Tjeckien gör comeback i Eurovision (2015)

EUROVISION 2015. Efter fem års frånvaro väljer har det tjeckiska TV-bolaget CT meddelat att Tjeckien återvänder till Eurovisionsscenen igen! Detta trots ett negativt besked tidigare i somras. Totalt sett är nu 39 länder bekräftade till att delta i Eurovision 2015.

Tjeckien gjorde debut i Eurovisionen år 2007 i Helsingfors, och skickade då rockgruppen Kábat och låten ”Malá dáma”. Det blev en totalflopp i semifinalen där gruppen hamnade sist av alla 28 tävlande (fick enbart 1 poäng), totalt sätt plats 42. Året därpå, 2008, provade Tjeckien att skicka en poplåt istället då Tereza Kerndlová framförde ”Hame Some Fun”. Det blev något bättre, men inget avancemang från semifinalen. Låten hamnade näst sist och totalt 40:e plats av alla tävlande det året. 2009 gjordes ett tredje försök då Tjeckien skickade musikgruppen Gipsy.cz och låten ”Aven Romale”. Det blev sistaplats, nu med noll poäng.

Tjeckien och Andorra är de enda två Eurovisionsländerna som aldrig har lyckats kvalificera sig vidare till en Eurovisionsfinal.

 

Ville inte vara med – ändrade sig

Alla år efter 2009 har Tjeckien inte velat vara med och tävla i ESC. Kanske beroende på de dåliga placeringarna men också av ointresse. Även i somras tackade Tjeckien först nej till att återvända, men det är ett beslut som nu har förändrats. På onsdagen gick EBU ut med nyheten att Tjeckien nu återvänder till Eurovisionen igen.

 

Gör internval till Wien

Enligt EBU kommer ČT anordna ett internval av såväl artist som bidrag. Välkända kompositörer och låtskrivare kommer ha möjlighet att göra bidrag och sedan kommer en jurypanel välja bland fem bidrag vilket som ska skickas till Wien i maj nästa år. Exakta datum för valet av artist och bidrag kommer vid ett senare tillfälle.

Här nedan kan ni se ett sammandrag av Tjeckiens tre Eurovision-deltagande: