Nyhetssvep vecka 4, 2013

Publicerad:

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer ett nyhetssvep så ni hänger med på vad som händer i de nationella uttagningarna och inför Eurovision Song Contest 2013.

 

Artistpresentationer i Norge

Norge gjorde det i ett införprogram kallat “MGP Direkte” där låtarna presenterades en åt gången. Man fick höra smakprov på låtarna och sedan fick musikfolk som är kända i Norge tycka till. Alla artisterna och låtarna var hemliga tills de avslöjades i programmet. Programmet var en halvtimme långt och intervjuade gjorde Jenny Skavlan och Erik Solbakken, som även är programledare för MGP 2013. Här kan ni se progammet ifall ni missade.

Det är sammanlagt tre som går till final i varje deltävling. Här kan ni lyssna på alla bidrag i sin helhet.

Här är alla artister som ska ställa sig på scenen i Steinkjær den 19:e januari 2013:

 1. “Paid My Way”, Vidar Busk
 2. “Sleepwalking”, Carina Dahl
 3. “Det er du”, Tom Hugo
 4. “Alone”, Gromth feat. Emil Solli-Tangen
 5. “Give A Little Something Back”, Julie Bergan
 6. “Catch Me”, Mimi Blix
 7. “Underground”, Datarock

 

Artistpresentationer i Danmark

Dansk Melodi Grand Prix kommer att sändas den 26:e januari. Det är sammanlagt tio låtar som gör upp om segern i DMGP. Det är juryn som har halva makten och tittarna har resterande 50%. Finalen kommer gå till på följande vis: tre av de tio bidragen kommer att röstas fram till en superfinal där man kommer rösta igen och på det viset kommer man få fram vinnaren. Juryn består av följande personer: Kato, Lise Sörensen, Cutfather, Maria Lucia, och Jørgen de Mylius.

DR släppte låtarna och artisterna igår. Man kan lyssna på 30-sekunders musikklipp här.

Här är alla artister som kommer att medverka i Dansk Melodi Grand Prix den 26:e januari 2013

 1. “Jeg har hele tiden vidst det“, Frederikke Vedel
 2. “Human“, Brinck
 3. “I’m Not Alone“, Kate Hall
 4. “Rejs dig op“, Louise Dubiel
 5. “We Own the Universe“, Daze
 6. “Stay Awake“, Simone Egeriis
 7. “Invincible“, Jack Rowan feat. Sam Gray
 8. “Only Teardrops“, Emmelie de Forest
 9. “Beautiful to Me“, Albin
 10. “Unbreakable“, Mohamed

 

Fjäril – Den nya loggan för Eurovision 2013

Nu har den nya loggan samt slogan släppts till Eurovision 2018. Loggan som består ut av en fjäril med starka färger och mönster ska symbolisera hur en liten fjärils vingslag kan skapa en stor orkan. Den nya sloganen är ” We are one” med budskapet att man kan lyckas med allt om man jobbar tillsammans. Temat med både fjärilen och sloganen har skapats av Happy F&B och Forsman & Bodenfors.

 

ESC-Semifinalerna är lottade!

Nu vet vi vilka länder som ska tävla i respektive semifinal i Eurovision 2013. Vi fick även reda på i vilka semifinaler Big Five + värdlandet kommer rösta:

Semifinal 1: Italien, Storbritannien och Sverige
Semifinal 2: Frankrike, Spanien och Tyskland

 

I mars bestäms de exakta startpositionerna. Nytt för i år är att det är tävlingsproducenterna som bestämmer startordningen. Detta istället för att man som tidigare använt slumpen för att bestämma ordningen. I lottningen som var nu användes dock slumpen för att placera in länderna. Undantag gällde Danmark, Israel och Norge som sedan tidigare allokerats in i respektive semifinal.

 

Ungern släpper låtarna till A Dal 2013

Upplägget för den ungerska uttagningen 2013 blir tre heats/kvartsfinaler, semifinaler och final. I heaten/kvartsfinalerna kommer det var tio låtar i varje program, totalt 30 låtar. En jury bestående av fem personer kommer att välja tre låtar i varje kvartsfinal. Sedan kommer de ungerska folket att välja tre låtar i varje semifinal också.

I semifinalerna kommer det vara nio låtar i varje program. Där kommer upplägget vara det samma som i kvartsfinalerna. Juryn kommer välja två låtar och de ungerska folket två låtar. Totalt går åtta bidrag vidare till finalen.

I finalen kommer juryn välja ut fyra låtar som går till en superfinal. I superfinalen har det ungerska folket hela makten och får välja vem som ska representera landet i Eurovision 2013.

 

Grekland släpper artister till nationella finalen Ellinikos Telikos 2013

Artisterna till den grekiska ESC-uttagningen 2013 Ellinikos Telikos släpptes den 22:a januari. Det är fyra artister som kommer göra upp om segern. Tävlingen kommer att hållas någon gång under slutet av februari. Datum kommer att släppas så småningom. De artister som ställer upp är:

 • Thomais Apergi
 • Aggeliki Iliadi
 • Alex Leon feat. Giorgina
 • Koza Mosta feat. Agathonas Iakovidis

 

Låtarna kommer att släppas på en presskonferens som kommer hållas i början av februari.

Grekland har haft problem med ekonomin och förra året fick de ha finalen i ett köpcentrum. Landet har sedan 2000-talets början varit en av de främsta länderna i tävlingen med flera medaljplaceringar, inte minst segern 2005 med låten “My Number One”. I Baku ifjol kom dock bakslaget då man för första gången sedan år 2004 inte kom topp 10 i finalen.

 

SVT släpper bilder på scenskissen till Melodifestivalen

Skisserna till scenen för Melodifestivalen 2013 är nu släppt. Scenen har skapats av scenograferna Viktor Brattström och Frida Arvidsson. De började arbeta med scenprojektet i somras och nu så står den äntligen klar. Nu ska den byggas på SVT:s verkstad och se så allt fungerar. Nytt för i år är att catwalken som är mycket längre och sträcker sig från Green room till scenen.

Scenen skall kunna byggas upp på två dagar och rivas på endast fem timmar. Årets scen har mycket LED-lampor, stora ytor och en härlig inramning. Läs mer om scenen på svt.se/melodifestivalen.

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv