Malta väljer genom nationell uttagning till Eurovision 2015

Publicerad:

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Maltas nationella TV-bolag PBS har nu bekräftat sitt deltagande i Eurovision 2015 i Österrike, och meddelar samtidigt att Maltas uttagning kommer att ske redan i november i år.

Den 15 november i år hålls Junior Eurovision Song Contest på Malta. Arrangeras i arenan MARSA som är precis som B&W Hallerne i Köpenhamn ett gammalt skeppsvarv som byggs om till tävlingsarena. Samma plats men en vecka senare hålls sedan Maltas uttagning till Eurovision 2015 i Österrike. Således blir det Malta som för närvarande blir först ut att bli klara med både artist och bidrag. Precis som i år kommer tävlingen att bestå av en semifinal och sedan en final. Semifinalen hålls fredagen den 21 november medan finalen hålls lördagen den 22 november. 20 bidrag tas ut till semifinalen, men det är oklart hur många som kvalificerar sig till finalen.

 

Varför väljer Malta så pass tidigt?

Anledningen till att Malta väljer så pass tidigt är för att TV-bolaget vill att den vinnande låten ska kunna arrangeras om till att bli så högklassig som möjligt till landets tävlan i ESC. Ett sådant arbete ska få ta tid, helt enkelt. En ny regel som har tillkommit i uttagningen är att PBS kommer tillsammans med vinnartisten och vinnarlåtens låtskrivare se över vinnarlåtens helhet och därefter finns nu rätten att ändra hela eller delar av låtens innehåll. Låten kan också komma att bytas ut till en annan låt. Artist kommer dock att behållas. En annan regel är att vid inskickandet av bidrag ska de sökande skicka in dels originallåtens demo (den man vill tävla med) men också göra en cover på en befintlig låt. Detta är för att urvalsjuryn ska få bedöma artistens röst i olika lägen.

Antagningen är öppen hos PBS den 28 och 29 augusti.

 

Årets bidrag

I år tävlade gruppen Firelight med låten “Coming Home” för Malta. Det blev förvisso finalplats för gruppen men väl i final blev det endast 32 poäng, vilket resulterade i en 23:e-plats. Malta har än så länge aldrig vunnit Eurovision men var rätt nära åren 2002 och 2005.

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv