Eurovision 2014: Resultatet av andra semifinalen

EUROVISION 2014 – SEMI 2. På torsdagskvällen den 8:e maj 2014 avgjordes den andra semifinalen av Eurovisison Song Contest 2014. 15 länder tävlade om att få gå till finalen där endast tio länder tog sig vidare. Därmed är nu finalstartfältet komplett.

Resultatet avgjordes genom 50% juryröstning och 50% tittarröstning i de 15 tävlande länderna samt i Italien, i Storbritannien och i Tyskalnd. Och efter att både jurygrupperna och tittarna hade sagt sitt kombinerades resultatet och det är det resultatet som tog fram de tio finalisterna.

 

Vilka gick vidare?

Semifinalens tio finalister räknades upp helt utan inbördes ordning:

 

Efter att ha återvänt till tävlingen efter två års frånvaro lyckades Polen med att gå till final. Både Grekland och Rumänien gick också till finalen, dessa länder har hittills aldrig missat en final (sedan 2004). I och med att både Finland och Norge gick till finalen är nu hela Norden samlad i finalen, vilket även blev fallet ifjol. Dock blir bara två Balkanländer representerade i finalen: Slovenien och Montenegro.

 

Utslagna från tävlingen

Följande länder är utslagna ur tävlingen (står i bokstavsordning efter land):

 

Samtliga poäng och placeringar redovisas först efter att finalen har avgjorts för att inte påverka finalens utgång. Detta gäller även de länder som inte tog sig till finalen.

 

Vad händer nu?

Nu direkt efter att semifinalen har avslutats kommer de 10 finalländerna att få medverka vid en presskonferens. Där kommer också varje land att få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Efter tidigare lottningar för ”Big Five” och de kvalificerade länderna från semifinal 1 återstår det 6 platser i den första halvan och 4 platser i den andra halvan. Värdlandet Danmark har sedan tidigare fått sitt startnummer lottat (av rättviseskäl) och kommer att gå ut som nummer 23 av 26.

Efter att presskonferensen har hållits kommer DR:s tävlingsproducenter att sätta sig ned med startordningen. Första halvans startnummer är #1-13 och andra halvan är #14-26. Reglerna är enkla: de får sätta länderna inom respektive halva i vilken ordning de vill men länder får inte byta halva och Danmark får inte byta startnummer. Innan ordningen släpps ska den godkännas av Jon Ola Sand, Eurovisionens högsta chef. Ordningen släpps före kl. 03:00 natten till fredag.

Imorgon fredag börjar så finalgenrepen där jurygrupperna avlägger sina poäng under den kvällens genrep. På lördag kväll är det sedan dags för finalen där 2014 års vinnare ska koras och där det också avgörs vilket land som får arrangera Eurovisionens 60-årskalas år 2015. Häng med oss i panelen!