Orkestern är tillbaka när Norsk Melodi Grand Prix 2015 ska avgöras

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir stora förändringar i Norsk Melodi Grand Prix nästa år. Inte nog med att man stryker semifinalerna utan man tar även in orkester för första gången på väldigt många år.

År 2015 är inte bara året då Eurovisionen fyller 60 år, utan då har det också gått 20 respektive 30 år sedan Norge tog hem sina två första segrar i Eurovision Song Contest. Därför storsatsar NRK (nationella TV-bolaget) på sin nationella uttagning NMGP (Norsk Melodi Grand Prix) med att enbart ha en finalkväll med 10 tävlingsbidrag. Den stora nyheten är dock att man kommer ha NRK:s orkester på plats istället för traditionell play-backmusik.

 

Upplägg

I somras öppnades antagningen till NMGP 2015 och efter att det hade stängts den 1 september kunde NRK registrera att hela 800 bidrag hade skickats in. Detta var en ökning med 30% jämfört med 2014. En jury har sedan lyssnat igenom de inkomna bidragen och ska välja ut endast 10 stycken (15 stycken valdes ut till NGMP 2014). Enligt Vivi Stenberg, som är en av de ansvariga för NMGP 2015, har inte alla artistval gjorts ännu men att det finns flertalet utvalda låtar som kan nå toppen i ESC.

Finalen av Norsk Melodi Grand Prix 2015 kommer att äga rum i Oslo Spektrum Arena lördagen den 14 mars (för övrigt samma kväll som svenska Melodifestivalens final äger rum). Biljetter till finalen börjar säljas idag (11 november) men NRK har utlovat även ett ytterligare biljettsläpp när man vet mer om hur scenografin ska se ut.

 

Förändringar

De stora förändringarna i NMGP 2015 blir att semifinalerna tas bort och istället får de 10 bidragen som ska tävla enbart framföra låtarna varsin gång i en enda finalkväll. Dessutom stryks play-backmusiken till förmån för NRK:s orkester. Efter 17 års frånvaro kommer så orkester att användas igen i Norges uttagning (orkester användes i NGMP mellan 1960 och 1998)!

Norge blir därmed det tredje ESC-landet för 2015 som kommer att ha en orkester i sin uttagning (även Albanien och Makedonien kommer att ha orkester) vilket i sig självt är unikt eftersom i princip alla länder numera använder förinspelad musik istället för orkester. Exempelvis tog Sverige bort sin orkester från och med Melodifestivalen 2001, och den har lyst med sin frånvaro alla år sedan dess.

Det som dock innebär med att ha en orkester är att Norges bidrag kommer behöva arrangeras om till Wien då orkester inte får användas i Eurovision.

 

Framtiden

Projekledaren Stian Malme säger till EBU idag att de förändringar som har gjorts till 2015 behöver inte vara permanenta i framtiden. Att semifinalerna togs bort beror på att NRK vill göra en stor påkostad fest för att fira samtidigt som de vill hitta den bästa artisten och bästa låten för att hamna så högt som möjligt i slutresultatet i Eurovision i Wien.