Vinternytt 2015, vecka 7

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu i helgen satte Eurovisionuttagningarna igång på allvar, men mer ska det bli. Denna helg kommer det att bli fullspäckat schema med en mängd uttagningar som semifinaler/deltävlingar men även nationella finaler. Så här ser schemat ut:

 

Lördag

  • Estland: Eesti Laul, semifinal 2
  • Finland: UMK, semifinal 2
  • Island: Söngvakeppnin – final!
  • Italien: San Remofestivalen (OBS! Pågår från måndag till lördag) – artistval
  • Litauen: Eurovizijos – låtval!
  • Serbien: För-final
  • Sverige: Melodifestivalen, deltävling 2
  • Ungern: A Dal, semifinal 1

 

Söndag

  • Lettland: Supernova, semifinal 3
  • Serbien: Nationell final

 

 

 

Melodifestivalen 2015

Röstningsrekord!

I lördagens deltävling inkom det 1,2 miljoner telefon-, SMS- och applikationsröster i Melodifestivalens första deltävling. Sedan SVT började med upplägget med deltävlingar och uppsamlingsheat inför finalen har det aldrig inkommit så många röster under en enskild deltävling. Jämfört med förra året steg antalet röster med drygt 800 000 röster – inte illa!

Som vanligt hemlighåller SVT resultaten för de enskilda bidragen fram tills finalen är avklarad (för att inte påverka tittarna i Andra chansen och i finalen), men det ska bli intressant och se hur många telefon- och SMS-röster kontra appröster som skickades in under kvällen. Och frågan är: håller trenden i sig även denna lördag?

 

Tittarsiffror

Under måndagen presenterade mätföretaget MMS tittarsifforna för den första deltävlingen. Totalt var det 3,38 miljoner som valde att se på första deltävlingen i lördags. Detta är dock ingen rekordsiffra, men däremot den näst högsta tittarsiffran för den första deltävlingen (2013 leder med 3,56 miljoner). Hela sammanställningen går att se här.

Av de nu 79 Melodifestivalssändningar som genomförts sedan 2002 hamnar årets första deltävling på 19:e plats av mest sedda deltävlingar.

 

 

Nationella uttagningar – resultat

Vinnarna av Lettlands andra semifinal

Förra veckan sändes den första semifinalen av Lettlands uttagning Supernova, som utsåg de fyra första semifinalisterna. I söndags kväll avgjordes så den andra semifinalen där ytterligare fyra bidrag fick gå vidare till semifinalen. I heatet tävlade 10 bidrag där först två av de tio bidragen utsågs genom telefonröstning och därefter utsåg juryn (Kaspars Roga, Guntars Račs, Dons och Ieva Kerēvica) ytterligare två finalister av de åtta bidragen som ej hade gått vidare.

 

Följande fyra bidrag gick vidare till semifinalen:

  • Euphony – ”Home” (juryns val)
  • Rihards Bērziņš – ”Your Eyes” (juryns val)
  • Aminata – ”Love Injected” (tittarnas val)
  • Markus Riva – ”Take Me Down” (tittarnas val)

 

De resterande sex bidragen åkte ut:

  • Katrīna Bindere – ”Run To You”
  • Mārtiņš Ruskis & Ginta Krievkalna – ”Debesis”
  • Ornella – ”Angel”
  • Riga Metro – ”High Heels”
  • Signe – ”Sweet Girl”
  • The Stones – ”Free Your Mind”

 

Följande bidrag gick vidare från den första semifinalen:

  • Antra Stafecka – ”It’s The Night” (juryns val)
  • Framest – ”Ziemā” (juryns val)
  • MNTHA – ”Nefelibata” (tittarnas val)
  • ElektroFolk – ”Sundance” (tittarnas val)

 

Fyra finalister i Israels final

Sedan i december har Israel haft sin artistuttagning igång genom talangtävlingen The Next Star. Under söndagen avgjordes det vilka fyra artister som ska tävla i den stora finalen som hålls den 17:e februari. De fyra som gör upp om segern är:

  • Avia Shoshani
  • Nadav Gedj
  • Sari Nachmias
  • Iki Levy & The Rasta Hebrew Men

Det är ännu inte avgjort ifall de fyra artisterna kommer att tävla med ett Eurovisionbidrag i finalen, eller om bidraget utses vid ett senare tillfälle. Mer info om detta borde komma under veckan.

 

 

 

Kommande uttagningar

Serbiens final i helgen delas upp i två program

I helgen är det dags för Serbien att välja artist och bidrag. Inför uttagningen har tre artister valts ut (Bojana Stamenov, Danica Krstić och Aleksa Jelić) som ska framföra varsin låt komponerad av ena av ”Molitva”-låtskrivarna, nämligen Vladimir Graić.

På lördag sänds ett första program av finalen som går under namnet Countdown To Vienna (Odbrojavanje Do Beča). I lördagsprogrammet kommer de tre tävlande att framföra olika bidrag i underhållningssyfte, dock framförs ej tävlingsbidragen vid detta tillfälle. Dessa sparas istället till söndagen.Under söndagen kommer ett antal gästartister finnas med i programmet.

Finalen avgörs genom 50% juryröstning och 50% tittarröstning.

 

Nu ska Litauens bidrag utses

I helgen blev det bara tre artister kvar i Litauens uttagning: Mia, Monika Linkytė och Vaidas Baumila (Mia och Vaidas var tvåa respektive trea i förra årets litauiska final). I det sjunde programmet av Eurovizijos blir det ingen elimineringsrunda för artisterna, utan istället ska nu vinnarbidraget koras.

Parallellt med artistuttagningen har en låtuttagning pågått via en onlineomröstning på Eurovizijos hemsida. Succesivt har bidrag eliminerats från denna tävlan (från början 12 stycken) och nu återstår endast tre bidrag, varav två är svenskskrivna:

 

– ”Dangerous (S.O.S.)” (av Amir Aly, Camilla Gottschalck, Christina Schilling, Daniel Nilsson och Henrik Szabo)

– ”The Right Way” (av Daniel Persson och Tina Almqvist Hilli)

– ”This Time” (av Monika Liubinaitė, Vytautas Bikus).

 

I lördagens program kommer Mia, Monika Linkytė och Vaidas Baumila att framföra dessa bidrag. Därefter kommer som vanligt fyra juryer och tittarna att rösta. Det bidraget som ges högst totalpoäng till vinner och blir därmed det bidraget som Litauen skickar till Wien. Veckan därpå framför Mia, Monika Linkytė och Vaidas Baumila vinnarbidraget igen varsin gång och efter det röstas vinnarartisten fram.

 

San Remofestivalen 2015

Hela denna vecka kommer den årliga italienska musikfestivalen Festival della Canzone Italiana di Sanremo 2015 att pågå. Under finalkvällen kommer bl.a. en ESC-artist ska koras. Artisterna är uppdelade i två kategorier: Big Artists och Nykomlingar och det är vinnaren av Big Artists som kommer att bli erbjuden platsen som Italiens Eurovisionrepresentant i Wien. Däremot är det inte självskrivet att denna artist tackar ja, utan det får vi se först i helgen eller kanske något senare. Det är heller inte avgjort ifall vinnaren (om denne tackar ja) tar med sig sitt San Remo-bidrag till Wien eller om det blir något annat bidrag.

I Big Artists tävlar bl.a. Nina Zilli, som representerade Italien i ESC 2012.

Avslutningen av San Remofestivalen sker på lördag (14:e februari).

 

Dessa låtar framför de etablerade artisterna i Tysklands final

Som nämt tidigare i Vinternytt avgörs Tysklands final Unser Song Für Österreich genom att åtta artister framför två bidrag vardera. Sju av dessa artister är redan klara för tävlan, och dessa har valts ut genom kategorin ”Etablerade artister”. Den åttonde finalisten utses genom wildcardtävlingen den 19:e februari.

Nu har dock TV-bolaget NDR släppt titlarna på vilka bidrag som de sju etablerade artisterna ska framföra. Så här ser uppställningen ut:

 

  • Fahrenhaidt: ”Frozen Silence” & ”Mother Earth”.
  • Faun: ”Hörst du die Trommeln” & ”Abschied”.
  • Alexa Feser: ”Glück” & ”Das Gold von morgen”.
  • Mrs. Greenbird: ”Shine, Shine, Shine” & ”Take My Hand”.
  • Andreas Kümmert: ”Home Is In My Hands” & ”Heart Of Stone”.
  • Laing: ”Zeig Deine Muskeln” & ”Wechselt die Beleuchtung”.
  • Noize Generation: ”Song For You” & ”Crazy Now”.

 

Här är Irlands fem tävlande

Idag måndag (7:e februari) presenterade RTE (Irlands nationella TV-bolag) de fem artisterna (med tillhörande bidrag) till sin uttagning Eurosong 2015. En rolig nyhet är att Sverige har fått med ytterligare ett bidrag i ett annat lands uttagning, denna gång ett bidrag som ska framföras av en tidigare Idoltävlande: Erika Selin!

Finalen sänds den 27 februari och avgörs genom en kombination av hälften juryröster och hälften tittarröster. Nedan presenteras startfältets tävlande.

  1. Alex Saint – ”She’s So Fine”
  2. Kat Mahon – ”Anybody Got A Shoulder”
  3. Erika Selin – ”Break Me Up”
  4. Molly Sterling – ”Playing With Numbers”
  5. Nikii Kavanagh – ”Memories”

 

 

Övrigt

Albaniens bidrag framförs på engelska

I december avgjordes Albaniens uttagning Festivali i Këngës 53, där Elhaida Dani vann med låten ”Diell”. Vid tillfället översteg låten EBU:s maxgräns på 3 minuter, varför den ändå skulle behövt formas om till Eurovision i maj. Nu kommer beskedet från Elhaida själv att låten kommer att framföras i en engelsk version i Eurovisionen. Bearbetningen ska göras i Los Angeles i USA. Det är inte första gången som Albaniens Eurovisionbidrag putsas utomlands. Detta har skett för samtliga albanska vinnarlåtar sedan år 2010, bland annat har man en gång rest till Sverige för att bearbeta sitt bidrag.

Den nya versionen släpps senast den 16 mars. Så här låter originalversionen: