Höstnytt 2014, vecka 46

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Nu börjar ESC-säsongen på riktigt

På onsdag är det dags, då ska Makedonien som första land för 2015-säsongen utse både artist och bidrag. Tidigare har både Montenegro och Belgien meddelat artist, men ej bidrag.

I Skopje Festival kommer 20 artister tävla om att bli ESC-representant och bland de tävlande finns både Tamara Todevska (ESC 2008) och Vlatko Ilievski (ESC 2011) med. Det kommer att bli en storslagen final i Makedonien på onsdag med stor orkester och med gästspel av såväl Karolina Goceva (ESC 2007) som Kaliopi (ESC 2012). En expertjury, med medlemmar från sju olika länder, ska bedöma de tävlande tillsammans med telefonröstning. Anledningen till att makedonsk TV väljer att stortsatsa på sin uttagning är för att TV-bolaget firar 50-årsjubileum.

Sedan på lördag, den 15 november, är det dags för Junior Eurovision Song Contest 2014. I år utses den tolfte vinnaren. 16 länder deltar, vilket är den största deltagarlistan sedan år 2007. Av dessa gör tre länder debut och fyra har valt att återvända.

 

Lettland ändrar uttagningsformat till 2015

Efter att ha använt samma uttagningsform sedan debuten år 2000 gör Lettland nu totalt tvärtom – och satsar nytt, allt för att lyckas bättre i Eurovision. Den stora anledningen till detta torde vara att Lettland inte har varit i finaltoppen i Eurovision sedan år 2005 och att man har endast en enda seger i bagaget. Därför satsar nu det nationella TV-bolaget LTV på en helt ny uttagningsform med förhoppningen att Lettland ska nå toppen i Eurovision!

Den tidigare uttagningsformen Eirodziesma/Dziesma, som har använts årligen sedan år 2000, slopas helt och ersätts med den nya uttagningsformen Supernova. Denna uttagning kommer att bestå av tre program och en final, där resultatet koras genom 50% tittarröstning och 50% juryröstning. Sändningarna hålls den 2:a, 8:e och 15:e februari medan finalen hålls den 22:a februari 2015.

I den första sändningen kommer de 10 bidragen att framföras, men ingen röstas ut. Först i den andra sändningen sker utröstning där två artister får lämna tävlingen och i den tredje får ytterligare två artister lämna tävlingen. Finalen kommer att vara uppdelad i två omgångar: först en omgång där jury och tittarna får rösta tillsammans, där de två bidragen med flest röster går till en andra omgång. I den andra omgången är det enbart tittarna som bestämmer resultatet. Vinnaren representerar Lettland i Eurovision 2015 i Wien.

 

Mycket Conchita Wurst just nu

ESC-vinnaren Conchita Wurst är för närvarande mycket aktuell i flera olika händelser. I förra veckan besökte Wurst FN-skrapan i Wien där hon bl.a. höll ett uppmärksammat tal om mänskliga rättigheter och sjöng också sin superhit ”Rise Like A Phoenix”. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon deltog också på scenen och höll tal.

I nästkommande vecka då Malta har sin uttagning (21-22 november) kommer Conchita Wurst inleda uttagningsfinalen med att framföra ”Rise Like A Phoenix”. Även i förra årets final från Malta fick ESC-vinnaren (Emmelie de Forest) öppna finalen med att sjunga sin vinnarlåt från ESC.

 

Cypern: programledare utsedd och fler jurymedlemmar

Cypern gör till Eurovision 2015 en storsatsning på sin uttagning med flera hets där hela 60 bidrag gör upp om segern. Tidigare har det inte varit känt vem som ska vara programledare för hela uttagningen, men nu meddelar CyBC (nationella TV-bolaget) att välkända cypriotiska modellen/tv-profilen Antri Karantoni ska vara programledare.

En jury kommer under de olika programmen i uttagningen utse vilka som slutligen får tävla i finalen. Melodifestivalsproducenten/Sveriges ”Head of Delegation” Christer Björkman kommer ingå i denna jury tillsammans med låtskrivaren Dimitris Kontopoulos och artisterna Despina Olympiou (Cypern 2013), Alex Panayi (Cypern 1995 och 2000) och Elena Patroklou (Cypern 1991). Nu har CyBC också meddelat att Frankrikes ”Head of Delegation” Bruno Berberes ska ingå i juryn.

Cyperns uttagning inleds den 7 december och finalen hålls den 1 februari nästa år.

 

Irländska tvillingbröderna Jedward ej tävlande 2015

Efter att RTÉ (nationella TV-bolaget på Irland) hade stängt antagningen av bidrag den 31 oktober hade det inkommit över 300 bidrag. Det spekulerades då om vilka artister som hade skickat in låtar, däribland tvillingbröderna Jedward. Nu visar det sig dock att dessa uppgifter inte stämmer. Jedward hann aldrig få ihop något bidrag före deadline och därmed kommer de inte kunna representera Irland i Eurovision 2015. Jedward har tidigare tävlat för Irland 2011 (med låten ”Lipstick”) och 2012 (med ”Waterline”).

Inför Irlands uttagning meddelade RTÉ att mentorssystemet som använts nu ett par år skulle skrotas och ett nationellt inskickande av bidrag skulle ske istället. Irland har haft det tufft i ESC de senaste åren. Senaste topp tio-placering i en ESC-final uppnåddes 2011 med låten ”Lipstick”.

 

Albanien: Andos hoppar av tävlan

I förra veckan meddelade Albaniens nationella TV-bolag listan över de 28 tävlande artisterna i årets upplaga av Festivali i Këngës. Nu väljer en av dessa, artisten Andos, att hoppa av sin medverkan. Festivali i Këngës hålls i Tirana den 26-28 december där Albaniens tolfte Eurovision-representant ska utses.

 

Eurovisionfinalen 2014 prisad i Spanien

Den spanska radiostationen Ràdio Barcelona har i år delat ut priset Premios Ondas till Eurovision Song Contests final 2014 i kategorin International Television Award. Priset är högvärderat i Spanien eftersom det är en stor prestige att få priset. Tidigare pristagare är bl.a. U2 och Roger Moore.

 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning (sjätte topplistan)

Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt Eurovision-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Totalt blev det 205 godkända bidrag som laddades upp på plattformen.

Nu pågår röstningen där tittarna och en jury ska rösta fram SRF:s kandidater till nästa runda (kallad ”Expert Check”). Vem som helst får lägga fyra poäng var, antingen fördela poängen på flera bidrag eller lägga allihop på ett enda bidrag.

Robban här på ESC-Panelen tipsar här i höstnytt om bra låtar som läggs upp, så här ser hans sjätte personliga topplista ut:

 

  1. Freschta Akbarzada”The Waiting Game” (Schweiz)
  2. Michael James Down”Boom!” (Storbritannien)
  3. Patric Scott ”Stay” (Schweiz)
  4. Taken By Storm ”Monless Night” (Schweiz)
  5. Kitty Brucknell ”Yearning” (Storbritannien)
  6. Goran Kay”My All” (Storbritannien)
  7. Kate ”When the good die young” (Schweiz)
  8. Corinne Mend ”Annie Get Your Gun” (Schweiz)
  9. Morena Altieri”Con te” (Schweiz)
  10. Thierry Condor ”Open Heart Surgery” (Schweiz)
  11. Bearforce1”Action Man” (Nederländerna)
  12. M-Brace”Everlasting Fire” (Schweiz)
  13. Brain Market feat. Andrés Sáez”Kill The Rhythm” (Ryssland)
  14. SongClub”Lies” (Sverige)
  15. Stefan Krakowski ”Paradise” (Sverige)
  16. Sabrina Sauder”Unbeschreiblich nah” (Schweiz)
  17. Kaya ”In and out of love” (Malta)
  18. Maxi Menot”Memory Lane” (Tyskland)
  19. Bowie Jane ”Never Surrender” (Schweiz)
  20. Monroe ”Flame” (Storbritannien/Malta)