Höstnytt 2014, vecka 39

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Stora förändringar i Melodifestivalen

Efter tre månaders spekulationer har SVT äntligen gått ut med information om upplägget för Melodifestivalen 2015. Sammanfattat blir det en rad stora förändringar där de tre stora förändringarna är att det blir fyra färre bidrag i deltävlingarna, att två fler bidrag går vidare till final och att i finalen tävlar 12 bidrag om segern. Det blir således första gången på 18 år så många bidrag tävlar i en final. I stort sätt behåller annars tävlingen samma format som det har varit sedan 2002 (sex veckors tävlande blir det) och som tävlingen sedan har utvecklats de senaste åren. Däremot blir det nya röstningsregler. Begränsningar gäller att man får numera max rösta 20 gånger på en och samma låt per deltävling. Man kan alltså rösta på samtliga bidrag om man så vill men som mest 20 gånger.

Läs mer om förändringarna i vår artikel här.

Igår söndag meddelades det att Christel Tholse Willers tar över som chef för Melodifestivalen. Hon har tidigare arbetat med Melodifestivalen (mellan 2003 och 2008) och var dessutom kommunikationschef för Eirovision 2013 i Malmö.

 

Hur många länder är med i Eurovision 2015?

Deadline för tävlande länder att lämna in ansökan om att få delta i Eurovision nästa år har gått ut, men fortfarande har TV-bolagen chansen att dra sig ur och även lämna senare besked. Den 10 oktober stängs dock dörren att hoppa av utan att få ekonomiskt straff från EBU.

Hur många är då med nästa år? I skrivande stund varierar det från källa till källa hur många länder som egentligen ska vara med. Det finns dock just nu uppgifter som talar för att det blir någonstans mellan 34-39 länder som ska delta. Men då saknas riktiga bekräftelser för flera länder däribland Polen, Ungern och San Marino samt att flera länder är fortfarande osäkra på sitt deltagande. Det kommer därför vara en öppen diskussion fram till åtminstone 10 oktober, kanske längre än så beroende på när EBU släpper deltagarlistan.

 

Vilka länder har nationell uttagning?

Även om det är en öppen diskussion kring vilka länder som ska delta så finns det länder som det är 100% säkert ska delta i ESC i Wien nästa år. Bland följande vet vi också vilka länder som ska ha uttagning:

– Albanien anordnar Festivali i Këngës 53 som hålls i december. Det är inte helt bekräftat ännu, men det är troligen återigen den tävlingen som avgör Albaniens bidrag och artist.

– Cypern håller i en nationell uttagning med final i januari.

– Danmark kör Dansk Melodi Grand Prix med final den 7 februari.

– Estlands Eesti Laul har final den 21 februari.

– Finlands UMK får final i mars.

– Makedoniens Skopje Fest går nu först ut för ESC-säsongen med final redan den 13 november!

– Maltas uttagning körs med semifinal och final en vecka senare, den 21-22 november. Tävlingen hålls i samma arena som Junior ESC 2014 ska hållas i.

– Norge kör på Norsk Melodi Grand Prix. Datum ej fastställda.

– Schweiz nationella uttagning är redan igång med kanalernas uttagningar. Storfinalen går av stapeln den 31 januari.

– Sverige kör Melodifestivalen. Datum ej fastställda, men gissningsvis februari-mars.

– Tyskland kör på Unser Song Für Österreich den 5 mars.

– Värdlandet Österrike kommer också att hålla i en nationell uttagning med final i mars.

– Frankrike och Montenegro kör internval.

Övriga länder har inte meddelat metodval för att välja ut artist och bidrag ännu.

 

Manusförändringar i Eurovision?

I helgen höll EBU i Eurovision Creative Days i Berlin, där EBU bjöd in till seminarier. Ett sådant var att bland annat diskutera kommentatorernas roll i Eurovision. Edward af Sillén från Sverige var en av de som fick berätta om sin roll som kommentator. Han menar på att det är viktigt att programledarna samarbetar med kommentatorerna i manuset så att de dels inte pratar i mun på varandra under sändningarna och att tv-tittarna därigenom inte missar viktig och spännande information. Andi Knoll, som har varit kommentator för österrikisk TV kunde tillägga att kommentatorerna situation har förändrats i och med sociala medier.

 

ESC-Panelen anno 2014-2015

Avslutningsvis ska vi presentera vilka som kommer sitta med i panelen från nu och framåt. Efter våren och sommaren har Jim valt att sluta i panelen. Vi tackar Jim för denna tid och önskar honom allt gott i framtiden.

Från nu kommer vi vara fem stycken i panelen: Erik, Felix, Haris, Hollac16 och Robban. I denna säsong kommer vi fokusera mer på de andra ländernas egna uttagningar med information, rankinglistor, betygsättning och kommentarer. Vi kommer finnas med hela vägen till Wien och även såklart efteråt. Kom gärna med feedback och kommentarer, det är alltid uppskattat.