Höstnytt 2014, vecka 42

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Info-adress för ESC-Panelen

ESC-Panelen har från och med nu en info-adress till vår mejl. Är det något du undrar är det alltså bara att mejla till info@escpanelen.se så får du svar på dina frågor. Vill du mejla någon enskild i panelen går det också bra, skicka då ett mejl till förnamn@escpanelen.se (byt ut förnamn till den person du vill mejla till).

 

Sista datum att bekräfta Eurovisiondeltagande

Under helgen har vi presenterat vilka länder som nu är klara för deltagande i nästa års Eurovision Song Contest. Som det ser ut nu är 38 länder anmälda, inklusive flera länder som tidigare nämnt varit osäkra på sitt deltagande. Enda landet som fortfarande inte har sagt något om sitt deltagande är Albanien. Det kommer nu bli en väntetid från EBU innan en slutgiltig deltagarlista kommer. Från EBU har i förväg endast meddelats att om ett land nu hoppar av från nu och fram till tävlingen är avgjord i maj blir det utdelas straff i form av dryga böter.

 

Budget för Wiens arrangemang

Redan en kort tid efter Österrikes seger för ett halvår sedan kunde ORF meddela att budgeten för hela Eurovisionarrangemanget skulle landa på ca 20 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 190 miljoner svenska kronor (SVT:s arrangemang i Malmö 2013 landade på 125 miljoner). Nu har också Wien gått ut med hur mycket de ska satsa som värdstad: 8,89 miljoner euro (ca 86 miljoner svenska kronor). Pengarna kommer dels att användas till lokalhyra, personalkostnader, ljus- och ljud samt städning.

Efter Köpenhamns arrangemang i våras drog över budgeten kraftigt mot de första beräkningarna. För att säkerställa detta lovar nu ORF:s generaldirektör Alexander Wrabetz att så ska inte bli fallet med Wiens arrangemang.

 

Förändring i Makedoniens artistuppställning

Sedan Makedoniens nationella TV-bolag MRT presenterade bidragstitlar och artister till sin nationella uttagning den 12 november har det skett två artistbyten. Det handlar dels om bidraget ”Pekolno mi nedostasuvas” som tidigare skulle ha framförts av Tanja Carovska, men som nu kommer att framföras av Sara Mejs istället (som deltog i Skopje Fest förra året med låten ”Vrne Vrne”). Sedan handlar det också om bidraget ”Bluz” som skulle ha framförts av Saso Gigov-Gis men som nu kommer att framföras av Nina Janeva (som var körsångerska vid Makedoniens bidrag år 2013).

 

Videoinspelningar på Malta

I helgen genomfördes videoinspelningar av de 20 uttagna bidragen till Maltas nationella uttagning i november. Under dessa inspelningar kan bidragen ha förändrats något, dock utan att ha förstört den musikaliska kvalitén. Maltas nationella TV-bolag strävar den här gången efter att hitta det bästa bidraget man kan få för att nå en så bra placering som möjligt i Wien. Videoinspelningarna kommer att publiceras inom en snar framtid.

 

20 oktober: Deadline för bidrag till Söngvakeppni

Islands nationella uttagning blir även nästa år den klassiska Söngvakeppni Sjóngvarpsins 2015 och den kommer att hållas i februari månad. Fram till nästa måndag (20 oktober) klockan 11:59 kan man skicka in bidrag via denna länk. Det är viktigt att läsa igenom hela regelverket om man vill skicka in bidrag, men följ framförallt följande punkter:

– Du måste vara isländsk medborgare/folkbokförd på Island för att få skicka in bidrag.
– Du får max lämna in två bidrag i tävlingen – dock kan man vara författare/medförfattare till fler bidrag.
– Tävlingsbidragen ska framföras på isländska men i finalen ska bidraget framföras på det språk låtskrivarna vill att det ska framföras på i ESC (således helt valfritt språk).

Tidigare har det funnits en regel om att halva startfältet ska bestå av bidrag som är helt eller delvis skriven av kvinnor. Denna regel har nu tagits bort.

Läs mer om uttagningen här.

 

Rybak skriver ett bidrag för Vitryssland

ESC-Panelen noterar ryktet om att Alexander Rybak kommer vara delvis delaktig i Vitrysslands uttagning till nästa års Eurovision Song Contest. Detta enligt den vitryska nyhetsbyrån Belta. Enligt ryktet ska Rybak bidra med en låt till den vitryska uttagningen och kommer att söka efter en lämplig artist. Hur Vitryssland kommer att välja artist och bidrag i slutändan är inte presenterat ännu.

Alexander Rybak är nog mest känd för sin storslagna ESC-seger för Norge år 2009 med låten ”Fairytale” som slog Lordis poängrekord med 95 poängs mariginal (387 poäng totalt) och därmed ett nytt nästan oslagbart rekord. Sedan dess har hans musikkarriär flytit på bra. Rybak har sedan tidigare med bidraget ”Still Here” i Maltas uttagning till ESC 2015, som kommer att framföras av Franklin Calleja.

 

Conchita Wurst i EU-parlamentet

Nej, senaste ESC-vinnaren Conchita Wurst har inte fått en plats i EU-parlamentet. Däremot besökte hon parlamentet den 8 oktober för att dels framföra ESC-vinnarlåten ”Rise Like A Phoenix” men också för att tala om tolerans för HBTQ-samhället i Europa efter en inbjudan hon hade fått.

I sitt tal sade Conchita bland annat att ”Jag ska ge allt jag har att stödja dem som vill att tolerans och respekt. Kön, hudfärg och etnicitet bör inte längre spela en roll.” Conchitas besök blev mycket populärt och många applåderade hennes sång och tal. Här nedan kan du se några av de framträdanden Conchita gjorde (samt ett nyhetsklipp):

 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning (andra topplistan)

Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt ESC-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Robban här på ESC-Panelen kommer i de kommande veckornas höstnytt tipsa om bra låtar som läggs upp.

I skrivande stund är det just nu totalt 59 uppladdade bidrag på plattformen. Robbans andra personliga topplista ser ut på följande vis:

 

1. Morena Altieri”Con te” (Schweiz)
2. Corinne Mend ”Annie Get Your Gun” (Schweiz)
3. Thierry Condor ”Open Heart Surgery” (Schweiz)
4. Kaya ”In and out of love” (Malta)
5. Kitty Brucknell ”Yearning” (Storbritannien)
6. Flo & Raf ”Tiny star” (Schweiz)
7. Bowie Jane ”Never Surrender” (Schweiz)
8. Stefan Krakowski ”Paradise” (Sverige)
9. Kate ”When the good die young” (Schweiz)
10. Ilary ”Napoli me manchi assai” (Schweiz)

 

Kommentar:

Det har hänt lite grann på topplistan sedan första veckan. Det har även tillkommit en hel del nya låtar, 17 st närmare bestämt. Denna gången tänkte jag skriva om Kitty Brucknell, Ilary & Thierry Condor.

Kitty Brucknell deltog i brittiska X-Factor år 2011 och slutade på en 7:e plats. 29-årige Brucknell har nu tagit chansen att ladda upp sitt bidrag på Schweiz plattform, något som även forna brittiska X-Factor deltagare har gjort genom åren; Maria Lawson (XF 2:a 2005) – ”Champion” (2012), Same Difference (XF 3:a 2007) – ”Music” (2012), Diva Fever (XF 2:a 2010) – ”Dancefloor Lover” (2014).

Sångerskan Ilary är en trogen deltagare i denna uttagning. Hon har laddat upp bidrag de två senaste åren. Två riktigt fantastiska bidrag som förtjänade ett bättre öde. Varken ”Voglia Di Vivre” (2013) och ”April il tuo cuore” (2014) tog sig till slutaudition eller den slutgiltiga nationella finalen. Denna gången har hon i skrivande stund två bidrag uppladdade, ”Napoli me manchi assai” och ”Senza te”. Jag tycker ingen av låtarna kommer upp i samma nivå som de två tidigare årens försök. Giuseppe Scaramella är kompositören (text & musik) till samtliga av Ilary’s låtar, men även till Morena Altieri, som jag rankat som min etta denna vecka. Giuseppe Scaramella var upphovsman (text & musik) till Schweiz ESC-bidrag 1994, ”Sto Pregando” (19:e plats av 25 i finalen).

Thierry Condor är en sångare med en mycket speciell röst av italienskt-tyskt ursprung som växte upp i Schweiz. Hans far var en begåvad gitarrist som uppmuntrade sonens musikaliska karriär. På nittiotalet blev Thierry känd för en bredare publik genom sina tv-framträdanden. Hans senaste soloalbum ”Stuff like that” släpptes 2013. Hans låt ”Open Heart Surgery” är riktigt skön och med glimten i ögat. Jag tror han har goda chanser att kvalificera sig. Får lite Takasa-vibbar av detta. Tror framförallt att det går att få till ett snyggt framträdande. Videon är himla underhållande. Eftersom han både har ursprung från Italien och Tyskland skulle han bli en utmärkt bra kandidat, då Schweiz använder sig av 3 olika språk och han besitter minst två av de. Rent utseendemässigt kan man jämföra honom med George Clooney, på samma sätt som Danmarks ESC-representant 2014 jämfördes med Bruno Mars.