Julnytt 2014, vecka 52

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Österrikes första ESC-vinnare död

Udo Jürgens, som tävlade för Österrike i ESC hela tre år i rad (1964-1966) avled på söndagen.

Han föddes den 30 september 1934 i Klagenfurth i Österrike och under sin karriär, som sträckte sig över hela fem decennier, hann han skriva över 1000 sånger, och har sålt över 100 miljoner skivor. Förutom sin ESC-medverkan hann han bland annat med att skriva Tysklands VM-låt till världsmästerskapen i fotboll, ”Wir sind schon auf dem Brenner” och 1961 skrev han låten ”Reach for the Stars”, som med Shirley Bassey som sångare blev en världshit! Och däremellan skivsläpp och turnéer.

1964 ställde Udo Jürgens första gången upp i Eurovision Song Contest för Österrike, med sången ”Warum nur Warum?”. Då slutade han på sjätte plats i tävlingen. Året därpå deltog han för Österrike igen, nu med låten ”Sag ihr, ich lass sie grüßen” som slutade på fjärde plats. Han valde att återvända en tredje gång för Österrike, redan 1966 med låten ”Merci, Chérie” som slutade med seger. Det skulle sedan dröja 48 år innan Österrike vann en Eurovision Song Contest igen.

Efter framgången i Eurovisionen gick det riktigt bra för Udo Jürgens. Han testade på så gott som allt från A till Ö, allt från ett disco-album i slutet av sjuttiotalet till en musikal om New York, som sattes upp i Hamburg, vilket blev en stor succé. 2007 skaffade han sig schweiziskt medborgarskap.

Udo Jürgens blev 80 år gammal.

 

Bulgarien återvänder inte till Eurovision 2015

Efter många om och men blir det inget återvändande för Bulgariens del. BNT det bulgariska tv-bolaget som håller i sändningen av Eurovision twittrade i förra veckan ut nyheten att Bulgarien inte kommer ställa upp i 2015 års tävling. Det är andra året på raken som Bulgarien väljer att inte delta i Eurovision. Det beror på dels det politiska läget i Bulgarien och att det finns en del finansiella problem som måste lösas först.

Bulgarien har inte haft några stora framgångar i ESC. De har bara varit i final en gång på deras nio försök. Det var 2007 med låten ”Voda” som slutade på en femte plats. Sedan har det varit ett mörker för Bulgarien som alltså inte lyckats ta sig till final sen dess. Och sedan 2014 har de inte deltagit i tävlingen.

 

Cypern: resultat av auditionprogram 3

Under söndagen sändes det tredje (av sju) auditionprogrammet i Cyperns ESC-uttagning, som avgjorde ytterligare artister som får gå vidare i tävlingen. Likt tidigare veckor är det en jury beståendes av Elena Patroklou, Alex Panayi, Despina Olympiou och Tasos Trifonos som bedömer artisterna. 10 artister tävlade i det tredje auditionprogrammet där varje artist dels fick framföra sitt tävlingsbidrag samt en tidigare Eurovisionlåt. Varje jurymedlem röstade sedan antingen ja eller nej och fick artisten minst två ja-röster skickades artisten vidare till nästa omgång kallad ”Eurochallange”. Följande gick vidare:

  • – Eleni Irakleus
  • – Doody
  • – Nearchos Evangelou & Charis Savva
  • – Christos Rialas

Sedan auditionprogram 1 & 2 är följande artister vidare till Eurochallange:

  • – Charalambos “Luna” Iosif
  • – Christina Tselepou
  • – Emily Charalambous
  • – Eva Diva
  • – Ioanna Protopapa
  • – Maria Evangelou
  • – Maria Moskofian & Christiana Chatziiordanus
  • – Pieros Kezou
  • – Valence

 

Spanien väljer artist & bidrag genom The Hit (Hit-La Canción)

Genom det spanska TV-programmet Hit-La Canción kommer Spaniens nationella TV-bolag RTVE att välja ut sin artist och sitt bidrag till ESC 2015. Den 2 januari börjar programmet visas på TV med Jaime Cantizano som programledare. Genom olika program kommer låtar att utses och artister framför dem för att sedan välja Spaniens ESC-representant 2015.

 

Här är Italiens möjliga Eurovision-kandidater

Italiens artist utses genom San Remofestivalen, där vinnaren i kategorin Campioni (etablerade artister) kommer att bli erbjuden att tävla för Italien i ESC 2015. Det är alltså inte självskrivet att det blir vinnaren av de etablerade namnen som vinner, men det är mycket möjligt att så ändå blir fallet. Här är hela listan:

  1. Annalisa – ”Una finestra tra le stelle”
  2. Malika Ayane – ”Adesso e qui”
  3. Marco Masini – ”Che giorno è”
  4. Chiara – ”Straordinario”
  5. Gianluca Grignani – ”Sogni infranti”
  6. Nek – ”Fatti avanti amore”
  7. Nina Zilli – ”Sola”
  8. Dear Jack – ”Il mondo esplode”
  9. Alex Britti – ”Un attimo importante”
  10. Biggio e Mandelli (I soliti idioti) – ”Vita d’inferno”
  11. Moreno – ”Oggi ti parlo così”
  12. Bianca Atzei – ”Il solo al mondo”
  13. RAF – ”Come una favola”
  14. Lara Fabian – ”Voce”
  15. Grazia di Michele & Mauro Coruzzi – ”Io sono una finestra”
  16. Il Volo – ”Grande amore”
  17. Anna Tatangelo – ”Libera”
  18. Nesli – ”Buona fortuna amore”
  19. Irene Grandi – ”Un vento senza nome”
  20. Lorenzo Fragola – ”Siamo uguali”


I listan hittar vi bland annat lite oväntat den belgiske superstjärnan Lara Fabian, som representerade Luxemburg i Eurovision Song Contest 1988, med låten Croire samt 2012 års italienska Eurovisionrepresentant Nina Zilli som ska framföra låten ”Sola”. 2012 tävlade hon med låten ”L’amore è femmina” som kom på en hedrande nionde plats. Nedan finns ett klipp på Ninas ESC-låt från 2012:

 

Och här är Litauens 12 ESC-kandidater

Litauen har släppt tolv kandidater som har chans att få vara med i ESC 2015 i Wien. Det är ett idolliknande upplägg där man ska rösta ut deltagare efter deltagare tills det slutligen bara är en kvar som står som vinnare. Sammanlagt är det åtta shower och den första showen kommer att sändas den 3:e januari. Finalen hålls den 21:a februari. Parallellt med artistuttagningen kommer en låttuttagning att hållas. Veckan före artistfinalen, den 14:e februari, kommer vinnarlåten väljas ut och sedan kommer finalisterna att framföra den i olika versioner.

Artisterna har valts av en jury som består av välkända namn i Litauen bland annat Linas Adomaitis som deltog i ESC 2014 för Litauen.

Här är hela listan på de som gör upp om en plats till Wien:

  1. Monika Linkytė
  2. Reda Striškaitė
  3. Milita Daikerytė
  4. Karolina Mondeikaitė-Liepa
  5. Jurgis Bruzga
  6. Wilma La
  7. Vilija Pilibaitytė (Mia)
  8. Band Rolikai
  9. Vaidas Baumila
  10. Tadas Juodsnukis
  11. Neringa Šiaudikytė
  12. Edgaras Lubys

Två av deltagarna i startfältet, Vilija Pilibaitytė (Mia) och Vaidas Baumila, känns igen från tidigare då de båda var finalister i Litauens final 2014. Mia slutade då tvåa och Vaidas trea bakom Vilija Matačiūnaitė som blev etta.

 

Finlands UMK-artister presenteras i januari

När julen ska dansas ut den 13:e januari så släpper YLE all fakta om UMK. Artisterna kommer presenteras och vi får reda på hur upplägget ser ut. Det enda som vi vet är att tittarna kommer ha all makt och inte som tidigare år då även en expertjury har haft en del makt.

2014 tävlade Softengine för Finland med låten ”Something better” som slutade på elfte plats i Köpenhamn. Detta var Finlands bästa placering sedan segern 2006.

 

Supernovas jury i Lettlands uttagning presenterad

Som vi tidigare berättat så ändrar Lettland sitt upplägg och den nya showen Supernova kommer sjösättas.

Nu har juryn avslöjats och det är bland annat Kaspars Roga som var trummis i gruppen Brainstorm som deltog i ESC 2000 med låten ”My Star”. Dessutom kommer den välkända lettiska artisten Dons som har turnerat runt i hela Lettland och som även deltog i 2014 års lettiska ESC-uttagning sitta med i juryn. Som tredje medlem i juryn blir det den lettiska musikern och sångaren Gunter Racs, som bland annat är medlem i Recording Academy och får rösta på Grammy Award pristagarna.

 

Ottakringer Brewery blir Euroclub

När ESC intar Wien i maj kommer hela staden att förvandlas till ett ESC-näste. Som traditionen bjuder kommer ett så kallad Euroclub inrättas där fansen möts och kan festa och ha roligt så länge ESC är i stan. Till 2015 är det Ottakringer Brewery som blir Euroclub. Denna byggnad är Wiens sista stora bryggeri blir alltså samlingsplats för fansen. Euroclub öppnar den 17:e maj och hålls öppet fram till finalens efterparty är slut.

 

Conchita Wurst mest googlad under 2014

Conchita Wurst är den mest googlade artisten under 2014 i Sverige. På andra plats på den listan fanns nya stjärnskottet Ace Wilder och på tredje plats fanns vår egen eurovisiondrottning Sanna Nielsen. På åttonde plats på litsan fanns Alice Babs som avled i februari i år. Hon var vår första eurovisionrepresentant 1958 med låten ”Lilla Stjärna” De mest googlade programmet var Melodifestivalen följt av Eurovision Song Contest.

Conchita var också den näst mest googlade personen under 2014 slagen av endast skådespelaren Robin Williams som avled i våras.