Eurovisionsnyheter vecka 6, 2014

NYHETSSAMMANFATTNING. En händelserik Eurovisionvecka är över och en ny är påbörjad. Med 84 dagar kvar till första semifinalen i Köpenhamn har Eurovisionen verkligen börjat på allvar. Läs mer om vad som hände förra veckan.

Många länder håller sina nationella finaler i mars månad men februari är månaden då de nationella uttagningarna håller på som bäst. I Sverige var det ju Melodifestivalsstopp i Linköping där Sanna Nielsen och Panetoz gick till final medan det på Island var sista semifinalen av Söngvakeppnin innan finalen på lördag, i Ungern avslutades tredje heatet av A Dal, i Litauen hölls ett nionde heat, i Azerbajdzjan hölls första semifinalen av Böyük Səhnə, i Belgien hölls en andra castingshow av Eurosong och på Malta var det först semifinal och sedan final. Helt klart en intensiv vecka. (De kursiverade namnen är respektive lands nationella uttagningsprogram).
För att återgå till Melodifestivalen så kom idag måndag tittarsiffrorna för andra deltävlingen. Från premiären förra veckan tappar man nu något, ca 400 000 tittare, till ca 3 miljoner tv-tittare. Ett naturligt tapp beroende på bl.a. Vinter-OS, dock inget SVT oroar sig över. Trots tappet är det intressant att 1/3 av Sveriges befolkning såg samma program i lördags!

 

Fler nationella finaler

Eurovisionskalendern är nu fullmatad med många länders uttagningar men också finaler under denna månad. På lördag håller som sagt Island sin final och veckan därpå blir det nationella finaler i Lettland, Spanien och Ungern. Även Makedonien håller i en konsert då där deras artist Tijana Dapčević framför Makedoniens bidrag ”Pobeda” för första gången. Även om februari är mättad med många uttagningar hålls ändå hela 15 nationella finaler + tre bidragspresentationer. Bidragspresentationerna kommer från Nederländerna, San Marino och Österrike.

 

Invigningslåt i finalen

Precis som i förra årets Eurovisionsfinal kommer finalen det här året att invigas av en låt, vilket kommer att framföras av 2013 års vinnare Emmelie de Forest. Låten heter ”Rainmaker” och framfördes för första gången av Emmelie i Maltas nationella final i lördags.

 

Köpenhamn blir värdstad (och inget annat)

I förra veckan började rykten gå att DR skulle vara tvungna att flytta Eurovisionen från Köpenhamn till exempelvis Herning. Anledningen sades vara att kostnaderna för renoveringen av B&W Hallerne hade ökat drastiskt vilket skulle behöva att DR ökade sin budget. Både DR och EBU har dementerat uppgifterna om flytt och sagt att ESC 2014 avgörs i Köpenhamn och ingen annanstans.

 

Conchita Wurst först ut med sin vykortsinspelning

DR har nu påbörjat inspelningen av de så kallade vykorten vilka ska visas innan varje land går upp på scenen i B&W Hallerne och framför sina sångnummer. I onsdags filmades första landet, nämligen Österrikes artist Conchita Wurst (skäggiga damen). Precis som förra året kommer det att vara personliga vykort även i år där fokus ligger på artisten och inte på värdlandet.

 


Det var lite av vad som har hänt förra veckan. Nu ser vi på ESC-Panelen fram emot en ny härlig vecka med massor av spännande händelser. Exempelvis här i Sverige då Melodifestivalsscenen i detta nu byggs upp i Scandinavium i Göteborg!