Artisterna i Armeniens Genealogy presenterade (Eurovision 2015)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Som tidigare presenterat kommer årets representant för Armenien att vara en sexmannagrupp beståendes av personer från fem olika världsdelar. Här är en sammanställning av gruppens medlemmar.

 

Essaï Altounian

Essaï Altounian kommer att representera Europa-delen av gruppen (utöver den gruppmedlemmen som idag är bosatt i Armenien). Han är född den 5 november 1980, uppvuxen i Frankrike, men har armeniska rötter från sina morföräldrar (som flydde från Armenien 1915).

Redan som tolvåring komponerade han sin första låt och som 19-åring fick han sitt första skivkontrakt som sångare i gruppen Ideal-3. Denna grupp fick en topphit med låten ”Pardonne-moi”. Två år senare valde Essaï att gå solo. Han fick ett nytt skivkontrakt men började samtidigt också skriva låtar till andra artister och började även skådespela. 2016 kommer han att släppa nytt skivmaterial.

 

Tamar Kaprelian

Tamar Kaprelian är född den 28 oktober 1986 i Scottsdale i Arizona i USA, men hon växte upp i Georiga och Kalifornien. Numera är hon bosatt i New York City. Hennes efternamn kommer från hennes mammas släktsida, vars släkt har armeniskt ursprung.

Som fjortonåring började Tamar skriva låtar och började även lära sig spela piano. Karriären startade dock genom att hon blev upptäckt av ett skivbolag på en YouTube-tävling, vilket gjorde att hon år 2010 fick möjlighet att släppa sitt första album – Sinner or a Saint. Låten “New Day”, som hade släppts något innan blev förstasingel på albumet. 2012 släppte hon sin första EP California.. och under det här året kommer Tamar att släppa en uppföljare till denna EP.

 

Vahe Tilbian

Vahe Tilbian är född den 2 maj 1980 i Etiopien. Han är sångare som framför olika typer av genrer som rock, techno och R&B. Bägge hans föräldrar har armeniskt ursprung. Hans farfar flydde från det armeniska folkmordet 1923 genom Syrien och kom att bosätta sig i Etiopien. Vahe studerade biologi vid University of British Columbia i Vancouveri Kanada även om han samtidigt har hållit på mycket med dans och sång.

Efter sin examen började han att arbeta men år 2008 bytte han bana och satsade helhjärtat på musiken och har varit verksam inom branschen sedan dess. Han har medverkat i en rad musikgrupper och släppte ett musikalbum 2012. Till vardags är han nu sångare i bandet Zemen Band och kolumnist i tidningen Zoma Magazine i Etiopien. Vahe talar flytande armeniska, engelska, amhariska, italienska och franska.

 

Stephanie Topalian

Stephanie Topalian är född den 5 augusti 1987 i Los Angeles i USA, har armenisk-japanska rötter (mamman är från Japan och pappan från Armenien). Hon är bosatt i Japan men har ett starkt engagemang för sina armeniska rötter. För att få igång sin musikkarriär började Stephanie skicka in olika musikdemos som till slut gav resultat hos en japansk musikproducent. Vid Japan Record Awards fick blev hon utsedd till Best New Artist Award. Stephanie har släppt två album: Stephanie (2008) och Colors of my Voice (2009). Stephanie är även skådespelerska.

 

Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian

Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian är född i Huston i Texas i USA. Hennes mamma har armenisk-grekiska rötter och hennes pappa är australiensare. Hon utbildade sig på North Carolina School of the Arts och East Carolina University där hon tog kandidatexamena 2005. År 2007 vann hon ABC Symphony Australia Young Vocalist Award och året därpå blev hon mottagare av Australian International Opera Award som innehöll ett stipendium för att studera vid den internationella sångakademien i Cardiff under ledning av Dennis O’Neill. Under 2010 hade hon titelrollen i Lucia di Lammermoor på Prag-operan och 2011 gjorde hon stor succé under Classical Spectacular på Royal Albert Hall i London.

 

Inga Arshakyan

Den sista medlemmen i gruppen är Inga Arshakyan som tidigare har representerat Armenien i Eurovision 2009 tillsammans med sin syster Anush och bidraget ”Jan Jan”. Inga är född och bosatt i Armenien.