Vi tycker till om bidragen i deltävling 1 (Melodifestivalen 2015)

MELODIFESTIVALEN 2015. I lördags (7:e februari) var det dags för den första deltävlingen i Melodifestivalen 2015. Nu när vi vet resultatet kommer ni få ta del av våra tankar om bidragen och om showen.

Nedan följer panelens egna åsikter om de sju tävlingsbidragen. Åsikterna bygger på liveframträdandena under direktsändningen.

 

Molly Pettersson Hammar – ”I’ll Be Fine”

Alexander: En riktigt bra showstarter på Melodifestivalen, men är det här faktiskt det Sverige vill skicka till Eurovisionen i Wien? Låten i sig känns något som man skulle ha kunnat skicka till Eurovisionen typ 2003, och framträdandet kändes som något som det inte satsats riktigt tillräckligt på. Men kanske man bara är extra kritisk när det gäller bidraget som är först ut…

mfbetyg_3


Erik: Jag förstår inte hur Molly kunde missa finalen med denna fantastiska låt men jag tror att den kommer att bli en riktig radiohit som kommer spelas sönder och samman. Var det appen som förstörde måntro?


Haris: Ingen tokig inledning på årets festival. Förvånad över slutresultatet för låten. Trodde den skulle ta sig till Andra Chansen åtminståne. Men jag tror att jag gillar Molly mer än själva låten. Hon har en grym pipa. Så två för låten och en extra för Molly.

mfbetyg_3


Hollac16: Det var en bra inledning på första deltävlingen och jag blev mycket förvånad över att hon därför åkte ut direkt. Kanske tog Eric Saade för många röster?


Robban: Fräck soulig upptempolåt och en imponerande sånginsats av Molly. Klart ett av kvällens bästa framträdanden. Hon borde utan tvekan ha hamnat bland de fyra bästa.

mfbetyg_3


 

 

Daniel Gildenlöw – ”Pappa”

Alexander: Tråkigt! Eftersom låten ju hette ”Pappa” så började åtminstone jag drekt gemföra med Linus Svennings ”Börder” från förra året, något den här låten inte klarade av att leva upp till. Såhär i efterhand kan jag inte säga att jag skulle ha något som helst minne av hur låten gick…


Erik: ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!


Haris: När jag läste att Pain of Salvations sångare skulle vara med förväntade jag mig något stort. Istället fick jag en liten enkel ballad om hur det är att vara skillsmässobarn. Visst, jag erkänner, det var tråkigt stundtals. Men jag tycker ändå det var charmigt och fint av Daniel. Dock hade jag hoppats på mer med den rösten han har.

mfbetyg_2


Hollac16: En meningslös och trist låt, där jag hade glömt hur låten gick så fort musiken tystnade. Ser det inte så konstigt att den faktiskt slutade sist.


Robban: Det här sömnpillret fick vad det förtjänade, jumboplatsen. Jag är inte alls förvånad att det gick som det gick för detta bidraget. Var aldrig något fan av Pain Of Salvation i MF 2010. Tråkigt rätt igenom.


 

 

Elize Ryd & Rickard Söderberg – ”One By One”

Alexander: Hmmm, det här var ju intressant. Lite för intressant för mitt tycke. Låten var ganska osammanhängande och råddig, medan scenshowen var exakt likadan. Mycket ljus och rök och färger, vilket gjorde att koncentrationen till själva låten tyvärr försvann helt


Erik: Jag gillade den här låten, den stack ut och jag tycker den minst skulle gått till andra chansen.


Haris: Jag kommer ändå sticka ut hakan och säga att detta var kvällens överlägset bästa låt. Två riktigt bra sångare och de levererade. Ibland förstår jag inte hur folk röstar och jag är besviken över att svenska folket inte tog till sig det. Det var nytänkande, mystiskt och riktigt rockigt. Vad finns att inte gilla?


Hollac16: Det fanns en ganska stor avsaknad av kemi på scenen för att det verkligen skulle fungera bra, samt att vissa kameravinklar kändes konstiga. Det såg mer ut som de stod flera kilometer ifrån varandra än nära. Annars en helt OK låt som borde ha fått gå till Andra chansen. Hade behövt putsas lite mer på framträdandet.

mfbetyg_3


Robban: Woow, jag fullkomligt älskar denna mäktiga musikalrockiga operettschlagerlåten, Bra kombo (duo) med sångarna Rickard & Elize. Besviken att svenska folket inte röstade vidare detta. Min personliga favorit för kvällen.


 

 

Dolly Style – ”Hello Hi”

Alexander: Jaha, Yohio fick portförbud till Melodifestivalen, och skickade istället sinn syster, sin mamma och sin flickvän att tävla i år. Det blev i alla fall inte bättre. Mest chokad är jag över att den faktiskt gick vidare till Andra Chansen, medan Molly Petterson Hammar helt föll ut ur tävlingen. (Men jag måste erkänna att det här är en av de få låtarna jag faktiskt minns från tävlingen…)


Erik: Barnens favorit i alla fall enligt min flickvän som är förskollärare och har gjort en helt ovetenskaplig undersökning. Glatt var det i alla fall.


Haris: Jag förstår att min tioåriga lillebror tyckte det var kul. Själv ville jag bara stänga av. Väldigt förvånad över dess placering.


Hollac16: Det här var riktigt dåligt. En tjatig refräng och en hemsk musikalisk upplevelse under dessa tre minuter. Går den här till final då vet jag inte riktigt vad jag gör.


Robban: Tramsigt, men lite charmigt och medryckande trots allt. Låten kunde ha varit värre.

mfbetyg_2


 

 

Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”

Alexander: Det här var ju inte så dumt. Jag tror de hade en riktig tur då de fick uppträda just efter de där förskräckliga pastelldockorna. Låten var något som kommer spelas MYCKET på radio i sommar, men inte något som kommer spelas i Wien i maj.

mfbetyg_2


Erik: Refrängen är helt okej men i övrigt är det rätt blek och tråkigt , en del falsksång var det däremellan också.

mfbetyg_2


Haris: Detta var värre än dockorna i min mening. Svensk hiphop har en hel del riktigt bra rappare, så det känns rätt trist att Behrang försöker bära den fanan. Han är riktigt usel. Tråkigt, platt och det händer absolut ingenting.


Hollac16: Kändes mer som en MTV-video än ett Melodifestivalsuppträdande. Lite lagom trist hackig refräng och textrader som jag inte riktigt förstod vad de hade med varandra att göra. Hoppas på icke-avancemang från Andra chansen.


Robban: Musikgenren rap har aldrig varit min grej. Dock var refrängen utan rap rätt hyfsad. Jag förstår att det finns mycket starka och viktiga känslor med låten, som allt som oftast raplåtar brukar innefatta.


 

 

Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”

Alexander: Trots att framförandet kändes som en blandning av Sanna Nielsen, Charlotte Perelli och Carola så lyfte en mäktig låt upp henne i mitt tycke. Dessutom är Jessica en jättestark sångerska, så jag tror det kan gå bra för henne i år!

mfbetyg_3


Erik: Fantastiskt att Jessica Andersson är tillbaka i tävlingen med denna fantastiska låt som verkligen grep tag i mig. Hennes röst är ju helt otrolig också.


Haris: Jag gillar verkligen Jessica. Hon är en grym sångerska och hon är oerhört vacker. Men jag orkar inte mer. Det är samma låt hon tävlar med varje gång. Det är tråkigt, repeterande och uttjatat.


Hollac16: Trodde ärligt att hon hängde löst redan från början. Stilen är lite lagom från Sannas ”Undo”, fast som Emmelie de Forrest gjorde och lyser upp scenen istället. Sanna var mycket bättre, Jessica var ok. Men för mig fastnade det inte alls. Är lite förvånad att hon tog sig till final, beräknar starkt att hon gick dit som tvåa.

mfbetyg_2


Robban: Jessica Andersson är lätt en av mina storfavoriter av artister i Mello-sammanhang. Hon har en härlig äkthet och en skön personlighet, sjunger helt fantastiskt och ser jättebra ut. Men jag måste tyvärr säga att hennes bidrag ”Can’t hurt me now” är ett stort fiasko. Hade förväntat mig något ännu pampigare än hennes”I did it for love” som hon tävlade med i MF 2010. Visst, låten var jättefin och så, men det hände verkligen inte mycket i låten. Det kändes också lite som något som man hört så många gånger förrut. Ex, Bonnie Tyler – ”Believe In me” kontra ”Knock knock, knocking on heavens door”. I slutändan stod det alltså mellan Jessica och Rickard & Elize. Hade hellre sett de sistnämnda gått vidare till final.

mfbetyg_3


 

 

Eric Saade – ”Sting”

Alexander: Eftersom jag gör det olagliga, jag avgudar den kommersiella popmusiken, så gillade jag det här. Verkligen storgillade det! Eric Saade är tillbaka! Inte en sekund för tidigt i mitt tycke. Nu får vi komma ihåg att Eurovisionen mer och mer börjar handla om showen och mindre om musiken så är det här absolut det bästa Eurovisionsbidraget i den här deltävliigen. Dessutom den låten som fungerar bäst internationellt!!


Erik: Säga vad man vill om Fredrik Kempe men det där med att skriva hits som tar sig direkt till final i Melodifestivalen det kan han. femte låten i raden nu som går direkt till final. Blir spännande att se hur det går för Linus Svenning på Lördag.


Haris: Godkänt och inget mer. Det var väldigt sterilt tycker jag. Det hände liksom ingenting. Slätstruket och väldigt typiskt Eric Saade tycker jag. Var väl inte direkt någon chock att det gick till final.

mfbetyg_2


Hollac16: Eric Saade visar att originalet är bäst och det är han verkligen. Låten håller dock inte samma klass som ”Manboy” eller ”Popular”, personligen gillade jag dessa låtar mer än ”Sting”. Men självklart är han vidare till final och det förtjänar han, för det här var för mig kvällens näst bästa bidrag. Det hade annars varit krigsrubriker annars hos kvällspressen: ”Eric raasande – i direktsändning” eller något liknande. För min del är det godkänt med plus i kanten, men för att han ska överbevisa mig i finalen krävs 100% mer energi, sång och lite till. Låten är som sagt var inte i ens i samma klass som de två tidigare tävlingsbidragen han har haft med i Melodifestivalen och jag tror faktiskt inte att Saade kommer funka i Eurovision. Även om han sticker ut med en internationell stil likt exempelvis amerikanska popstjärnor.

mfbetyg_3


Robban: Eric är varm i kläderna i sådana här sammanhang nu. Han gick välförtjänt vidare med sin snygga låt ”Sting” och ett fenomenalt underhållande framträdande med såväl dans, koreografi och en upplyftande hiss. Jag tror vi kan ha hört och sett vinnaren 2015 redan. Personligen gillar jag Eric’s två tidigare Mello-bidrag bra mycket bättre.

mfbetyg_3


 

Topplistor & helhetskommentarer

Här nedan presenteras panelens individuella topplistor för deltävlingen.

 

Alexander

Lördagens deltävling var mycket väntad, och väldigt bra! Sist och slutligen så är Sverige alltid Sverige, och av något skäl så lyckas ni i Sverige alltid göra en glittrigare show, med bättre innehåll och med större namn än något annat land. Även så detta år. Sanna och Robin var riktigt bra porgramledare, men trots allt så minns jag Danny och Gina som de bästa programledarna på länga, och riktigt ¨så bra var inte årets programledarpar. Skämten var sådär torra som de ska vara och inte riktigt så roliga som de tänkt sig.
Låtarna i sin tur var av blandad sort. Det fanns de låtar som var bra, men sen fanns det också rena motsatsen. Sammanfattningsvis så kan man kanske konstatera att det är som det brukar vara, det fanns bättre saker, det fanns såmre saker, och så fanns det kvällens verkliga höjdpunkt. Filippa Bark! <3

  1. Eric Saade – ”Sting”
  2. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
  3. Molly Pettersson Hammar – ”I’ll Be Fine”
  4. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”
  5. Daniel Gildenlöw – ”Pappa”
  6. Ryd & Rickard Söderberg – ”One By One”
  7. Dolly Style – ”Hello Hi”

 

 

Erik

Fantastisk start på årets Melodifestival! Bidragen höll hög klass med många olika genres. Manuset var bra skrivet av David Sundin och det kändes att Robin och Sanna hade bra personkemi. Filippa Bark tycker jag också gjorde ett bra jobb även fast jag tror det blir lätt att det blir enformigt det hon gör. Det enda som störde mig var appen som det tog ett tag innan jag förstod för att få en hjärteröst var man tvungen att trycka 4-5 gånger på det där hjärtat, det kan mycket väl ha fällt Molly. Starten bådar gott, nu hoppas vi att resten av Melodifestivalen blir minst lika bra.

  1. Molly Pettersson Hammar – ”I’ll Be Fine”
  2. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
  3. Elize Ryd & Rickard Söderberg – ”One By One”
  4. Eric Saade – ”Sting”
  5. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”
  6. Daniel Gildenlöw – ”Pappa”
  7. Dolly Style – ”Hello Hi”

 

 

Haris

Äntligen är vi igång. Det skär mig att behöva göra detta, men jag måste verkligen klaga på den oerhört dåliga kvalitén på låtarna. Jag hoppas verkligen den ökar till kommande deltävlingar. Förutom att det viktigaste med tävlingen var lite sisodär, så tyckte jag det gick rätt smidigt. Tycker att Robin och Sanna sköter sig bra och är definitivt bättre än Anders och Nour. Dessutom har de en charmig Filippa Bark vid sin sida. Tråkigt att inte min favorit ens tog sig till Andra Chansen, men det är inte första eller för den delen sista gången som jag inte får som jag vill i Melodistivalen. Men det är ju också en del av charmen. Kul att vi är igång.

  1. Elize Ryd & Rickard Söderberg – ”One By One”
  2. Daniel Gildenlöw – ”Pappa”
  3. Molly Pettersson Hammar – ”I’ll Be Fine”
  4. Eric Saade – ”Sting”
  5. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
  6. Dolly Style – ”Hello Hi”
  7. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”

 

 

Hollac16

Överlag var det en trevlig och skön inledning på Melodifestivalen, inte lika skört som det har varit de senaste åren. Robin & Sanna var bra som programledare och manuset höll ganska bra standard. Jag hoppas dock att de vågar satsa lite mer nästa vecka på att vässa humorn och numren. Och att det kanske blir någon gästakt också. Musiken var varierande, överlag OK men sällan högre. För mig finns inte finalenvinnaren i detta startfält. Blev för övrigt förvånad att det inkom över 1 miljon röster, dvs. att det ökade med mer än 800 500 röster jämfört med starten ifjol. Detta betyder nog att det var nog minst 3 miljoner, kanske mer än så, tv-tittare som såg programmet.

  1. Molly Pettersson Hammar – ”I’ll Be Fine”
  2. Eric Saade – ”Sting”
  3. Elize Ryd & Rickard Söderberg – ”One By One”
  4. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
  5. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”
  6. Daniel Gildenlöw – ”Pappa”
  7. Dolly Style – ”Hello Hi”

 

 

Robban

Det var riktigt festligt och kul att vara på plats på Melodifestivalen igen. I sin egen hemstad och dessutom fick jag bra parkettbiljetter som min käre bloggkollega Erik (med flickvän) hade fixat åt mig. Tack så mycket för det. Jag tänker inte sticka under stolen med att jag är besviken över att kvaliten på låtarna inte var tillräckligt bra. Det var absolut inget fel på framträdandena eller sångmässigt, utan att jag inte kunde hitta någon låt som gav den där WOOW-känslan. Jo, möjligtvis ”One by One” med Rickard & Elize, då. Att Eric Saade skulle gå till final var solklart redan innan deltävlingen. Programledarna Sanna & Robin skötte sig utmärkt. Hela produktionen var toppen och alla som jobbar med Melodifestivalen är helt fantastiska. Vilket jobb som ligger bakom detta. Ser fram emot nästa deltävling med stor förväntan och kan konstatera att det kan bara bli bättre.

  1. Elize Ryd & Rickard Söderberg – ”One By One”
  2. Eric Saade – ”Sting”
  3. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”
  4. Molly Pettersson Hammar – ”I’ll Be Fine”
  5. Dolly Style – ”Hello Hi”
  6. Behrang Miri feat. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”
  7. Daniel Gildenlöw – ”Pappa”