Vi tycker till om bidragen i den andra deltävlingen (Melodifestivalen 2014)

MELODIFESTIVALEN 2014. I lördags (8:e februari) avgjordes den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2014. Nu tänkte vi kommentera vad vi tyckte om bidragen och showen i helhet.

Nedan följer panelens egna åsikter om de åtta tävlingsbidragen. Åsikterna bygger på liveframträdandena under direktsändningen.

 

JEM – ”Love Trigger”

Erik: Jag har lite svårt att förstå den här nutidens musik. Detta kommer bli en riktig radiohit senare i vår. Det var en häftig scenshow och det drar upp betyget.

mfbetyg_3


Felix: Snyggt, modernt och helt i min stil. Lite lätt scenovana men det gick helt klart hem ändå.


Haris: Jag tyckte det svängde riktigt gött när JEM stod på scen. Låten sätter sig och jag har enda sedan igår gått runt och nynnat på den. Snyggt scennummer också.

mfbetyg_3


Hollac16: Gäsp vilket trist nummer, kunde knappt vänta på att det skulle ta slut. De försöker kopiera någon världsstjärna i USA gör fast istället i Sverige och det blir bara trist och blekt. Dessutom känns musiken som en total ripp-off på av något som Avicii redan har gjort 100 gånger bättre. Snälla, gör om och gör rätt.

mfbetyg_2


Jim: Det var ett smart val att inleda med JEM för det blev ett jäkla drag i arenan och det blev en fartfylld start på programmet. Tyckte dock det blev lite rörigt när medlemmarna i gruppen var lite överallt och ingenstans på scenen och låten jag går inte riktigt igång på detta hur mycket dom än försöker.

mfbetyg_3


Robban: Grym öppningslåt och ett lyckat framträdande av trion JEM. De såg ut att trivas på scenen och skapade ett fruktansvärt gott ös.


 

The Refreshments – ”Hallelujah”

Erik: Det här var bra. Rockabilly när den är som bäst. Refrängen satte sig som ett tuggummi sätter sig under skon och för ett litet tag kunde man tro att man var på ett väckelsemöte med deras upprepande av låttiteln.


Felix: Så långt från vad jag tycker om som man kan komma. Det är lite för mycket folkpark för att den breda massan skulle kunna ta det till sig – eller kanske motsatsen?


Haris: Bland det tråkigaste jag hört på länge. Förstår inte vad folk såg i detta. Jag har inget emot musikstilen alls, för tidigare har jag gett höga poäng till den i MF. Men detta är bara tråkigt och intetsägande för mig.


Hollac16: Ändå en härlig melodi med ett lite roligt inslag som inte gör bort sig för mycket. Dock självklart ingen vinnare, men heller ingen förlorare. Och sedan ska man komma ihåg att den här typen av band har faktiskt sin publik, även om man inte kan tro det. De gick ju som sagt vidare till andra omgången…

mfbetyg_3


Jim: Jag tyckte att den här låten var ganska svängig när jag fick lyssna en liten stund på den men det kändes som framträdandet aldrig skulle ta slut! Det finns inget som händer i låten och den bara tutar på och jag vill inte alls följa med i dess färd.

mfbetyg_2


Robban: Inför deltävlingen kändes det här väldigt mossigt och trist. Även om inte det här är min påse alls, måste jag bekänna att det svängde rejält. Gruppen kom på en topp 5 position som måste ses som ett godkänt resultat. Gruppen lär göra succé på svensktoppen framöver.

mfbetyg_2


 

 

Manda – ”Glow”

Erik: Nytt, fräscht och snyggt med en okänd sångerska. Jag tror att det var det som var problemet att Manda inte är känd i Sverige annars tror jag detta kunde utmanat om en andra chansen plats.

mfbetyg_3


Felix: Det här är för bra för festivalpubliken, men samtidigt kanske det inte var någon superhit heller. Förtjänade bättre öde.

mfbetyg_3


Haris: Detta var faktiskt inte bra. Manda är ingen vidare sångerska heller. Scenshowen var helt okej dock.


Hollac16: Nej, det håller inte. Gör om och gör rätt till nästa gång.

mfbetyg_0


Jim: Låten är ju egentligen helt okej men det var inte alls någon bra prestation, sångmässigt, av Manda. Väldigt surt flertalet gånger så jag fick mest ont i öronen. Låten förtjänade inte en sistaplats men det var nog Mandas sång som drog ner henne till jumboplatsen.

mfbetyg_2


Robban: Stackars Manda. Hon förtjänade verkligen inte jumboplatsen. Även om sånginsatsen inte var den bästa så så var låten bra och själva framträdandet såg snyggt ut, med de skyhöga violinisterna som backade upp på scenen.

mfbetyg_3


 

 

Panetoz – ”Efter solsken”

Erik: Hade svårt att höra vad de sjöng i texten. Det var lite rörigt stundtals, men refrängen var catchig.

mfbetyg_2


Felix: Hade låga förväntningar men det visade sig att det glada gänget kunde leverera även i mellon! Lär bli en sommarplåga.

mfbetyg_3


Haris: Detta var faktiskt en överraskning för mig. Panetoz fick mig att verkligen gå igång på detta. Jag gillade det inte alls under repetionerna men efter att jag såg det live så gillade jag det. Blev faktiskt glad över deras finalplats.


Hollac16: Blev bättre på scenen nu och efter andra snabbreprisen, absolut. Helt värda finalplats om än att jag misstänkte Andra chansen. Men att de skulle gå vidare var ingen tvekan om alls. En skön poplåt som säkert kommer spelas mycket framöver efter tävlingen på radio. Däremot får de lite minus för att musiken går över sånginsatserna (kanske bättre om man sitter i arenan live) och att låten inte är lika stark som låtens tidigare insatser. Hade gärna hoppats på en ny ”Vissla med mig” eller något sådant.

mfbetyg_3


Jim: Gillar den här låten mer och mer! Den glada och härliga dansen som killarna i Panetoz levererar lyfter låten och jag blir danssugen och sprallig av detta. ”Upp och hoppa” med Frida feat. Headline gick ju vidare 2008 från deltävlingen i Linköping och det blev samma effekt för ”Efter solsken”. Det gick helt enkelt hem i TV-sofforna.

mfbetyg_3


Robban: Det är sällan man ser Mellopubliken stå upp och dansa med till låtarna. Men Panetoz fick både arenafolket och säkerligen folket hemma i tv-soffan att gunga med till deras nya hit ”Efter Solsken”. T.om jag själv gungade med och fick låten på hjärnan. Att de skulle aspirera på en Andra Chansen-biljett var helt tänkbart för mig, men att det skulle gå hela vägen till final trodde jag inte. Kul.

mfbetyg_3


 

 

Pink Pistols – ”I Am Somebody”

Erik: Gick inte genom rutan och låten var inget vidare.

mfbetyg_2


Felix: Det är så synd att det här inte fungerade så bra på scenen som jag önskat. Det är lite Alcazar-light med en tydligare gay-flirt så klart. Hade gärna fått gå till andra chansen enligt mig.

mfbetyg_3


Haris: Jag hade för mycket hopp om detta inför lördagens tävling. Men det blev inte alls så som jag hade tänkt mig.


Hollac16: Låten kan sammanfattas med ett enda stort gäsp. Har inget mer att tillägga.

mfbetyg_0


Jim: Fattar fortfarande inte detta och jag tror inte att så många andra gjorde det heller. På tok för konstigt så jag tycker att de ska vara ganska nöjda med sjundeplatsen.


Robban: Det här var som väntat en besvikelse och en flopp. Budskapet var det enda positiva, men om man har ett bra budskap, varför måste då komma med en sån fruktansvärt dålig låt som folk inte tar till sig. Då lär ju knappast publiken ta till sig själva budskapet i själva låten.


 

 

Sanna Nielsen – ”Undo”

Erik: Väldigt vacker ballad framförd av en av Sveriges bästa sångerskor. Tonartshöjningen är magisk. Ballader behöver generellt några fler lyssningar från min sida.


Felix: Hade verkligen hoppats på Sanna men i ärlighetens namn blev jag lite besviken. Det är en stark låt men den gör inte det där med mig som en riktig låt ska. Bäst i semin och finalbiljett given men ja… Besviken.


Haris: Jag vet att jag kritiserade Sanna innan, men den minuten jag fick höra i torsdags sa inte allt om denna låt. Den är faktiskt magisk och det är något speciellt med den. Men å andra sidan är jag inte lika svag för tant Sanna som mina kollegor. Hon är 29 men man hade kunnat tro att hon är 20 år äldre. Hon är en duktig sångerska och proffsig, men jag tycker verkligen att hon är tråkig och ”tantig”. Det finns dock en väldigt stor chans att detta kan vara bidraget som tar hem allt.


Hollac16: Kvällens absoluta stjärna. Här har vi vinnarpotential så det bara ryker! Helt klart en värdig finalist (och troligen lika självklar till final som Saade & Saucedo var en gång i tiden). Kommer bli extremt farlig i finalen. Sjunde gången gillt – javisst! Kritik kan ges att låten kändes bättre när hon fick sjunga andra gången mot första gången. Kanske att jag inte uppfattade allt riktigt första gången.

mfbetyg_5


Jim: När Sanna äntrade scenen så blev skillnaden i kvalité så otroligt tydlig. Helt enastående framträdande och alla andra var helt chanslösa. Låten är ny och jag har inte tjatat ut den än, men jag tycker verkligen att ”Undo” är en av de bästa balladerna i Melodifestivalen någonsin. De resterande två deltävlingarna blev helt plötsligt mindre intressanta för det är dags för Sanna att få representera Sverige.

mfbetyg_5


Robban: Åh, så bra detta var. Mina förväntningar av ”Undo” och Sanna uppfylldes och hon fullkomligt ägde kvällen. Hon var överlägset bäst och gick välförtjänt vidare till final. Räkna med att Sanna kommer tillhöra mina förhandsfavoriter inför finalen den 8:e mars. Världsklass!!

mfbetyg_5


 

 

Little Great Things – ”Set Yourself Free”

Erik: Aggressiv rock, har aldrig tilltalat mig så inte denna gång heller.


Felix: Tråkigt, det sammanfattar det hela.


Haris: Jag tycker faktiskt att dessa killar var duktiga. Och precis som jag skrev tidigare så gillade jag verkligen refrängen. Men det gav mig ändå inte mycket.

mfbetyg_3


Hollac16: Kvällens näst bästa akt som tyvärr åkte ut för tidigt. Jag gillar rock och de bjöd verkligen på en rejäl omgång ikväll. Men är man lite för okända spelar det ingen roll om man är Grönvalls söner eller släkt med en ABBA-legendar. Men jag hoppas att de inte lägger av för det. Förutom Sanna röstade jag på dem och det var trist att det inte höll mer än till sjätte plats.


Jim: Charlie Grönvall är ju en gullig liten filur som många flickor och pojkar säkert blev lite förtjusta i, men som jag sagt förut så är detta för oproffsigt. Sången och uttalet gjorde mig så obekväm så jag inte visste vart jag skulle ta vägen och låten – som egentligen är helt okej – slaktades på bästa sändningstid.


Robban: Tyvärr lyckades inte de här unga grabbarna leverera särskilt bra live. Var det meningen att de skulle låta så aggresiva och skrikiga? Låten lät mycket bättre i studioversion än vad själva liveframträdandet visade sig. Fortfarande en väldigt skön låt. Little Great Things var inte ensamma om att floppa bland debutanterna/nykomlingarna.

mfbetyg_3


 

 

Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”

Erik: Otroligt bra Svensktoppslåt och alla damer över 40 satt och dreglade över Martin Stenmarck. Låten och scenshowen var riktigt bra och jag tyckte att denna var den bästa låten i Linköping.


Felix: Klyschigt på ett ack så hemskt sätt! Stenmarck var dålig redan förra gången han var med och nu känns det bara 40årskris över det hela. Nej tack!


Haris: Märklig styling, helt okej låt, helt okej scennummer. Det var liksom lagom för min del. Det var absolut inte dåligt, men det var inte heller så att jag hade klackarna i taket.

mfbetyg_3


Hollac16: Återigen är det här mycket bättre än vad ”Las Vegas” någonsin var 2005. Men medan numret framfördes i direktsändningen fick jag känslan av att det är proffsigt gjort men inte så mycket mer. Så jag är inte så förvånad över att Martin nu får gå samma väg som Helena i Andra chansen, för det är OK och proffsigt men inte mer än så.

mfbetyg_3


Jim: Martin levererade ett stabilt och säkert framträdande och låten passar honom utmärkt. Tråkigt att det inte blev en finalplats men det ska bli kul att se hur det går för honom i Andra Chansen. Går det åt skogen så kan ju jag överta dom där röda häftiga byxorna i alla fall.

mfbetyg_3


Robban: Grymt bra låt. Poplåtar på svenska är verkligen Martins grej. Han gjorde ett säkert och bra framträdande. Jag hade hoppats på finalplats, men jag tror många lade sina röster på Sanna i förmån för Martin vilket öppnade upp för ungdomsidolerna Panetoz. Det här med att det slutar halvbra eller inte bra alls verkar ha blivit en trend bland återkommande MF/ESC vinnare.


 

 

Topplistor

Här nedan presenteras panelens individuella topplistor för deltävlingen.

 

Erik

  1. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”
  2. Sanna Nielsen – ”Undo”
  3. The Refreshments – ”Hallelujah”
  4. Manda – ”Glow”
  5. J.E.M – ”Love Trigger”
  6. Panetoz – ”Efter solsken”
  7. Pink Pistols – ”I Am Somebody”
  8. Little Great Things – ”Set Yourself Free”

 

 

Felix

  1. Sanna Nielsen – ”Undo”
  2. J.E.M – ”Love Trigger”
  3. Panetoz – ”Efter solsken”
  4. Pink Pistols – ”I Am Somebody
  5. Manda – ”Glow”
  6. Little Great Things – ”Set Yourself Free”
  7. The Refreshments – ”Hallelujah”
  8. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”

 

 

Haris

  1. Sanna Nielsen – ”Undo”
  2. J.E.M – ”Love Trigger”
  3. Panetoz – ”Efter solsken”
  4. Little Great Things – ”Set Yourself Free”
  5. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”
  6. Manda – ”Glow”
  7. The Refreshments – ”Hallelujah”
  8. Pink Pistols – ”I Am Somebody”

 

 

Hollac16

  1. Sanna Nielsen – ”Undo”
  2. Little Great Things – ”Set Yourself Free”
  3. Panetoz – ”Efter solsken”
  4. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”
  5. The Refreshments – ”Hallelujah”
  6. J.E.M – ”Love Trigger”
  7. Manda – ”Glow”
  8. Pink Pistols – ”I Am Somebody”

 

 

Jim

  1. Sanna Nielsen – ”Undo”
  2. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”
  3. J.E.M – ”Love Trigger”
  4. Panetoz – ”Efter solsken”
  5. Manda – ”Glow”
  6. Little Great Things – ”Set Yourself Free”
  7. The Refreshments – ”Hallelujah”
  8. Pink Pistols – ”I Am Somebody”

 

 

Robban

  1. Sanna Nielsen – ”Undo”
  2. Martin Stenmarck – ”När änglarna går hem”
  3. J.E.M – ”Love Trigger”
  4. Panetoz – ”Efter solsken”
  5. Little Great Things – ”Set Yourself Free”
  6. Manda – ”Glow”
  7. The Refreshments – ”Hallelujah”
  8. Pink Pistols – ”I Am Somebody”