37 länder deltar i Eurovision 2014 i Köpenhamn

EUROVISION 2014. EBU:s förlängda deadline har passerat för anmälan till Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn. Totalt sett blir det 37 länder som ska tävla om segern i Köpenhamn i maj, vilket är den lägsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2006 i Aten.

Inför presentationen var det oklart ifall det slovenska TV-bolaget RTVSLO skulle tacka ja eller nej, men efter betänketid så kommer de deltaga i årets tävling. Med Slovenien med i startfältet blir det 31 av 37 länder som ska tävla igenom en av två semifinaler, vilka hålls den 6:e respektive 8:e maj. Från varje semifinal går de tio bidragen som fått högst totalpoäng till finalen. I finalen tävlar sedan 26 länder om segern och äran att få arrangera Eurovisionens 60-årskalas år 2015.

 

De tävlande länderna

Följande länder kvalar genom semifinalerna: Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Irland, Island, Israel, Lettland, Litauen, Makedonien FYR, Malta, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Slovenien, Sverige, Ukraina, Ungern, Vitryssland och Österrike.

Följande länder är direkt i final: Värdlandet Danmark samt ”Big Five” (vilka är Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland). Dessa ”fem stora länder” bidrar mest till tävlingen och blir därför automatiskt kvalificerade till finalen året därpå oavsett slutplacering året innan. Värdlandet är också direktkvalificerade till finalen.

 

Kommande händelser

Det som väntar härnäst är uppdelningen av semifinalerna, vilket sker nu på måndag i Köpenhamns rådhus. Sedan tidigare är det bestämt att Sverige tävlar i semi 1 samt Norge och Israel i semi 2. Dessutom kommer Tyskland att extrarösta i den andra semifinalen. Övriga länder lottas in genom en gruppindelning som EBU har gjort.

Noterbart är att det inte varit så få länder på åtta år. När tävlingen anordnades år 2006 tävlade just 37 länder.

 

Eurovision 2014 arrangeras av Danmark. Tävlingen hålls i B&W Hallerne i Köpenhamn den 6:e, 8:e och 10 maj.