Panelens julkalender 2014: Vägen till Wien – Lucka 23

JULKALENDER. Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag är det dan före dopparedan, den 23 december, och vi närmar oss slutet av kalendern. Nu tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 2012 och 2013.

 

2012: Trackshittaz

Hip-hopduon Trackhittaz från Oberösterreichbildades år 2010 och består av de två killarna Lukas Plöchl (G-Neila) och Manuel Hoffelner (Manix). De blev först kända genom sin coverlåt ”Alloa bam Fraunz” som baserade sig på låten ”Alors on dance”, för att sedan utöka sin fanskara genom att delta i Österrikes ESC-uttagning 2011 med låten ”Oida Taunz!” som slutade på andra plats. I Österrike blev låten en stor hit som placerade sig etta på österrikiska topplistan. Deras kommande hittar ”Guuugarutz” och ”Killalady” nådde även de stor framgång. Deras första och andra musikalbum sålde guld.

2012 ställde Trackhittaz upp i Österrikes ESC-uttagning igen, nu med låten ”Woki mit deim Popo” som killarna hade gjort helt själv. Den nationella finalen bestod återigen av 10 artister; nio som utsågs av ORF medan en tionde utsågs genom ett nationellt inskickande av bidrag. Ett av de bidrag som gruppen !DelaDap skulle ha tävlat diskvalificerades p.g.a. att det hade framförts före den 1 september 2011 (vilket stred mot EBU:s regelverk). Gruppen fick dock ett nytt tävlingsbidrag istället. Finalen var uppdelad i två omgångar; i den första tävlade 10 bidrag samtidigt som tittarna röstade. De två artisterna som fick flest röster blev Trackhittaz och Conchita Wurst. Dessa fick tävla i en andra omgång som också avgjordes genom tittarröstning. Med 51% av rösterna blev det Trackhittaz som tog hem segern.

I ESC gick det dock ganska dåligt för Österrike. I den första semifinalen tävlade Österrike mellan Ungern och Moldavien. Efter att jurygrupperna och tittarnas poäng slagits samman slutade Österrike på 18:e och sista plats med endast 8 poäng. Totalt sett hamnade Österrike allra sist av de 42 länderna som deltog 2012. I ESC är detta Österrikes absolut sämsta slutplacering någonsin.

I år, två år senare, släppte Trackhittaz sitt fjärde musikalbum som fick titeln #TS4. De två inledande singlarna heter ”Gmiatlich Dreschn” och ”Schuachblattlaboogie”.

 

2013: Natália Kelly

Natália Kelly är född den 18 december 1994 i Hartford i Connecticut i USA. Hennes pappa är amerikan men har österrikiska och irländska rötter och hennes mamma är brasiliansk.

Natália är född i USA men vid sex års ålder flyttade hennes familj till Österrike där de har bott sedan dess. Natália har alltid varit musikalisk och som tioåring deltog hon i musikaluppsättningen I 80 Tagen um die Welt vid Badens stadsteater. Samma år kom hon även med i ORF-programmet Kiddy Contest. Mellan 2005 och 2007 var hon med i barnmusikgruppen Gimmie 5 och 2011 deltog hon i TV-programmet The Voice (en österrikisk musiktävling med samma namn som det internationella TV-programmet).

Till 2013 gjorde ORF om sin uttagning med att enbart ha fem tävlande istället för tio. Dessutom skulle resultatet bygga på 50% juryröster (en europeisk jurypanel) och 50% tittarröster. Bidragen till tävlingen kunde skickas in under hösten 2012 och sedan valdes de fem bästa ut. I finalen framförde varje artist dels sitt tävlingsbidrag och dels cover på en tidigare Eurovisionslåt. Juryns favorit blev Yelas ”Feels Like Home” medan Natália Kellys ”Shine” blev tvåa. Efter att tittarna hade sagt sitt var det istället Natália som gillats mest medan Yela hamnade som bäst trea. I totalen blev det alltså som juryn ville fast tvärtom. Låten ”Shine” gjorde Natália tillsammans med Andreas Grass, Nikola Paryla och Alexander Kahr.

I ESC fick Österrike gå ut först av alla i den första semifinalen. Totalt tävlade 16 länder i denna semifinal. Efter att tittarnas och juryns röster lagts samman hamnade Österrike på fjortonde plats med 27 poäng, vilket inte räckte för finalavancemang. Totalt sett hamnade Österrike på 36:e plats av 39 tävlande.

I juli 2013 (två månader efter ESC) släppte Natália singeln ”Face the Day”. Efter detta har hon förekommit i lokala sammanhang.