Bosnien och Hercegovina vill komma tillbaka till Eurovision 2015

EUROVISION 2015. Bosnien och Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT har nu preliminärt anmält landet till Eurovision i Wien nästa år. Glädjande nyheter anser panelen som saknat landet sedan avhoppet för två år sedan.

Som det ser just nu ut kommer Bosnien och Hercegovina tillbaka till Eurovision igen efter två års uppehåll. Landets nationella TV-bolag BHRT har meddelat att Bosnien och Hercegovina med största sannolikhet kommer att återvända till Eurovision i Wien nästa år. De två tidigare åren har landet tvingats stå över tävlan p.g.a. ekonomiska problem kring BHRT.

Bosnien och Hercegovina debuterade i Eurovision år 1993 efter att nationen Jugoslavien, som Bosnien-Hercegovina varit en del av, hade upphört och dess stater blev fria. Till en början gick det ganska trögt för landet resultatmässigt och de stod över tävlingen både 1998 och 2000. 2001 var de tillbaka igen och deltog sedan varje år fram till 2012. När semifinalen infördes 2004 och alla år fram till senaste tävlan år 2012 var landet ett av de få länder som alltid tog sig till final. Av nio framträdanden fick landet fem stycken topp 10-placeringar i final, där de som bäst blev trea med Hari Mata Haris ”Lejla” 2006.

 

Tidigare avhopp och ekonomisk kris

Höst 2012: Inget återvändande till Eurovision 2013
I september 2012 meddelade BHRT att Bosnien och Hercegovina troligen skulle ställa upp i Malmö 2013, men att en officiell bekräftelse på detta skulle komma senare. Dessa planer ändrades dock då BHRT den 14 december samma år var tvungna att tacka nej på grund av ekonomiska problem. Kanalledningen hade dagen innan haft ett möte om frågan där det stod klart att Bosnien och Hercegovina omöjligen kunde vara med 2013.

Höst 2013: Inget återvändande till Eurovision 2014
I november 2013 meddelade BHRT att de skulle göra ett nytt försök att komma tillbaka till Eurovision igen. Landets tidigare ”Head of Delegation” Dejan Kukric hade sagt till ESCToday att BHRT var tvungna att använda sig av sponsorer för att täcka kostnaderna till Eurovision. Detta för att kanalens ekonomiska problem fortfarande inte var lösta. Tyvärr löste sig inte sponsorproblemet vilket gjorde att Bosnien och Hercegovina inte kunde delta heller i Köpenhamn i våras.

Höst 2014: Bosnien återvänder möjligen till Eurovision 2015
Nu har alltså BHRT meddelat att Bosnien och Hercegovina har anmält sig preliminärt till Eurovision 2015 i Wien. Det återstår alltså att hoppas att den preliminära bedömningen blir att landet kan ha råd att delta. Vi är glada att Bosnien och Hercegovinas ser möjligheten att kunna återvända till Eurovision!