Höstnytt 2014, vecka 41

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Israel bekräftar deltagande – eller?

I somras började rykten gå att Israel möjligen skulle hoppa av Eurovision till 2015 p.g.a. att IBA (det nationella TV-bolaget) kommer att läggas ned. Därigenom skulle också Israel förlora sitt medlemskap i EBU och därmed chansen att tävla i Eurovision. Dock i september meddelade IBA att landet trots detta preliminärt anmält sig till Eurovision 2015, med möjligheten att dra tillbaka anmälan om så krävdes. Nu har vi fått uppgifter om att Israel har anmält sig till 100% och att det med största sannolikhet blir internval eller att artisten ska väljas genom en realityshow. Däremot hävdar andra källor att Israels preliminära anmälan står kvar, åtminstone ett tag till. Det blir alltså till att följa detta mycket noggrant framöver.

 

Några förändringar i Junior Eurovision

I november avgörs årets upplaga av Junior Eurovision Song Contest och nu med ett par förändringar.

En förändring blir att röstningssystemet återgår till som det såg ut före 2013, dvs. att varje tävlande lands jurygrupp respektive tittarröster enbart kommer ranka topp 10. Det här innebär att juryn respektive tittarnas topp 10 delas ut med poäng direkt: ettan får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. 7-1 poäng. Sedan slås juryns och tittarnas poäng i det landet samman och man får ut landets 50/50-resultat.

En annan förändring blir att startordningen kommer ordnas på ungefär samma sätt som i stora ESC. Från början kommer TV-bolaget PBS (värdbolaget) att lotta Maltas startnummer, samt bidraget som går ut först respektive sist. Därefter lottas resterande länder in i antingen finalens första eller andra halva och den ordningen utser sedan tävlingsproducenterna. Lottningen kommer att ske den 9 november.

Slutligen förändras också ordningen på repetitionsschemat. Under första repetitionerna kommer ordningen vara förutbestämd men inte utefter startordningen. Första gången bidragen tävlar enligt startordning är vid fredagens genrep.

 

Charlotte Perrelli fyller 40 år

Den 29 maj 1999 tog Charlotte Perrelli (då Nilsson) hem Sveriges fjärde seger i Eurovision Song Contest med ”Take Me To Your Heaven”. Det var i år, den 29 maj 2014, exakt 15 år sedan. På söndagen firade Charlotte sin 40-årsdag på Villa Pauli där flera tidigare Melodifestivals- och ESC-veteraner som Magnus Carlsson, Carola Häggkvist, Pernilla Wahlgren och Jessica Andersson deltog. Vi säger stort grattis!

Perrelli har efter sin seger 1999 även tävlat i Melodifestivalen två gånger till: 2008 (med ”Hero” som vann i Sverige men som kom på artonde plats i ESC) och 2012 (med ”The Girl” som åkte ut i deltävlingen).

 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning (första topplistan)

Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt Eurovisionår där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Robban här på ESC-Panelen kommer i de kommande veckornas Höstnytt tipsa om bra låtar som läggs upp.

I skrivande stund är det just nu totalt 39 uppladdade bidrag på plattformen. Robbans första personliga topplista ser ut på följande vis:

 

1. Stefan Krakowski ”Paradise” (Sverige)
2. Thierry Condor ”Open Heart Surgery” (Schweiz)
3. Kaya ”In and out of love” (Malta)
4. Flo & Raf ”Tiny star” (Schweiz)
5. Corinne Mend ”Annie Get Your Gun” (Schweiz)
6. Bowie Jane ”Never Surrender” (Schweiz)
7. Stefan Krakowski”In My Life” (Sverige)
8. Okejdå”Fax från Sachalin” (Sverige)
9. Zéphyr Combo ”Avide du Soleil” (Schweiz)
10. John Hänni”Travelling On My Own” (Schweiz)

 

På listan hittar vi b.la John Hänni, en flitig tävlande som de senaste åren varit först med att ladda upp sitt tävlingsbidrag på plattformen. Så här lät det ifjol med hans ”A Happy Life”, sjungen tillsammans med hans son och året dessförinnan lät det så här med ”I Cant shut up”.

Kaya (Priscilla Psaila) från Malta har laddat upp sitt ratade bidrag ”In and out of love”. Bidraget var först inskickat till Malta men kom inte med bland de 48 bästa. Hon var senast med i den maltesiska ESC-uttagningen 2012 och gick till final med bidraget ”First Time”. År 2010 sjung hon duett tillsammans med Kurt Calleja med låten ”Waterfall”. Bidraget placerade sig på tolfte plats av sammanlagt tjugo finalbidrag.

Stockholms-baserade Stefan Krakowski ställde upp i svenska webbjokern 2011 med gruppen San Fransisco ”Jag kommer ut”. Han låg även bakom låten. Till Schweiz webbuttaggning har han med ett par låtar, b.la är två av de med på denna veckas topplista.

Sammanlagt är det inte många av dessa tio bidragen som lär överleva särskilt länge på min topplista. Väntar fortfarande på kvalitetsbidrag av rang. Hoppas det dyker upp några nya favoriter till nästa vecka.