Vi tycker till inför den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2012

MELODIFESTIVALEN 2012. Dags att bege sig till Dalarnas skogar och hockeystaden Leksand för den tredje deltävlingen i årets Melodifestival. Platsen är Tegera Arena, som vanligtvis står värd för ishockey men nu byter skepnad och arrangerar Sveriges största musiktävling. Vi hoppas på fortsatt bra underhållning!

Nytt för i år är att man ej tar ut en direktfinalist efter första omgången. Detta innebär att topp 5 efter första omgången går vidare till andra omgången där två finalbiljetter och två AC-biljetter står på spel. Dessutom räknas i år bägge röstningsomgångarna samman så det är totalettan och totaltvåan som går till finalen i Globen samt totaltrean och totalfyran som tar plats i Andra chansen i Nyköping.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 18 februari kl. 20:00-21:30 CET.

 

Startfält

  1. Youngblood – “Youngblood”
  2. Maria BenHajji – “I mina drömmar”
  3. Mattias Andréasson – “Förlåt mig”
  4. Love Generation – “Just A Little Bit”
  5. Carolina Wallin Pérez – “Sanningen”
  6. Andreas Johnson – “Lovelight”
  7. Molly Sandén – “Why Am I Crying”
  8. Björn Ranelid feat. Sara Li – “Mirakel”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den tredje deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Youngblood

Erik: Hm det känns bekant, låter som ”Manboy” som Eric Saade hade 2010. Det är medryckande, tjejer kommer gilla det. Den här kommer gå till final. Betyg: 3.

Haris: Känns som att detta med pojkband dog ut för ett decennium sedan. Bara där spricker det för mig. Inte för att jag tycker att pojkband var dåliga då, utan för att det här inte är något Backstreet Boys direkt. ”Manboy” med Youngblood känns för mig bara tråkigt. Lär säkert plocka en hel del röster dock. Betyg: 1.

Robban: En av festivalens mest meriterade och framgångsrika låtskrivare Fredrik Kempe ligger bakom låten ”Youngblood” till Sveriges nya supergrupp som består av fem unga grabbar som handplockats en och en från en audition i höstas. Deras låt påminner väldigt mycket om”Manboy” som Eric Saade kom trea med i MF 2010. Jag tror att Youngblood blir nya tonårsidoler för många och att de kommer få tillräckligt med röster för att nå final. Betyg: 3.

 

 

Maria BenHajji

Erik: Min favorit till att vinna webbjokern. Den här sången är väldigt vacker och fin, jag hoppas den får en bra placering minst andra chansen i alla fall. Betyg: 4.

Haris: Detta har vi hört förr tycker jag. Låter lite som tidigare ballader som varit med på svenska. Men det är något med Maria. Tycker hon är duktig och refrängen är fin. Men ingen av de tidigare webbjokrarna har tagit sig vidare från deltävlingarna och inte lär det ske i år heller. Betyg: 2.

Robban: Då mina två favoriter från webbjokern; ”Higher” och ”Your Majesty” slogs ur höll jag slutligen på ”I mina drömmar” i finalen. Det är en traditionell schlagerballad om kärlek (Vad annars?) med en jätteduktig sångerska. Älskar verkligen denna fina balladen och framförallt Marias röst. Jag är ledsen att behöva säga det, men det är kört för den här sortens bidrag i nutidens Melodifestivalen. Ett exempel på det fick vi ju i förra veckan när Sonja Aldén slogs ur tävlingen trots en jättebra låt. Maria får nog nöja sig med att undvika att bli sist. Betyg: 3.

 

 

 

Mattias Andréasson

Erik: Mattias utan E.M.D, hur ska det sluta? Det går inget bra. Låten faller tyvärr inte mig i smaken. Nästa år får han försöka locka med sig Danny och Erik igen. Betyg: 1.

Haris: Förlåt Mattias, men jag tycker inte om det här alls. Svensk r’n’b av en sångare som jag aldrig varit så hemskt förtjust i. Definitivt den sämre i trion E.M.D. Hur det går har jag ingen aning om men jag tycker inte om det alls. Förlåt mig. Betyg: 1.

Robban: Mattias från gruppen E.M.D ställer sig på scen med egna ben som solosångare. Hans bidrag är en modern r’n’b-poplåt på svenska som han har producerat & skrivit helt på egen hand. Nej, det här är så tråkigt och intetsägande för mig att jag inte finner några ord. Har möjligen häng på andra chansen-platserna, men inte mer än så. Betyg: 1.

 

 

 

Love Generation

Erik: Love Generation fick en ny låt av Redone (Jag tror snarare det är en låt som de valde mellan ifjol) Låten är ganska tråkigt, sämre än förra årets låt. Här ska ni få ett råda. Spola Redone! Betyg: 2.

Haris: Love Generation gick inte vidare med ”Dance Alone” förra året. Det var, enligt mig, en mycket bättre låt än detta. Om detta verkligen var RedOne så är jag inte imponerad. Det är något irriterande med den här låten i den eviga repetitionen av Just a little bit. Betyg: 1.

Robban: De fräcka tjejerna i Love Generation gör comeback i Melodifestivalen på en gång. Denna gång har de blivit en gruppmedlem mindre samt att de har en sämre låt i år. Deras bidrag ”Dance Alone” som var en eurodiscopoplåt var mycket bättre och hade en klistrigare & klarare refräng. Något jag saknar med ”Just A Little Bit” som låter som typisk brittisk tjejpop i stil med The Saturdays & Girls Aloud. Jag gillar helt klart låten, men hade förväntat mig mer. Tror chanserna att kvalificera sig till andra chansen får bli målet, men det blir inte lätt. Betyg: 3.

 

 

 

Carolina Wallin Perez

Erik: Carolina har nog ingen chans att ta sig till final. Låten är nog hellre aspirant på sista platsen. Betyg: 1.

Haris: Carolina kommer inte gå vidare ur det här startfältet. Jag gillar hennes låt dock i detta annars så tråkiga startfält. Den är egen på något sätt och mystisk. Betyg: 2.

Robban: Ytterligare ett nytt ansikte i Melodifestivalen. Carolina har släppt ett album där hon gjort egna tolkningar av gruppen Kents låtar. Låten ”Sanningen” är inte någon typisk Melodifestival-låt och visst hörs det. Det är för mig den sämsta låten i detta startfält. Chanslös att gå vidare och fruktansvärt tråkdåligt. Betyg: 1.

 

 

 

Andreas Johnson

Erik: Här kommer det en låt som jag går igång på. Låten är härlig och man blir glad av att lyssna på den. Lite rockig. Jag tror att Andreas går till andra chansen. Betyg: 4.

Haris: En riktigt feel good-låt. Andreas har utan tvekan den bästa låten ikväll. Det svänger, det är härligt att lyssna på och Andreas levererar! Betyg: 4.

Robban: Sist Andreas var med i MF var jag inte alls imponerad. Jag älskade hans bidrag ”Sing For Me” och ”A little bit of love”. Vad tycker jag då om Andreas den här gången? Jo, det här går väl hem hos mig. Kanske var det p.ga det första som slog mig var att låten är snarlik ”The Beautiful ones” av gruppen Suedes, som jag gillar starkt. Andreas har som solosångare alltid gått direkt till Globen. Jag tror han har goda chanser till det, men han möter hårt motstånd. Minst andra chansen blir det iaf. Betyg: 3.

 

 

 

Molly Sandén

Erik: en till fin ballad som har stora chanser att ta sig vidare. Jag tycker mycket om Mollys röst. Den är väldigt vacker. Jag gillade verkligen hennes ballad i ”Lilla Melodifestivalen” 2006. Det luktar Globen lång väg Molly. Betyg: 3.

Haris: Molly är en duktig sångerska och visar upp det i denna låten. Jag kan definitivt säga att Molly blir livsfarlig till en av Glopen platserna. En bra låt som säkert har kopplingar till hennes egna verklighet. Betyg: 3.

Robban: En känslosam popballad om ensamhet & saknad. Handlingen i låten känns äkta, framförallt när den sjöngs ut av Molly som nyligen har gjort slut med Eric Saade. Mycket av det som hon sjunger om kan hon säkert själv associera till. Molly hör till favoriterna i det här startfältet. Jag tror hon kniper en av finalplatserna. Betyg: 3.

 

 

 

Björn Ranelid feat Sara Li

Erik: Ja vad ska man säga om denna låt?! Minst sagt speciell. Jag är tveksam till den här låten. Däremot hoppas jag att den går till andra chansen och får möta Thorsten Flinck. Det skulle bli en höjdarduell. Betyg: 2.

Haris: Första gången jag hörde att Björn Ranelid skulle vara med höjde jag ögonbrynet. När jag hörde denna låten höjde jag på ögonbrynet igen. Det är nog exakt den reaktion Björn vill ha ut ur oss. Detta är bara udda, men samtidigt kan jag inte låta att skratta varje gång jag hör det, inte för att det är dåligt utan för cool Björn Ranelid faktiskt är. Betyg: 2.

Robban: Författaren Björn Ranelid är den största sensationen i Melodifestivalens historia. Det är eurodisco med citat om kärleken uppläsandes ut av Björn samt en catchy refräng där Sara Li och ett gäng tjejer klämmer i. Det här är så udda och coolt på samma gång. Jag har aldrig hört något liknande tidigare och inte ni heller. Hela festivalens snackis är här och hur långt det kan gå är nästintill omöjligt att säga. Betyg: 3.

 

 

 

Panelen sammanfattar

Erik

Tre av artister som tävlar i veckan i Leksand har varit här förr och gått direkt till final, dessa är Andreas Johnson, Molly Sanden och Mattias Andreasson. Minst en av dem kan missa final. Det blir spännande att se hur det går. En till intressant aspekt denna vecka är att två ”supergrupper” slåss i denna deltävling. Youngblood och Love Generation.

Jag vill se dessa två i final: Andreas Johnson & Maria BenHajji.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Molly Sandén & Youngblood.

 

Haris

Jag vill se dessa två i final: Andreas Johnson & Molly Sandén.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Björn Ranelid feat. Sara Li samt Carolina Wallin Perez.

 

Robban

Jag är inte jätteimponerad över låtarna i den här deltävlingen. Överlag är det en svag deltävling i stil med den första deltävlingen. Jag gissar på att Molly Sandén & Youngblood går direkt till final medan Andreas Johnson & Björn Ranelid feat. Sara Li kniper andra chansen-platserna.

Jag vill se dessa två i final: Youngblood samt Björn Ranelid feat. Sara Li.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Love Generation samt Molly Sandén.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.