Eurovision 2014: Finalen komplett (och här är halvindelningen)

EUROVISION 2014 – SEMI 2. En halvtimme efter att den andra semifinalen hade avgjorts hölls presskonferensen med de tio finalisterna. Utöver frågor från publiken till artisterna skulle även varje lands artist lotta om vilken halva ens land ska tävla i under finalkvällen.

Under presskonferensen representerades var och ett av de finalklara länderna av två personer från sin delegation (i de flesta fall av artist och delegationschef), Efter att en av de två värdarna för presskonferensen hade gratulerat landet och ställt en inledande fråga fick två personer ur publiken ställa frågor. Sedan fick det aktuella landet lotta om vilken halva landet ska starta i finalen.

 

Halvindelningen i finalen

Nu är finalens startfält komplett med sina 20 kvalificerade semifinalister samt de sex direktkvalificerade länderna. Första spontana reaktionen bör vara att det i årets final är sammanlagt 11 lugnlåtar/ballader och 15 upptempolåtar. Av lugnlåtarna/balladerna hamnade 6 stycken i första halvan och 5 stycken i andra halvan. Således är dessa ganska jämnt fördelade över halvorna (vilket är bra). För tävlingsproducenterna som nu ska sätta startordningen är det lättare att variera upptempo med ballader än ballader med upptempo. I första halvan hamnade dock flera av årets favoriter som Armenien, Rumänien, Sverige och Österrike medan andra halvan fick Storbritannien och Ungern. Det ska således bli intressant och se hur startordningen blir. Den släpps senast kl. 03:00 i natt.

Så här ser nu halvindelningen ut efter att alla länder har lottat halvorna (länderna står i bokstavsordning).

 

Första halvan (startnr 1-13)

 

 

Andra halvan (startnr 14-26)