Höstnytt 2014, vecka 47

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Bekräftat: Bosnien-Hercegovina deltar inte i Eurovision 2015

På måndagen meddelade det nationella TV-bolaget BHRT kort och gott att Bosnien-Hercegovina ej kommer delta i ESC 2015. För BHRT har det under hela hösten handlat om att kunna finansiera ett återvändande, i en situation där landets TV-intäkter under året har minskat med drygt två miljoner bosniska kronor.

Det är ett mycket tråkigt besked som kommer att det nu dröjer först till 2016 innan Bosnien-Hercegovina möjligen kan återvända till ESC igen.

 

Historik: Vad har hänt

I september kom BHRT med beskedet att Bosnien-Hercegovina preliminärt hade anmält sig till att delta 2015, men då finansieringen inte gicki ihop fick BHRT fram till i fredags (14 november) på sig att säga ja eller nej till att delta. Det ekonomiskt straff som annars utdelas skulle förhindrats vid ett nej. Innan dagens besked har källor, som ESCToday, hänvisat till den bosniska tidningen Dnevni Avaz om att BHRT hade haft samtal med rockgruppen Regina (som tävlade för landet i ESC 2009) om deltagande för 2015. Aleksandar Covic, som är sångare i Regina, bekräftade denna inbjudan men sade samtidigt att den ekonomiska aspekten fortfarande kvarstod. Nu blir det alltså inget deltagande utan Bosnien-Hercegovina stannar utanför ESC i åtminstone ett år till.

 

… men det gör Israel

Det israeliska TV-bolaget IBA (Israels nationella TV-bolag) har nu slutligen kunnat bekräfta att Israel kommer att delta i Eurovision 2015 i Wien. Detta efter en tids spekulationer om att det eventuellt skulle bli det motsatta beskedet.

I somras rapporterades det nämligen om att det israeliska parlamentet hade röstat igenom en lagförändring som ska förändra IBA fullständigt. Det handlar om att IBA stängs ned den 31 mars 2015 och sedan ersätts med ett nytt TV-bolag och ett helt nytt innehåll. 75% av IBA:s anställda sägs upp och den obligatoriska TV-avgiften tas bort. Totalt sätt skulle hela kalaset kosta 74 miljoner euro (ca 750 miljoner svenska kronor). När IBA stängs ned kommer Israel att förlora sitt EBU-medlemskap varför det nya bolaget måste ansöka om nytt medlemskap, precis som Grekland gör just nu. I september meddelade dock IBA att man preliminärt hade anmält Israels deltagande i Eurovision 2015 och efter att EBU:s deadline hade gått ut den 10 oktober hade inte IBA dragit tillbaka anmälan. Dock kom först nu (13 november) en fullständig bekräftelse från IBA om deltagande.

 

Hur blir då det med Bulgarien?

Sedan i september har det varit lite smått kaosartat kring om Bulgarien ska göra comeback i ESC 2015 eller inte. För Bulgariens nationella TV-bolag handlar det om att få veta om vilken budget BNT kommer att att ha under 2015. EBU:s förlängda deadline gick ut i fredags och förhoppningsvis kommer Bulgarien med ett besked. Vi får följa Bulgariens öde inför ESC 2015 ett tag till med andra ord.

 

Maltas uttagning på fredag & lördag

Knappt har det lagt sig efter Italiens seger i Junior ESC i lördags kväll, när det är dags för Maltas egen nationella uttagning på fredag och lördag. Det är samma arena och samma scen som användes i JESC och hela 20 bidrag tävlar om att vinna. ESC-Panelen återkommer i veckan med mer inför-snack och tips om Maltas uttagning. Redan nu kan vi tala om att Daniel Chircop och Lyona Xuereb Gatt kommer att vara programledare för uttagningen.

 

Schweiz: RTS väljer sina bidrag denna vecka

På torsdag den 20 november är det dags för det schweiz-franska TV-bolaget RTS att utse sina kandidater till nästkommande gemensamma runda för Schweiz uttagning. Då hålls en radiofinal där 12 bidrag, vilka har valts ut av en jury efter ett nationellt inskickande. I radiofinalen framförs de tolv bidragen och sedan röstar en jury fram totalt 6 stycken låtar som får gå vidare i tävlingen. Av dessa 6 kommer endast två få tävla i den nationella finalen den 31 januari.

Här hittar du de låtar som är aktuella för franskspråkiga delen av Schweiz uttagning!

 

Mer än 200 ansökningar till Serbiens nationella final

Efter ett års frånvaro meddelade Serbiens nationella TV-bolag RTS att Serbien skulle återvända till ESC 2015! För att utse en artist och ett bidrag har RTS kontrakterat kompositören Vladimir Graić, en av låtskrivarna bakom Serbiens första (och hittills enda) ESC-vinnarbidrag ”Molitva”, som ska skriva tre bidrag till tre artister. Två artister kommer att vara välkända serbiska artister (vilka utses av RTS) medan den tredje utses genom en auditionturné under november.

Inför denna turné har Vladimir Graić bjudit in unga talangfulla serbiska medborgare att skicka in sångprover till RTS. Totalt har det inkommit över 200 ansökningar. Mellan den 17-28 november kommer auditionturnén hållas som sedan ska resultera i att en tredje artist väljs ut.

Serbiens nationella final kommer att arrangeras i februari 2015.

 

Biljettsläppet för Eurovision 2015 flyttas fram

Tidigare har ORF meddelat att biljettsläppen för Eurovisions 2015:s semifinaler och finaler (såväl genrep som livesändningar) kommer att släppas i mitten av november. Nu ändras den formuleringen till ”före jul” istället. Det har heller inte släppts någon information om biljettpriser eller hur många biljetter som kommer att säljas. Däremot uppskattar ORF att i finalen kommer arenan kunna ta in ca 10 000 personer. Detta kan dock komma att justeras beroende på hur stor scenen blir, var Green room ska vara och om det ska vara ståplatser eller sittplatser på parkett.

 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning (sjunde topplistan)

Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt Eurovision-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Totalt blev det 205 godkända bidrag som laddades upp på plattformen.

Röstningen där tittarna och en jury skulle rösta fram SRF:s kandidater till nästa runda (kallad ”Expert Check”) avslutades nu på måndagsmorgonen. Vem som helst fick rösta och där lägga fyra poäng var. Dessa poäng kunde antingen fördelas på flera bidrag eller på ett enda bidrag. Nu ska rösterna räknas och sedan, gissningsvis under denna vecka, presenterar SRF sina totalt 9 artister med tillhörande bidrag.

Robban här på ESC-Panelen tipsar här i höstnytt om bra låtar som tävlar. Robbans sjunde personliga topplista ser ut på följande vis:

 

  1. Freschta Akbarzada”The Waiting Game” (Schweiz)
  2. Michael James Down”Boom!” (Storbritannien)
  3. Patric Scott ”Stay” (Schweiz)
  4. Taken By Storm ”Monless Night” (Schweiz)
  5. Kitty Brucknell ”Yearning” (Storbritannien)
  6. Goran Kay”My All” (Storbritannien)
  7. Kate ”When the good die young” (Schweiz)
  8. Corinne Mend ”Annie Get Your Gun” (Schweiz)
  9. Morena Altieri”Con te” (Schweiz)
  10. Thierry Condor ”Open Heart Surgery” (Schweiz)
  11. Bearforce1”Action Man” (Nederländerna)
  12. M-Brace”Everlasting Fire” (Schweiz)
  13. Brain Market feat. Andrés Sáez”Kill The Rhythm” (Ryssland)
  14. SongClub”Lies” (Sverige)
  15. Stefan Krakowski ”Paradise” (Sverige)
  16. Sabrina Sauder”Unbeschreiblich nah” (Schweiz)
  17. Kaya ”In and out of love” (Malta)
  18. Maxi Menot”Memory Lane” (Tyskland)
  19. Bowie Jane ”Never Surrender” (Schweiz)
  20. Monroe ”Flame” (Storbritannien/Malta)