Bekräftat: Bosnien-Hercegovina deltar INTE i Eurovision 2015

EUROVISION 2015. Efter mycket spekulationer och många besked meddelade det bosniska nationella TV-bolaget BHRT till sist att att Bosnien-Hercegovina inte återvänder till Eurovision 2015. Detta innebär att det blir tredje året i rad landet inte deltar i tävlingen.

 

Vad har hänt?

Under hösten har det varit många olika besked kring hur Bosnien-Hercegovina skulle återvända eller inte till Eurovision 2015. I september kom BHRT med beskedet att Bosnien-Hercegovina preliminärt hade anmält sig till att delta 2015, men då finansieringen inte gicki ihop fick BHRT fram till i fredags (14 november) på sig att säga ja eller nej till att delta. Det ekonomiskt straff som annars utdelas skulle förhindrats vid ett nej.

Innan detta besked kom hade källor, som ESCToday, hänvisat till den bosniska tidningen Dnevni Avaz om att BHRT hade haft samtal med rockgruppen Regina (som tävlade för landet i Eurovision 2009) om deltagande för 2015. Aleksandar Covic, som är sångare i Regina, bekräftade denna inbjudan men sade samtidigt att den ekonomiska aspekten fortfarande kvarstod. Nu blir det alltså så att Bosnien-Hercegovina ej kommer delta i Eurovision 2015. För BHRT har det under hela hösten handlat om att kunna finansiera ett återvändande, i en situation där landets TV-intäkter under året har minskat med drygt två miljoner bosniska kronor.

Det är ett mycket tråkigt besked som gör att det nu dröjer först till 2016 innan Bosnien-Hercegovina möjligen kan återvända till Eurovisionen igen.