Eurovision-nyheter i korthet (25 februari 2014)

NYHETSSAMMANFATTNING. Veckans nyheter innehåller flera nationella finaler, bidrag utsedda i två länder och dessutom allmän info om det pågående läget i värdstaden Köpenhamn.

 

Vitryssland byter ut del i texten i sin låt

Det vitryska TV-bolaget BTRC har meddelat att man kommer att ändra en del av texten i sitt Eurovisionbidrag ”Cheesecake” framförd av artisten Teo.

Vad som har ändrats är en mening som i originalversionen refererade till Google Maps. Nu har låtskrivarna ändrat detta till orden ”all the maps” med anledningen EBU:s stenhårda regler gällande politiska och kommersiella budskap. Den video som spelades in till låten (se nedan) behålls dock i den form som den spelades in i. Men på scenen i Köpenhamn i maj sjungs alltså texten i en något annorlunda version.

 

Pågående nationella finaler

Det har varit en mycket händelserik tid i ESC-världen den senaste veckan. I lördags avgjordes inte mindre än tre nationella finaler där Lettland, Spanien och Ungern utsåg sina artister och bidrag. Dessutom framfördes Makedoniens bidrag för första gången och samtidigt pågick Melodifestivalens fjärde deltävling. Inte illa. Dessutom har det under helgen varit semifinaler i både Belgien och Estland och dessutom avgjordes Frankrikes nationella final.

 

Utsedda bidrag internt

I Litauen håller man för fullt på med sin uttagning Eurovizijos 2014. Man är nu inne på slutspurten och håller sin final nästa lördag (1 mars). Dock har man redan nu utsett att vinnarartisten kommer att tävla med bidraget ”Attention”.

Även Georgien har valt att utse sitt bidrag internt: låten ”Three Minutes to Earth”. Den kommer att släppas för allmän lyssning i mitten av mars och framförs av gruppen The Shin & Mariko.

Idag den 25 februari meddelade polska TVP att de har gjort sitt val av artist och bidrag. Det blir duon Donatan & Cleo med låten ”My Slowianie (Slavic Girls)” som representerar Polen i Köpenhamn.

Storbritannien och Grekland hör till de länder i år som väntar in i det sista med att meddela vilken form man kommer att välja artist och bidrag. Nu meddelar dock BBC att Storbritanniens artist och låt kommer med största sannolikhet att väljas internt. Det finns källor som säger att Grekland ska hålla i en nationell final den 4 mars men det är inte bekräftat.

 

#JoinUs-låten släppt

De länder som kommer att tävla i finalen av årets Eurovision Song Contest kommer att framföra ett inledningsnummer tillsammans med förra årets vinnare Emmelie de Forest. Låten heter ”Rainmaker” och framfördes i Maltas nationella final den 8 februari. Nu har den dock blivit släppt officiellt meddelade EBU idag. Lyssna gärna på låten här nedanför (klipp från Maltas final).

 

Högre kostnader i Köpenhamn

13,5 miljoner danska kronor (ca 17 miljoner svenska kronor) måste läggas till i budgeten för DR till Eurovisionen i maj. Anledningen är att det är dyrt att renovera det gamla varvshallarna ute på Refshaleøen i Köpenhamn. Det egentliga skälet till varför det har blivit dyrare är att taket till hallarna inte håller och måste stabiliseras upp mer.

 

Kommande finaler

Sista veckan i februari och sedan är det mars. I mars händer mycket, främst då de flesta länder har valt att förlägga sina nationella finaler, däribland Sverige. Den här veckan håller Irland i sin final och troligen kommer även Armenien att presentera sitt bidrag även denna vecka. På lördag smäller det sedan då Estland, Litauen och Rumänien håller i sina nationella finaler medan Sverige håller i Andra chansen. På söndag är det sedan dags för Azerbajdzjan att välja och i Frankrike meddelas det vem som vunnit den utdragna telefonröstningen sedan den 26 januari.

Det är alltså inte lite som händer den här veckan. Häng med oss på ESC-Panelen för att få resultatuppdateringar och annat matnyttigt gällande Melodifestivalen och Eurovision Song Contest!