Vinternytt 2015, vecka 10

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Denna vecka är det Eurovisionssändningar i princip hela veckan. Det är alltifrån semifinaler till uppsamlingsheat till nationella finaler. När veckan är slut kommer fem länder ha klart med representanter till Wien.

 

Tisdag:

  • Portugal: Festival Da Cançao, semifinal 1

 

Onsdag:

  • Australien: Artistpresentation
  • Grekland: EuroSong – final!

 

Torsdag:

  • Portugal: Festival Da Cançao, semifinal 2
  • Tyskland: Unser Song Für Österreich – final!

 

Fredag:

  • Österrike: Wer sing für Österreich?, Show nummer tre

 

Lördag:

  • Portugal: Festival Da Cançao – final!
  • Storbritannien: Artist- och bidragspresentation
  • Sverige: Melodifestivalen, Andra chansen

 

Söndag:

  • Rumänien: Selecţia Naţională Eurovision – final!

 

Ännu oklara datum (händelser som eventuellt sker denna vecka):

  • Montenegro: Bidragspresentation
  • Ryssland: Artist- och bidragspresentation/val

 

 

Melodifestivalen 2015

Allt inför Andra chansen

Nu har de fyra deltävlingarna i Melodifestivalen 2015 avklarats och det har således blivit dags för Andra chansen, som i år sänds från Helsingborg.

I år är upplägget för Andra chansen något annorlunda då det är enbart dueller som avgör resultatet. Det är lite som det var åren 2007-2012, med skillnaden att det inte är kvarts- och semifinalsdueller utan enbart finaldueller. Det här innebär att det kommer att vara fyra dueller där två bidrag möts i respektive duell. Tittarna röstar och det bidrag som i var och en av de fyra duellerna har fått flest röster går till finalen. Således blir det fyra vinnare från Andra chansen, vilket aldrig tidigare har hänt!

 

Så här kommer artisterna att tävla:

– Duell 1: Andreas Weise med ”Bring Out The Fire” möter Linus Svenning med ”Forever Starts Today”

– Duell 2: Hasse Andersson med ”Guld och gröna skogar” möter Kristin Amparo med ”I See You”

– Duell 3: Dolly Style med ”Hello Hi” möter Dinah Nah med ”Make Me (La La La)”

– Duell 4: Behrang Miri feat. Victor Crone med ”Det rår vi inte för” möter Samir & Viktor med ”Groupie”

 

Vinnarna i respektive duell går till finalen. Det blir alltså ingen andra tävlingsomgång det här året.

Panelen återkommer under veckan med mer info om de tävlande samt vad som sker i Helsingborg. Efter veckans slut reflekterar vi sändningen och bidragen.

 

Resultat i uttagningar

Österrike show #2

I fredags avgjordes det andra av fyra program av Österrikes nationella uttagning Wer singt für Österreich?. De sex artisterna som kvarstod i tävlan (Celina Ann, DAWA, Folkshilfe, Johann Sebastian Bass, The Makemakes och Zoe) fick i programmet genomföra två spelningar framför jury och en publik. Var och en av artisterna framförde först en coverlåt, som skulle vara en favoritlåt, och därefter skulle de framföra ytterligare en låt som nu skulle ”överraska” publiken.

Publiken på plats fick sedan rösta på sina favoriter, där The Makemakes, Celina Ann och Folkshilfe fick flest röster. Dock var det ingen artist som fick lämna tävlingen, utan allt var bara övning inför nästkommande program.

I det tredje programmet nu på fredag kommer var och en av de 6 finalisterna att få framföra två potentiella Eurovisionsbidrag på scenen framför juryn. Juryn, som består av cocherna Anna F., Nazar, och The Boss Hoss, kommer sedan tycka till och välja ett av de två bidragen som passar respektive artist bäst.

 

 

Nationella uttagningar

Här är de grekiska bidragen

Denna onsdag (4 mars) avgörs det vilken artist med tillhörande bidrag som kommer att bli Greklands representant i Eurovision 2015. Sedan tidigare har fem artister presenterats, men nu har även deras bidrag släppts offentligt så att tittarna ska få chansen att lyssna in sig inför finalen.

Finalen arrangeras för tredje året i rad i samarbete med TV-kanalen MAD TV. Sändningen sker från Enastron music hall och Mary Sinatsaki and Doretta Papadimitriou kommer att vara programledare. En hel del gästartister kommer att dyka upp på scenen. Klockan 20:00 CET startar sändningen.

Så här ser startfältet ut (presenteras i startordning):

  1. C:Real – ”Crash & Burn
  2. Thomai Apergi & Legend – ”Jazz and Syrtaki
  3. Barrice – ”Ela”*
  4. Shaya Hansen – ”Sunshine
  5. Maria Elena Kiriakou – ”One Last Breath

* Låtskrivaren Niclas Olausson är en av de som har gjort bidraget ”Ela”.

 

Australisk representant presenteras på onsdag

Förutom att Grekland håller sin nationella final på onsdag kommer vi samma dag få veta vem som får tävla för Australien i årets Eurovision. Det nationella TV-bolaget SBS:s VD Michael Ebeid gick i lördags ut med informationen att Australiens representant presenteras den 4 mars kl. 23:00 CET. Australisk tid är detta torsdag den 5 mars kl. 09:00.

I början av februari kom beskedet från EBU att med anledning av Eurovisionens 60-årsfirande kommer Australien att delta i årets Eurovision Song Contest.

 

Azerbajdzjan slopar sin final – väljer istället internt

I början av februari kom budet att Azerbajdzjan skulle välja artist och bidrag genom den nationella tävlingen Milli Seçim Turu men nu är planerna ändrade. Istället för nationell tävling kommer İctimai TV att ta emot ansökningar från låtskrivare och artister fram till den 6 mars. För artister gäller det att man kommer från/har rötter från eller är bosatt i Azerbajdzjan medan för låtskrivare finns inga som helst restriktioner.

Den som är intresserad att skicka in låtar kan göra det till mejladress eurovision2015@itv.az fram tills på fredag den 6 mars. Artister behöver skicka med information om namn, födelsdatum, bostadsort, klipp på tidigare framträdanden och upp till fem bilder.

Hur artist och bidrag därefter är inte sagt, men ITV kommer att offentliggöra vem man ska skicka till Wien den 15 mars, vilket är dagen efter Melodifestivalsfinalen.

 

Tjeckiens bidrag släpps nästa vecka

Efter fem års uppehåll från Eurovision valde Tjeckien att återvända, vilket är mycket glädjande. Nationella TV-bolaget CT valde ut artist och bidrag internt denna gång och det blev en duo: Marta Jandová & Václav Noid Bárta som ska representera landet i Wien. Samtidigt som artisterna presenterades meddelades också att deras bidrag kommer att bli låten ”Hope Never Dies”. Först nästa vecka, den 10 mars, kommer bidraget att släppas offentligt. Om det blir en livespelning eller bara i musikvideoform är inte sagt.

Tjeckien deltog senast 2009 då de slutade på 42:a och sista plats med noll poäng. Landet debuterade 2007 och deltog även 2008. Som bäst har man slutat på plats 40.

 

Albanien byter bidrag

I december avgjordes den nationella albanska festivalen Festivali i Këngës där sångerskan Elhaida Dani tog hem segern med låten ”Diell”. På grund av att låten vid framförandet översteg 3 minuter (maxgränsen för Eurovisionbidrag) skulle låten behövts gjorts om till Eurovision, vilket också var tanken. Men i förra veckan kom beskedet att så blir det inte alls. Elhaida får förvisso tävla i Eurovision, men låtskrivarna till ”Diell” drog tillbaka bidraget.

Senare kom beskedet att Elhaida ska tävla med låten ”I’m Alive” som har fått text och musik av duon Zzap & Chris. När låten släpps är dock ännu oklart, dock senast den 16 mars.

 

Fjärde artisten i Armeniens Genealogy presenterad

Som tidigare presenterat kommer årets representant för Armenien att vara en sexmannagrupp beståendes av personer från fem olika världsdelar – dock med likheten att alla medlemmar i gruppen har armeniskt ursprung. Därav gruppens namn; Genealogy som betyder släktforskning. Vid tillfället för denna presentation av gruppens namn och bidrag valde dock Armeniens nationella TV-bolag att hemlighålla namnen på gruppmedlemmarna och släppa dessa vid olika tillfällen.

De tre medlemmarna som hittills har presenterats är fransk-armeniske Essaï Altounian, amerikansk-armeniske sångerskan Tamar Kaprelian och armenisk-etiopiske Vahe Tilbian. Nu har den fjärde medlemmen presenterats: japan-armeniske sångerskan Stephanie Topalian.

Stephanie Topalian är född den 5 augusti 1987 i Los Angeles i USA, har armenisk-japanska rötter (mamman är från Japan och pappan från Armenien). Hon är bosatt i Japan men har ett starkt engagemang för sina armeniska rötter. För att få igång sin musikkarriär började Stephanie skicka in olika musikdemos som till slut gav resultat hos en japansk musikproducent. Vid Japan Record Awards fick blev hon utsedd till Best New Artist Award. Stephanie har släppt två album: Stephanie (2008) och Colors of my Voice (2009). Stephanie är även skådespelerska.

De två ytterligare medlemmarna i Genealogy kommer att komma från Australien samt från Armenien.

 

Nadav Guedj framför ”Golden Boy”

I mitten av februari avgjordes det att sångaren Nadav Guedj kommer att bli Israels representant i årets Eurovision Song Contest. Detta avgjordes vid finalen av israeliska TV-programmet The Next Star. Vid denna final hade dock inte något bidrag utsetts ännu, men så har det blivit nu. Låten som Nadav ska tävla med heter ”Golden Boy” och har text/musik av Doron Medalie. Låten kommer att släppas i helhet i mitten av mars (således före den 16 mars).

 

Storbritanniens representant presenteras på lördag

I höstas gick brittiska TV-bolaget BBC ut med nyheten att processen att välja Storbritanniens artist och bidrag till Eurovision 2015 skulle komma att göras om något. Dock skulle det fortfarande bli internval, men nu skulle bidrag kunna skickas in från både skivbolag och från övriga intressenter, dvs. ett nationellt inskickande av bidrag. Därefter skulle en expertjury lyssna igenom de inkomna bidragen och välja ut de bidrag som troligen har störst chans att lyckas i Eurovision. De bidrag som valdes ut från det nationella inskickandet skulle sedan läggas samman med skivbolagsbidragen innan ett slutgiltigt val skulle göras.

Efter detta har det varit knäpptyst från BBC om hur valet har gått, men nu på lördag den 7 mars kommer så äntligen beskedet om vem Storbritannien skickar till Wien. Storbritanniens resultat i Eurovision har sedan ”Big Five”-skapandet varit mer eller mindre katastrofalt för landet som sedan 2003 har hamnat sist inte mindre än tre gånger och i princip samtliga år utom 2002 och 2009 hamnat i botten av Eurovisionfinaler. Kan årets representant ändra på statistiken tro?

 

Eurovision 2015

Vykortsinspelning – fokus på artisten

För tredje året i rad kommer de vykort som presenteras inför respektive lands scenframträdande i Wien vara helt och hållet fokuserat på de tävlande istället för värdlandet självt. I förra veckan började ORF inspelningarna av Spaniens vykort där artisten Edurne först får ta emot ett paket som relateras till hennes drömmar för att sedan avslutas att hon befinner sig i Tyrolen i Österrike.

 

Trender bland de uttagna bidragen i årets Eurovision

Fram till i går söndag (1 mars) har 21 av årets 40 tävlande Eurovisionländer valt artist och bidrag, där även bidrag har släppts för allmän spelning eller liknande. Bland dessa hittas en rad trender som är rätt intressanta. Den största trenden som panelen hittat är en tidsaspekt i handlingen, dvs. att man ska i nu- eller dåtid ha agerat för/emot något. Exempel på detta är Ungerns bidrag ”Wars for Nothing”. En annan trend panelen har upptäckt är att många av bidragen är gitarr- eller pianobaserade.

Här följer en sammanfattning av bidragen:

Observera att vissa länders låtversioner kommer att göras om då de idag överstiger EBU:s maxgräns på låtlängd.

 

Från nästa vecka inleder vi i panelen vår nedräkning till Eurovision när vi börjar ranka årets Eurovisionbidragen. Var och en i panelen kommer under tio veckor varje vecka lyssna igenom de tävlande bidragen och sätta en personlig topp tio-lista. Efter sista topplistan görs en sammanräkning och vi får ut panelens segrare. Förra året blev panelens vinnare András Kállay-Saunders med låten ”Running”.