Eurovision 2014: Första semins vinnare har lottat finalhalvor

EUROVISION 2014. Efter att första semifinalen hade avgjorts i B&W Hallerne i Köpenhamn hölls en presskonferens med vinnarna. Därefter lottades vinnarnas starthalvor i finalen. Sveriges Sanna Nielsen drog lotten till första halvan, vilket innebär ett startnummer mellan 1 och 13 i finalen på lördag.

Under presskonferensen satt alla de tio finalisterna enligt den ordning de hade ropats upp i programmet. Undantaget gjordes för Azerbajdzjan som fick börja presskonferensen trots att de ropades upp som nummer fem. Ingen officiell anledning gavs (dock kan det möjligen bero på att Armenien ropades upp som nummer fyra och att bägge länderna är grannar men i en mycket infekterad politisk konflikt).

Varje lands delegation bestod av två personer (i de flesta fall av artist och delegationschef), dock Ryssland hade tre då de är två sångare (men Island skickade två personer från sin musikgrupp). Efter att en av de två värdarna för presskonferensen hade gratulerat landet och ställt en inledande fråga fick två-tre personer ur publiken ställa frågor. Sedan fick det aktuella landet lotta om vilken halva landet ska starta i finalen.

 

Halvindelning efter semi 1

Så här ser nu halvindelningen ut med vinnarna från semi 1 och de 6 direktkvalificerade länderna (alla länder står i bokstavsordning inom halvorna):

 

Första halvan

 

Andra halvan

 

Efter lottningen finns nu 6 platser kvar i första halvan respektive 4 platser i andra halvan.