Höstnytt 2014, vecka 37

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Turkiet avstår deltagande 2015

Nu har det officiella beskedet kommit från TRT, Turkiets nationella TV-bolag. Det blir inget återvändande för deras del år 2015, alltså tredje året i rad som Turkiet avstår tävlan i Eurovision. Landet hoppade av Eurovision till 2013 av två skäl: dels att de så kallade ”Big Five”-länderna alltid är direktkvalificerade till finalen men också att EBU införde 50% juryröstning i kombination med telefonröstningen. Det blev heller inget återvändande till årets upplaga även om TRT inte uteslöt ett återvändande till 2015. Men så blir det alltså inte. Frågan är istället om landet ändrar sig till 2016? Det får helt enkelt tiden utvisa.

Turkiet ansluter sig därför till raden av länder som har bekräftat sitt icke-deltagande 2015: Andorra, Liechtenstein (gör ej debut), Luxemburg, Monaco, Slovakien och Tjeckien.

 

Möjligt avhopp av Israel och Rumänien

Tidigare under sommaren har det rapporterats om att Israels nationella TV-bolag IBA ska göras om helt. Detta genom en nedläggning av IBA och sedan en omstrukturering med ett helt nytt bolag i mars nästa år. I och med detta kan Israel förlora sitt medlemskap i EBU och därmed också sin möjlighet att delta i Eurovision Song Contest.

Nu rapporterar ESCReporter.com att även Rumäniens nationella TV-bolag står inför en liknande händelse. Deras nationella TV-bolag TVR har djupa ekonomiska problem bland annat på grund av landets deltagande i årets ESC. Det är fackföreningar i Rumänien som har stämt TVR då man inte har höjt personallönerna. På grund av de ekonomiska problemen kan TVR tvingas läggas ned, vilket skulle innebära att Rumänien tvingas hoppa av till ESC 2015.

Albaniens nationella TV-bolag står enligt ESCReporter.com och väger om sitt deltagande i ESC 2015. Det som väger emot deltagande är att landet inte har kvalificerat sig till någon final de senaste två åren. Dock ska ett beslut av RTHS-ledningen fattas först i oktober månad. Det kan tilläggas att oavsett ESC-deltagande kommer den traditionella albanska musikfestivalen Festivali i Këngës att sändas.

 

Övriga landsspekulationer

Det finns just nu många olika källor kring vilka länder som faktiskt ska ställa upp i ESC 2015. Wikipedia hävdar idag (8 september) 27 länder medan ESCToday hävdar 20 länder. Andra källor menar på att vissa länder redan är bekräftade, som Spanien, medan andra säger att det inte är så. Fortfarande saknas bekräftelser från två ”Big Five”-länder, även om EBU egentligen har bekräftat deras deltagande då reglerna säger att de ska återigen vara direktplacerade i finalen. Mycket spekulationer med andra ord.

Senast den 15 september ska länder som vill tävla i ESC 2015 ha bestämt sig för deltagande. Dessa länder har sedan fram till den 10 oktober på sig att fatta ett nytt beslut om deltagande. Efter detta datum får man inte hoppa av tävlingen utan att få ett ekonomiskt straff av EBU.

 

Biljettsläpp i november

För den som vill se Eurovision live i Wien i maj nästa år kommer möjligheten att köpa biljetter först ske från mitten av november. Detta bekräftar EBU på sin officiella hemsida. Det finns dock ännu ingen återförsäljare av biljetterna så därför rekommenderas att vänta till EBU kommer ut med mer information om hur biljettsläppet ska gå till.

 

Skicka in bidrag till länders uttagningar

Just nu pågår inskickandet av bidrag till flera länders nationella uttagningar. I Sverige kan du fram till den 16 september skicka in dina bidrag. I Danmark är det idag (8 september) sista chansen om du vill delta och samma sak för den finländska uttagningen UMK kan du fram till kl. 12.00 idag 8 september skicka in bidrag. För Danmarks och Finlands uttagningar behöver du inte vara medborgare i landet för att få skicka in bidrag. Däremot måste du för UMK ha gjort låten med minst 1 medborgare och för Dansk Melodi Grand Prix med någon som har starka band till Danmark.

Skickar du bidrag till svenska Melodifestivalen måste du komma ihåg att skicka till rätt uttagning: ordinarie tävling (om du är etablerad låtskrivare) eller allmänhetens tävling (om du aldrig tidigare har haft musik utgiven sedan tidigare via skivbolag etc.).

 

Vad hände sen?

Avslutningsvis har EBU publicerat artiklar om vad några av tidigare års tävlande gör nuförtiden i sina respektive musikkarriärer. Gå gärna in och läs och se vad som har hänt, det finns en hel del guldkorn även efter ett tävlande i ESC. Ett annat exempel är Sanna Nielsen som just nu gör musikalen Doktor Zjivago på Malmöoperan. Sanna tävlade ju för Sverige i årets ESC med låten ”Undo” där hon slutade trea i finalen.