Eurovision 2014: Resultatet av första semifinalen – Sverige gick vidare till finalen

EUROVISION 2014 – SEMI 1. Då var den första semifinalen i Eurovision 2014 avklarad och vi har tio lyckliga vinnare, däribland Sveriges Sanna Nielsen. Andra som jublade högt var Montenegro och San Marino, som för första gången någonsin röstades vidare till final.

Panelen jublar över att Sverige återigen går hem i stugorna och är i final! Sanna Nielsen har nu chansen att tävla tillbaka segern till Sverige.

 

Vilka gick vidare?

16 länder som tävlade om de 10 finalplatserna. Resultatet avgjordes genom 50% juryröstning och 50% tittarröstning i de 16 tävlande länderna samt i Danmark, i Frankrike och i Spanien. Och efter att både jurygrupperna och tittarna hade sagt sitt kombinerades resultatet och det är det resultatet som tog fram de tio finalisterna.

Semifinalens tio finalister räknades upp helt utan inbördes ordning:

 

  1. Montenegro: Sergej Ćetković – ”Moj Svijet
  2. Ungern: András Kállay-Saunders – ”Running
  3. Ryssland: The Tolmachevy Sisters – ”Shine
  4. Armenien: Aram Mp3 – ”Not Alone
  5. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova – ”Start A Fire
  6. San Marino: Valentina Monetta – ”Maybe (Forse)
  7. Ukraina: Marija Jaremtjuk – ”Tick-Tock
  8. Sverige: Sanna Nielsen – ”Undo
  9. Nederländerna: The Common Linnets – ”Calm After The Storm
  10. Island: Pollapönk – ”No Prejudice

 

Utslagna från tävlingen

Följande 6 länder är utslagna ur tävlingen (står i bokstavsordning efter land):

 

 

Samtliga poäng och placeringar redovisas först efter att finalen har avgjorts för att inte påverka finalens utgång. Detta gäller även de länder som inte tog sig till finalen.

 

Kommentar

För första gången tog sig Montenegro och San Marino till en Eurovisionfinal. Montenegro har förvisso varit i finalen förut, men då när de var en union med Serbien (2004 och 2005). San Marinos Valentina Monetta tävlar för landet nu för tredje året i rad och har bara placerat sig bättre och bättre: 14:e i semifinal (2012), 11:a i semifinal (2013) och nu alltså topp 10 i semifinal (2014).

Det kan också nämnas att Ryssland blev utbuade av vissa i publiken när de blev uppropade som en av finalisterna. Burop har skett tidigare, inte minst när Litauen gick till final 2006 med låten ”We Are The Winners”. Någon som däremot hade storpublik i arenan var Sveriges Sanna Nielsen.

 

Vad händer nu?

Nu direkt efter att semifinalen har avslutats kommer de 10 finalländerna att få medverka vid en presskonferens. Där kommer också varje land att få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Efter tidigare lottningar är det bestämt att alla ”Big Five”-länder, utom Tyskland, tävlar i den andra halvan av finalen tillsammans med Danmark som har startnummer 23. Först efter att alla finalklara semifinalister har lottats in i en av de två halvorna kommer producenterna för årets tävling att sätta startordningen för finalen.

Imorgon börjar genrepen för semifinal 2 där jurygrupperna avlägger sina poäng under den kvällens genrep. På torsdag kväll är det sedan dags för semifinal 2 där ytterligare tio länder ska gå till finalen.