Storbritannien väljer internt till Eurovision 2015

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Brittiska TV-bolaget BBC har nu bestämt uttagningsprocess för Storbritannien i Eurovision 2015 som även denna gång låter internval, men med en twist.

På måndagseftermiddagen publicerade Storbritanniens ”Head of Delegation”, Guy Freeman, ett blogginlägg på BBCs hemsida om Storbritanniens uttagningsprocess till Eurovision 2015. Det blir likt de senaste åren ett internval av både artist och bidrag – men det här året kommer en antagning till BBC samt bidrag från olika skivbolag ligga till grund för vem som ska få tävla för Storbritannien i Wien nästa år. Det blir således första gången sedan 2008 BBC använder sig av en öppen antagning för att hitta sin nästkommande Eurovisionrepresentant.

 

Hur går det till?

Uttagningen går till så att från nu (6 oktober) fram till den 7 november 2014 kl. 17.00 kan man skicka in bidrag till tävlingen. När man skickar in sin låt ska detta ske i form av en inspelad musikvideo. För att kunna ladda upp en musikvideo måste man skicka sina uppgifter (låtens titel, artistens namn och kompositören/ernas namn) till mejladressen BBCEurovisionSubmissions@bbc.co.uk. Viktigt är att inte skicka videon till denna mejladress utan du kommer sedan inom fyra dagar från du skickade mejlet få information om hur du laddar upp din musikvideo till BBCs musikplattform.

Bidraget måste följa EBU:s grundregler gällande låtlängd (max 3 minuter lång), offentligt spelande (ej före 1 september 2014), låten måste vara nyskriven/originalverk, både huvud- och körsång måste framföras live och max 6 personer få delta på scenen i numret. Bidraget får inte innehålla några kräkande, obscena eller stötande material och det måste fungera att framföras för en familjepublik. Således får låten ej heller innehålla några politiska, religiösa och/eller kommersiella budskap. Utöver detta kräver BBC att huvudsångaren/na som framför bidraget måste vara 18 år eller äldre och dessutom får man bara skicka i ett bidrag per kompositör och låtskrivare.

Övriga villkor hittas här.

PS. Det finns för närvarande inga uppgifter om man måste vara brittisk medborgare för att få skicka in bidrag.

 

Uttagningsprocessen

BBC:s process kommer se ut som följer att de kommer dels ta hänsyn till de bidrag som skickas in från den nationella antagningen och dels de som inkommit från olika skivbolag.

När det gäller bidragen som kommit in från den nationella antagningen kommer en expertjury lyssna igenom samtliga bidrag och därefter väljer denna panel ut de bidrag som de tror har störst potential att lyckas i Eurovision. Dessa bidrag som väljs ut kommer att få feedback/återkoppling från BBC, övriga får det inte.

Sedan kommer de uttagna bidragen att väljas samman med de uttagna från skivbolagen och därefter kommer en expertpanel att slutligen välja ut det bidraget med artist som har störst chans på bästa resultat i Eurovision. Det är den sista expertpanelen som har slutordet att välja representant.

 


Storbritanniens resultat i Eurovision

Resultatmässigt har det sedan år 2000 gått mycket dåligt för Storbritannien som innehar många bottenplaceringar, inte minst tre sistaplatser varav en med noll poäng. Storbritannien var fram till dess en av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med fem segrar och femton andraplatser. Senaste topplacering var år 2009 med Jade Ewens ”It’s My Time” som slutade på femte plats. Kanske att trenden med dåliga slutplaceringar ändras till 2015?

Storbritannien tillhör gruppen ”The Big Five” (vilka också är Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland). Dessa fem länder är alltid garanterade finalplats då de bidrar mest till Eurovision, ekonomiskt sätt. Således behöver inte den uttagna artisten och låten behöva gå igenom någon av semifinalerna i ESC i maj nästa år.