viss risk att det slutar som det gjorde för The Moniker förra veckan. En artist som gjorde gick från succé i fjol till att floppa totalt i år. Betyg: 4.

 

 

David Lindgren

Haris: Det är kul när det kommer en anonym kille som David och sveper över oss alla. Jag hade ingen aning om vem killen var fram tills dess att jag såg genrepet i torsdags. Jag gillar den här låten och hoppas innerligt att den kan gå vidare. Det som talar emot honom är att han är okänd för den svenska publiken och hade exempelvis Eric Saade gjort detta hade han säkert gått vidare. Men låten är så pass bra ändå så jag håller tummarna för David. Betyg: 3.

Robban: David är för mig helt anonym och är tillvardags musikalartist. Nu prövar han lyckan i MF med en överraskande bra och modern uptempo-klubblåt i stil med Danny’s ”In the club”. Jag föll för låten på en gång och hoppas det går bra för honom. Kan han utmana de rutinerade artisterna på allvar i detta svårtippade startfält, eller tar hans resa slut här? Jag tror David har chans att skrälla sig vidare med tanke på att han vann publikundersökningen vid fredagens genrep och om framträdandet sitter så tror jag absolut det kan gå vägen. Betyg: 3.

 

 

Mimi Oh

Haris: Jag gillar det inte alls. Tycker det är tråkigt och för mig går dessa tre minuter oerhört långsamt. Mimi får en krona för att hon är snygg. Betyg: 1.

Robban: Mimi Oh eller Mimmi Olsen som hon egentligen heter är 25-årig, oetablerad sångerska som nu fått chansen att visa upp sig i Melodifestivalen. Låten hon framför på lördag är en modern poplåt på svenska med 80-talsinfluenser. Catchy låt, men inte mycket mer. Jag tror inte det blir något vidaravancemang för Mimi Oh. Betyg: 2.

 

 

Thomas Di Leva

Haris: Äntligen är Thomas Di Leva med i Melodifestivalen. Jag är personligen ett stort fan av Di Leva och tycker att han är helt genialisk i allt det han gör. Han har alltid goda avsikter i sin musik och levererar alltid ett bra budskap, vad vi än tycker om låten annars. Thomas är dessutom en oerhört härlig människa och om fler hade varit som honom hade vi nog inte haft lika mycket krig i världen. Denna låten är inget nytt för mig. Den hade lika gärna kunnat vara med på en tidigare Di Leva-platta. Han överraskar mig inte och på något sätt blir jag inte förvånad över det heller. Men jag gillar Di Leva och han har mitt fulla stöd ikväll. Betyg: 4.

Robban: Som Christer Björkman har kämpat för att få med Di Leva i festivalen och så äntligen är det dags för en MF-debut. Han borde ha varit med för längesen. Låten förmedlar precis vad man kan förvänta sig av honom. Tro, hopp, kärlek och fred. Han är en etablerad och omtyckt artist som bör ha goda möjligheter att ta sig vidare. Även om jag är en stor fantast av Thomas så tycker jag inte att hans låt är särskilt stark. Men man ska absolut inte räkna bort Thomas som har en stor förmåga att kunna skriva låtar som folk lägger på minnet. Betyg: 3.

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Jag vill se dessa två i final: Thomas Di Leva & Mimi Oh.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Andreas Lundstedt & Top Cats.

 

Haris

Jag brukar tycka om att tippa utgångarna i alla typer av tävlingar, men i denna deltävling vågar jag inte göra det. Det känns som om det verkligen kan gå hur som helst. Förra veckan gick det rätt bra för mig och jag vågar inte ta chansen att göra bort mig och säger att vad som helst kan hända i denna deltävling. Räknar endast bort Mimi Oh. Men jag hoppas självklart på Di Leva och Ulrik i första hand. En annan sak jag kom på är att vi tycker rätt olika denna vecka – intressant!

Jag vill se dessa två i final: Thomas Di Leva & Ulrik Munther.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: David Lindgren & Timoteij.

 

Robban

Det känns inte som det finns något bidrag med vinnarpotential i det här oerhört jämna startfältet, men sett överlag är den här deltävlingen mer intressant och desto mer svårtippad att förutspå slutresultatet. Kul med så många låtar på svenska. Artisterna som blivit populära på senare tid (Timoteij & Ulrik t.ex) ligger nog bäst till till att ta finalplatserna och sen känns det ganska öppet om vem som kniper Andra Chansen-platserna. Jag är rätt säker på att vi kan räkna bort Mimi Oh.

Jag vill se dessa två i final: Timoteij & Sonja Aldén.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: David Lindgren & Andreas Lundstedt.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.