Vi tycker till inför den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2012

MELODIFESTIVALEN 2012. Dags att bege sig till Malmö för den sista deltävlingen i årets Melodifestival. Under februari har vi bjudits på 24 olika bidrag där hittills 6 bidrag har gått till Final och ytterligare 6 bidrag har fått en andra chans. Nu återstår endast åtta bidrag som vi inte fått se live än som ska få göra upp om två finalplatser och de sista två platserna i Andra Chansen som hålls i Nyköping veckan därpå.

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 25 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Charlotte Perrelli – “The Girl”
  2. OPA! – “Allting blir bra igen”
  3. Dynazty – “Land of Broken Dreams”
  4. Lotta Engberg & Christer Sjögren – “Don’t Let Me Down”
  5. Hanna Lindblad – “Goosebumps”
  6. Axel Algmark – “Kyss mig”
  7. Lisa Miskovsky – “Why Start A Fire”
  8. Danny Saucedo – “Amazing”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den fjärde deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Charlotte Perrelli

Erik: Åh wow vilken låt! Den är riktigt bra och en klassisk schlager som jag verkligen hoppas går vidare ikväll. Betyg: 4.

Haris: Jag har aldrig varit något större fan av Charlotte. Jag gillade dock ”Take me to your heaven”. Detta är inte i samma klass som den och den når inte heller upp till ”Hero”. Kanske lite småcatchy men inget som triggar igång mig på något speciellt sätt. Betyg: 2.

Robban: Schlagerdrottningen Charlotte är tillbaka i Melodifestivalen. På sina två tidigare deltaganden har hon vunnit tävlingen och dessutom Eurovision Song Contest på första försöket 1999 med ”Take me to your heaven”. Hennes bidrag i år är inte lika starkt som ”Hero” var 2008, men är absolut en väldigt catchy och bra låt. ”The Girl” har ett tydligt Abba-sound med lite klubbkänsla. Frågan är om svenska folket är trötta på fröken Perrelli? Jag gissar på att hon fortfarande är tillräckligt populär till att sämst ta sig till Andra Chansen om inte direkt till Globen. Betyg: 4.

 

 

OPA!

Erik: Nä, det här var ingenting för mig. Det är en dålig låt. Jag är väldigt säker på att den här hamnar bland de sista i alla fall. Betyg: 1.

Haris: Sedan jag i torsdags såg det första smakprovet har jag gått runt och nynnat på låten. ”Jag sjunger ooooooh, jag sjunger ooooooh” har ständigt varit på mina läppar. Jag totalt älskar rytmerna. Grekiska rytmer liknar folkmusik från balkan och jag får en bild av att jag är hemma igen. Det är helt chanslöst i sammanhanget, men jag kan inte låta bli att ryckas med och älska det. Betyg: 3.

Robban: Sex stycken musiker som sjunger en låt med blandning av svenska & grekiska. Jag gillar det traditionella grekiska soundet i låten, men annars är det aningen tamt i mina öron och jag gissar på att de är chanslösa att ta sig vidare. Betyg: 2.

 

 

 

Dynazty

Erik: Klassisk ”hårdrocksschlager” som säkert kommer att få många röster. Jag gillar det här också. Det är en riktig bra låt i klass med ”The Poodles” 2006. Betyg: 4.

Haris: Dynaztys musik tar mig på en nostalgitripp till det ljuvliga 80-talet. Ett årtionde då musiken, enligt mig, kanske var absolut bäst. Det är synd att killarna inte fick chansen att visa sin potential då deras musik genre var som störst. Sångaren Nils Molin påminner mig mycket om en ung Sebastian Bach, sångare i bandet Skid Row. Jag älskar låten ”Land Of Broken Dreams” och i en era då det är mycket house och klubb musik så sticker den verkligen ut. Jag blir glad, road, sjunger med och hoppas på en grym show av Dynazty ikväll! Betyg: 4.

Robban: Klassisk 80-talsrock i sann Europe-anda som man absolut inte ska räkna ut. Dynazty är enligt mig bra mycket bättre än Dead By April om man ska ge sig på en jämförelse. Kommer säkert bli ett pampigt liveframträdande på scen. Betyg: 4.

 

 

 

Lotta Engberg & Christer Sjögren

Erik: Klassisk 80-talsrock i sann Europe-anda som man absolut inte ska räkna ut. Dynazty är enligt mig bra mycket bättre än Dead By April om man ska ge sig på en jämförelse. Kommer säkert bli ett pampigt liveframträdande på scen. Betyg: 4.

Haris: Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till denna låten. Det är en bra schlagerlåt som tar oss tillbaka till den gamla, härliga schlagerns tid. Men jag blir inte direkt tilltalad av den, tyvärr. Betyg: 1.

Robban: Äntligen en klassisk schlagerlåt framförd av två riktiga veteraner. Två folkkära artister sjunger en duett som ingen mindre än Lasse Holm har skrivit. Jag fullkomligt älskar den här låten och hoppas att den tar sig till Globen direkt, men känns mer troligt att det blir andra chansen. Betyg: 4.

 

 

 

Hanna Lindblad

Erik: Jag gillar den här låten också. Det måste vara en av de bästa deltävlingarna någonsin. Jag tyckte ”Manipulated” var riktigt dålig men det här svänger! Betyg: 4.

Haris: Det är något som går igång hos mig när jag lyssnar på Hannas låt. Den påminner mig om flera olika låtet från 80-talet. Jag tror inte hon har något med avancemanget att göra, men låten gör mig glad och det räknas hos mig. Betyg: 2.

Robban: Som jag älskade Hanna’s låt ”Manipulated” 2010. Den här låten är catchy och har lika mycket energi i sig men är alldels för anonym, blek och tråkig att lyssna på. Chanslös! Betyg: 2.

 

 

 

Axel Algmark

Erik: Är det Håkan eller är det Axel? Det är mer Håkan än Håkan själv. Nja, det faller inte mig i smaken. Betyg: 2.

Haris: Håkan Hellström-kopian går jag inte alls igång på. Jag tycker han är väldigt konstig och låten är i mitt tycke väldigt dålig. Jag vill inte höra mer och jag vill inte kyssa honom! Betyg: 1.

Robban: Det märks tydligt vilken artist unge Axel asscocierar till. Den här låten kunde lika gärna ha framförts ut av Håkan Hellström himself. Låten då? Indiepoplåt med hög energi. Den tilltalar inte mig ett dugg och jag vill absolut inte bli kysst av denna Axel. Betyg: 1.

 

 

 

Lisa Miskovsky

Erik: Det är en finstämd popballad som påminner lite om Anna Bergendahls 2010. Tror den här kan knipa en av finalplatserna eftersom det är så många uptempo låtar. Betyg: 3.

Haris: Jag tycker Lisa Miskovsky är en duktig sångerska. Hon låter internationell. Hon har dessutom en fin och behaglig låt. Är starkt förtjust i Lisa. Betyg: 4.

Robban: Jag har alltid tyckt om Lisa Miskovsky och hennes musik och med ”Wht start a fire” blir jag inte ett dugg besviken på. Tyvärr tror jag hon faller på målsnöret. Dock förtjänar hon ett bättre öde. Betyg: 3.

 

 

 

Danny Saucedo

Erik: Nu kommer vinnaren, men låten imponerar inte på mig. Tycker den är hyfsad. Jag kanske måste lyssna på den flera gånger. Har hört att showen ska vara riktigt bra, så vi får väl se. Betyg: 3.

Haris: Ska vi följa alla vadslagningsbolag och alla så kallade experter så är det ingen snack om att Danny kommer stå i Globen om två veckor. Jag är lite delad i denna låten. Jag vill nog tycka om den mer än vad jag faktiskt gör. Men den är definitivt bra. Betyg: 3.

Robban: Danny kom tvåa i fjol. Nu är han ute efter revansch med låten ”Amazing” och att han tar sig till final är det inget snack om. Det är en grymt bra klubb-poplåt med ett modernt sound. Betyg: 3.

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Vilken deltävling. Varför sprider de inte ut dessa bra låtar så det blir mer jämt. Leksand var en spyfluga jämfört med Malmö som var en stor elefant.

Jag vill se dessa två i final: Lotta Engberg & Christer Sjögren samt Charlotte Perrelli.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Hanna Lindblad samt Dynazty.

 

Haris

Den klart intressantaste deltävlingen och kanske också den bästa. Vi har en härlig blandning av musik och det finns något för alla smaker. Alla låtar håller dessutom hög klass förutom en viss Axel Algmark. Ska man tippa något så säger jag Danny och Dynazty till Final. I Andra Chansen hamnar Charlotte Pirelli och Lotta & Christer. Jag hoppas också innerligt att Lisa Miskosky kan ha något med täten att göra.

Jag vill se dessa två i final: Dynazty samt Lisa Miskovsky.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: OPA! samt Danny.

 

Robban

Bästa deltävlingen av årets samtliga fyra. Att Danny går till final är lika självklart som att solen går upp imorgon bitti. Med sig tar han antingen Charlotte Perrelli, Lotta & Christer eller Dynazty. Resterande två får tävla vidare i nästa veckas andra chansen.

Jag vill se dessa två i final: Lotta Engberg & Christer Sjögren samt Dynazty.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Charlotte Perrelli & Lisa Miskovsky.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.