EBU bekräftar 39 länder i Eurovision 2015

Publicerad:

Publicerad


EUROVISION 2015. Efter många om och men presenteras en deltagarlista med 39 länder av EBU. Men flera frågetecken kvarstår fortfarande och det är därför öppet spel ett tag till.

På torsdagen gick EBU ut med delvis information om vilka länder som kommer att delta i nästa års Eurovision Song Contest. Totalt är det 38 länder som har bekräftat sitt deltagande samtidigt som ett land fortfarande tvekar om deltagande i ESC 2015. Samtidigt kan det möjligen bli första gången på femton år som Grekland inte deltar i ESC överhuvudtaget.

När EBU gick ut med denna information så namngavs inga länder som hade bekräftat deltagande. Istället meddelades det kort att 38 länder har bekräftat deltagande och att ett land (av EBU okänt vilket) tvekar om sitt deltagande.

 

Greklands deltagande i Eurovision 2015 hotat

En mycket oroande nyhet visar sig nu från EBU:s håll, nämligen att Greklands deltagande i Eurovision 2015 är hotat. Detta för att Greklands nationella TV-bolag NERIT inte är fullvärdiga medlemmar i EBU, något som är ett krav för deltagande i Eurovision.

Att det ser ut som det gör berodde på att Greklands regering “lade ned” sitt tidigare nationella TV-bolag ERT sommaren 2013 (p.g.a. besparingar). Dock fortsatte journalisterna på ERT att fortsätta sända via internet och sedan återupptogs också sändningarna på riktigt, under ett nytt tillfälligt bolag. Samtidigt skapades det nya TV-bolaget NERIT som nu var tvungna att ansöka om nytt medlemskap i EBU för att få delta i Eurovision Song Contest. Uppenbarligen hann inte NERIT få sitt medlemskap i tid till ESC 2014, men fick då dispens av EBU:s referensgrupp att ändå delta.

Till 2015 får NERIT ingen dispens utan måste hinna bli fullvärdiga medlemmar före januari 2015 för att få delta i Eurovision. Hinns det inte med kommer Grekland få avstå tävlan, något som inte har skett sedan Eurovision år 2000.

I skrivande stund har 39 länder bekräftat deltagande, bland dessa ingår däremot inte Grekland. Vi får se om eller när EBU ger tillstånd att Grekland får eller inte får tävla 2015.

 

Vilka länder är då med och tävlar?

ESCToday bekräftar den 23 oktober att 38 länder kommer att delta i Eurovision 2015. Utifrån detta kan vi således utgå ifrån att de länder som har sagt hur och/eller när de ska välja artist och/eller bidrag kommer att delta, vilket innebär att följande 20 länder är klara för tävlan:

 

 • Azerbajdzjan
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Irland
 • Island
 • Litauen
 • Makedonien
 • Malta
 • Moldavien
 • Montenegro
 • Norge
 • Polen
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Sverige
 • Ungern
 • Vitryssland

 

Dessutom är “Big Five”-länderna och värdlandet bekräftade:

 • Frankrike
 • Italien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • Österrike

 

Utöver dessa länder kan ESCToday bekräfta att ytterligare 11 länder är klara för tävlan, länder som alltså i skrivande stund inte har officiellt meddelat hur eller när de ska välja artist och bidrag:

 • Armenien
 • Belgien
 • Bosnien och Hercegovina
 • Georgien
 • Israel
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Rumänien
 • Ryssland
 • San Marino

 

  Tillbaka till startsidan | Tillbaka till toppen

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.

Sök på sajten

   

Tillbaka till toppen

Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelens arkiv

På den här arkivsidan har vi i ESC-Panelen samlat de inlägg och projekt som vi producerade mellan åren 2009 och 2015. Allt material som producerats därefter finns att tillgå på vår ordinarie hemsida. Där hittar du också allt som rör Inför Eurovision, Panelens topplista och vår bevakning gällande Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.

Gilla och följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube. Frågor och funderingar kan även mejlas till info@escpanelen.se

Allt bildmaterial i arkivet tillhör oss eller är publiceringar med tillstånd från respektive ägare.


Tillbaka till toppen

ESC-Panelens arkiv