Eurovisionsnyheter i korthet (januari 2014)

NYHETSSAMMANFATTNING Under veckan som har gått har en hel del länder gått ut med information om när, var och hur de kommer att välja sina respektive artister och bidrag till Eurovision 2014 i Köpenhamn i maj. Dessutom är det nu mindre än en vecka till Melodifestivalen 2014 drar igång.

 

Semifinallottningen avgjord

Semifinalslottningen hölls i måndags i Köpenhamns rådhus. Där avgjordes vilka länder som ska tävla i respektive semifinal. Sverige var sedan tidigare förlottat till semi 1 och kommer nu att få möta ESC-giganter som Azerbajdzjan, Ryssland och Ukraina. Dock får vi med Danmark som ett av de tre extraröstande länderna samt Estland, Island och Lettland som brukar ge oss poäng. Sveriges semi avgörs den 6:e maj, den 8:e maj avgörs semi 2 där bl.a. Norge och Finland tävlar.

 

Melodifestivalen börjar på lördag

Första deltävlingen i Malmö drar igång nu på lördag. Under veckan har SVT gått ut med bilder på hur årets scen ska se ut samt släppt en trailer. ESC-Panelen ger sig nu i kast med att presentera alla artister i de fyra deltävlingarna.

 

Datum och format för Eurovision-uttagningar

Andra länder har nu börjat presentera mer på allvar hur de ska välja artist och bidrag. Spanien gick i måndags ut med att det blir en nationell final, sedan berättade San Marino i onsdags att deras låt presenteras i mars. Italien valde både artist (Emma Marrone) och låt (”La Mia Città”) denna vecka. Frankrikes nationella final avgjordes under söndagen – men bara sångdelen. Resultatet avgörs inte förrän den 2 mars. Finlands, Litauens och Ungerns nationella uttagningar är i full gång och fler länder, inte bara Sverige, kommer snart igång med sina uttagningar.

På grund av Vinter-OS i Sotji väljer flertalet länder artist och bidrag i mars även om många länders uttagningarna kommer igång innan dess. Senast 17 mars ska alla länder ha valt både artist och bidrag för att inte få ekonomiskt straff av EBU.

 

Nedräkning till Eurovision & programledare

Det är mindre än 100 dagar kvar till Eurovision i Köpenhamn. I Malmö hade man under 2013 en nedräkningsklocka vilket även Köpenhamn har. Förberedelser inför Eurovision är också att Köpenhamn nu förbereder alternativa resesätt inom staden för alla som ska se tävlingen på plats i arenan. Man kommer bl.a. införa extrainsatta buss- och båtturer till arenan.

I och med nedräkningen börjar också spekulationerna om vem eller vilka som ska bli programledare. Ska Danmark följa Sverige och bara ha en eller flera? Så här säger den exekutiva producenten Pernille Gaardbo ”We look forward enormously to tell who will be the hosts when we are ready to tell it. But until then it’s a well-kept state secret.”

 

Det var lite som hände under veckan. Den kommande veckan följs här i Sverige med stort fokus på första deltävlingen i Melodifestivalen i Malmö som avgörs på lördag.