Höstnytt 2014, vecka 44

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Planering inför 60-årsfirandet

När Eurovision Song Contest fyllde 50 år arrangerades en specialsändning kallad ”Congratulations: 50 Years of the Eurovision Song Contest”. Till Eurovisionens 60-årskalas år 2015 kommer det enligt flera källor att arrangeras en stor festsändning av BBC i Royal Albert Hall i London. Enligt dessa källor kommer den brittiska ESC-kommentatorn och programledaren Graham Norton samt svenska komikern och programledaren Petra Mede att vara värdar för showen. Flera ESC-vinnare kommer att medverka i detta program. När det ska sändas och mer information kommer komma senare.

 

Bosnien-Hercegovinas ESC-planer presenteras på fredag

På fredag (31 oktober) har BHRT (nationella TV-bolaget) meddelat att man ska presentera sina Eurovisionplaner för valet av artist och bidrag. Rykten började i helgen gå om att BHRT utsett internt gruppen Hari Mata Hari (som tävlade för landet 2006 med låten ”Lejla” som slutade på tredje plats i finalen). Men om det stämmer eller inte får vi alltså veta om bara några dagar.

Det var lite osäkert huruvida Bosnien och Hercegovina verkligen skulle komma tillbaka till Eurovision igen efter två års uppehåll. Ekonomisk oro hos det nationella TV-bolaget har gjort att man har fått avstå tävlan både 2013 och 2014, men nu tyder det mesta på att landet är tillbaka igen, vilket vi tycker är glädjande!

 

Vitrysslands Eurovision-planer för 2015 är bekräftade

I förra veckan meddelade Vitrysslands nationella TV-bolag BTRC att man nu har öppnat upp den nationella antagningen av bidrag till sin nationella final. Totalt är det 15 artister som gör upp om segern i finalen som sker i januari nästa år (före den 23 januari ska finalen hållas). Fram till den 21 november kan man per post skicka in bidrag till tävlingen till följande adress: 220807, Minsk, str. Makaenka, 9, BTRC. Kuvertet ska märkas med National qualifying round of song competition Eurovision-2015.

För att få skicka in bidrag till tävlingen måste man vara minst 16 år gammal. Både vitryska och icke-vitryska medborgare får skicka in bidrag så länge man uppfyller åldersgränsen. I övrigt följer sedan regelverket enligt EBU-reglerna vilket innebär i korthet att ett tävlingsbidrag får max vara 3 minuter långt och ej släppt offentligt (oavsett sammanhang) före den 1 september 2014. Hela regelverket finns här.

Den 5 december utser en jury 15 artister och 30 bidrag som gör upp om segern. I den nationella finalen kommer en vinnaren att utses av en sjumannajury samt tittarröster, där juryns röst väger över om det blir oavgjort.

 

Internval igen för Nederländerna?

Det nederländska TV-bolaget AVROTROS har meddelat att Nederländernas Eurovision-planer kommer att presenteras under november månad. Enligt ESCToday.com håller TV-bolaget kontakt med flera artister för diskussion om eventuell Eurovision-resa.

I Köpenhamn i våras slutade gruppen The Common Linnets på en hyllad andraplats med låten ”Calm After The Storm” vilket var Nederländernas bästa placering sedan segern 1975. Vi förra veckans höstnytt kunde vi presentera att The Common Linnets gör stor succé i framförallt Tyskland, nu gräver de guld för sitt album i Österrike!

 

Christer Björkman blir jurymedlem i Cyperns expertjury

I Cyperns slututtagning innan den nationella finalen kommer en jury att utse 6 stycken finalister. Nu står det klart att Melodifestivalens exekutiva producent, Christer Björkman, kommer att sitta med i denna jury. Utöver Christer kommer juryn att bestå av tre cyprotiska artister (Alex Panayi, Despina Olympiou och Elena Patroklou) som tävlat i Eurovision vid något eller några tidigare tillfällen samt Tasos Tryfonos.

Cyperns uttagning inleds med auditionprogram där de tidigare 60 uttagna bidragen kommer att framföras. Av dessa går 20 vidare till expertjuryn som slutligen utser 6 stycken finalister.

I Melodifestivalens finaler åren 2012 och 2013 har Cypern funnits med som en av de röstande jurygrupperna. Deras röster har då presenterats av cyprioten Klitos Klitou.

 

Irland & Island: slutanmälningar

Igår (läs 27 oktober) var det sista dagen som isländska TV-bolaget RÚV tog emot bidrag till sin nationella uttagning Songvakeppnin. Deadline hade förlängts med en vecka. På fredag är det sista chansen att skicka in bidrag till Irlands nationella uttagning. RTE har sedan tidigare beslutat att det så kallade mentorssystemet ska tas bort och istället körs ett nationellt inskickande av bidrag. Läs mer om uttagningen, datum och regler här.

 

Albanien: 50 bidrag till Festivali i Këngës 53

Om Albanien ska delta i ESC 2015 i Wien kommer artist och bidrag att utses genom den nationella festivalen Festivali i Këngës som i år går av stapeln för 53:e gången. Oavsett tävlan i ESC eller ej kommer festivalen att bli av som tänkt.

Nu meddelar det nationella TV-bolaget RTSH att man har fått in 50 bidrag till tävlingen. Några tävlingsregler, tävlande, låttitlar etc. har inte släppts av RTSH ännu. Själva festivalen kommer att pågå mellan den 26-28 december och troligen är det en jury som ska utse vinnaren. EscXtra.com meddelar att Arbana Osmani kommer vara programledare.

 

En framtida ESC-comeback för Luxemburg?

Under lördagens Eurovision Gala Night i Luxemburg fanns Luxemburgs kulturminister Maggy Nagel på plats. Under sändningen fick hon frågan om Luxemburg är villiga att återvända till Eurovision Song Contest igen och markerade då ett tydligt ja på den frågan. När detta i fråga skulle ske är oklart. Enligt ESCToday.com tackade Luxemburg tydligt nej till att återvända till Eurovision 2015. Om ett nej däremot omvandlas till ett ja i framtiden får tiden utvisa.

Ministaten Luxemburg ligger mellan Belgien, Frankrike och Tyskland. Landet var en av de ursprungliga sju länderna i ESC och deltog mellan åren 1956-1993 utom 1959. Under dessa år fick landet som bäst ihop hela fem segrar, två andraplaceringar och två tredjeplaceringar. Efter 1993 har landet inte deltagit i ESC vilket gör en frånvaro på 21 år, det tredje längsta uppehållet i ESC-historien.

 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning (fjärde topplistan)

Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt Eurovision-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Robban här på ESC-Panelen kommer i de kommande veckornas höstnytt tipsa om bra låtar som läggs upp.

Totalt blev det 205 godkända bidrag som laddades upp på plattformen. Vissa av bidragen som har laddats upp under uppladdningsperioden har sedan tagits p.g.a regelbrott.

Robbans fjärde personliga topplista ser ut på följande vis:

 

 1. Michael James Down”Boom!” (Storbritannien)
 2. Morena Altieri”Con te” (Schweiz)
 3. Kitty Brucknell ”Yearning” (Storbritannien)
 4. Maxi Menot”Memory Lane” (Tyskland)
 5. Patric Scott ”Stay” (Schweiz)
 6. Corinne Mend ”Annie Get Your Gun” (Schweiz)
 7. Thierry Condor ”Open Heart Surgery” (Schweiz)
 8. Freschta Akbarzada”The Waiting Game” (Schweiz)
 9. Monroe ”Flame” (Storbrittanien/Malta)
 10. Kaya ”In and out of love” (Malta)
 11. Rick & Rich ”New day” (Schweiz)
 12. Kate ”When the good die young” (Schweiz)
 13. Stefan Krakowski ”Paradise” (Sverige)
 14. Flo & Raf ”Tiny star” (Schweiz)
 15. von Plutonic (feat. Luke Girvan) ”Will It Feel Like Forever” (Storbritannien)
 16. Arbresha”Same Stars” (Schweiz)