Irland kör öppen antagning till sin Eurosong 2015

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter att ha fått dåliga slutresultat i de tre senaste årens Eurovision Song Contest kommer Irland nu förändra sin nationella uttagning Eurosong. Allt för att vända den negativa trenden.

Sedan år 2011 har RTÉ använt sig av ett så kallat mentorskapssystem i den nationella finalen Eurosong. Det har inneburit att RTÉ på förhand valde ut fem artister/låtskrivare etc. som fick gå in som mentorer och välja ut en artist, ett bidrag och sedan bli coach för sitt team. Detta istället för att ha en öppen antagning som man tidigare haft bl.a. åren 2009 och 2010. Under mentorsskapet har det varit tillåtet att ta in utländska upphovsmän. Resultatet av mentorsskapet har i tre fall av fyra varit i slutändan negativt: Irland har missat ESC-finalen en gång och de övriga två gångerna kom man på 19:e respektive 26:e (sistaplats) plats. Undantaget var år 2011 då tvillingbröderna Jedwards ”Lipstick” slutade åtta i finalen.

Till 2015 kommer RTÉ att använda sig av en öppen antagning istället för mentorsskap. Fram till den 31 oktober kan man per post skicka in bidrag till tävlingen, se regelverket nedan. En expertpanel kommer sedan att lyssna igenom de inkomna bidragen och välja ut de bästa till uttagningen Eurosong 2015.

Det är inte klart med exakt hur många bidrag som väljs ut, men enligt RTÉ blir det nog ca 5-6 stycken. Finalen är planerad att hållas i slutet av februari 2015, och det kommer att bli 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör vilket bidrag som får representera Irland i ESC 2015.

 

Regelverk

Vid bidragsinskickningen måste man följa regelverket som RTÉ satt upp. Här följer en sammanfattning:

 

– För att få skicka in bidrag måste man vara irländsk medborgare och/eller ha giltiga skäl till att få vistas på Irland. Undantaget gäller anställda på RTÉ och deras närmaste anhöriga.

– Låten ska vara inspelad och framföras på ett proffisionellt sätt. RTÉ har rätt att i diskussion med låtskrivarna ändra om låtstruktur och byta ut artist om så skulle krävas.

– Ett tävlingsbidrag får vara max 3 minuter långt och måste vara nyskrivet. Det får inte ha varit publicerat för allmänheten före den 1 september 2014.

– Bidragets sångtext får under inga omständigheter innehålla kränkningar mot vare sig RTÉ eller ESC. Inga politiska eller andra budskap tillåts.

– Tävlingsbidragets artist måste vara minst 16 år för att få delta. Åldersgränsen är satt så att även 15-åringar kan delta, förutsatt att man i så fall har fyllt 16 före eller den dag Irland tävlar i sin semifinal i Wien (19:e eller 21 maj 2015).

– Max 6 personer per bidrag får delta på scenen. All sång, både huvud- och körsång, ska framföras live.

– Tävlande artister och låtskrivare får inte diskutera tävlingsbidrag eller framföranden med juryer. Dessa ska också vara beredda på att infinna sig vid PR-aktiviteter som RTÉ gör inför och under tävlingen.

– RTÉ har all beslutsrätt gällande tävlingsform och om bidragen med mera. RTÉ äger rätten att diskvalificera artister, bidrag och låtskrivare som eventuellt bryter mot reglerna.

 

Antagningen

Vid antagningen ska följande saker finnas med när bidraget skickas in:

– En CD eller USB där en inspelning av bidraget finns med. Bidraget ska vara i MP3- eller WAV-format.

– Bidragets låttext (utskriven på papper).

– Uppgifter om den artist/grupp som framför låten inklusive ett fotografi på artisten/gruppen.

Gällande artistuppifter måste låtskrivarna godkänna att artisten/gruppen kan ställa upp i Eurosong 2015 och vid eventuell seger också ha möjlighet att ställa upp i ESC 2015 i Wien. Dessutom ska förslag på scenframträdande finnas med samt om det ska finnas med andra personer på scenen än artisten/gruppen (som högst sex personer). En inspelad video/DVD med framträdandet godkänns också.

 

Allt detta skickas in per post till

Eurosong 2015
RTÉ Entertainment
Donnybrook, Dublin 4

Observera att man får enbart skicka in två bidrag per låtskrivare (och det gäller även om man är medförfattare).

RTÉ kommer inte ta emot bidrag via e-post, soundclouds eller andra liknande hemsidor. Deadline att lämna in bidrag är satt till den 31 oktober 2014. Därefter kommer en expertpanel att lyssna igenom och välja ut lämpliga kandidater till finalen i februari nästa år.