Vi tycker till om bidragen i deltävling 4 (Melodifestivalen 2015)

MELODIFESTIVALEN 2015. I lördags (28:e februari) var det dags för den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2015. Nu när vi vet resultatet kommer ni få ta del av våra tankar om bidragen och om showen.

Nedan följer panelens egna åsikter om de sju tävlingsbidragen. Åsikterna bygger på liveframträdandena under direktsändningen.

 

Midnight Boy – ”Don’t Say No”

Alexander: Vad var det här egentligen? Det verkade lovande enda tills låten började, då jag blev en aning missnöjd. Men kanske 80-talet börjar vara förbi för denhär gången.


Erik: Jag gillar 80-tals musik men den här gick jag inte igång på. Rätt blek och tråkig låt tyvärr. Kunde varit mycket bättre.


Haris: Jag förstod mig inte riktigt på det här. Det svängde väl, men det kändes gammalt på något sätt. Det kändes som fel forum helt enkelt.


Hollac16: Bra sånginsatser och låten hade varit bra och aktuell…om det hade varit 1985. Nu är det 2015 och då känns låten som att man har hittat den i ett dammigt arkivskåp hos Bert & Co och försökt hotta upp och tro att ”det funkar faktiskt!” Men det gör det inte!


Robban: Påminner mycket om Trance Dances 80-.talshit ”Don’t say Go”. Jag tycker det här var ett skönt inslag med lite dansant medryckande synthpop. Dock lite osmakligt att se på, kanske 😉 Coolt med de levande skyltdockorna på scenen. Förstod tidigt att detta skulle vara chanslöst, men jag gillade det här skarpt.


 

 

Caroline Wennergren – ”Black Swan”

Alexander: Här blev jag igen mycket mer positivt överraskad! Jag hade inga förväntningar alls för Caroline Wennergren, men sedan ställer hon sig på scen och kör sin låt. Som råkade vara en av de bästa låtarna under kvällen. Synd att hon föll ut.


Erik: Jag hade stora förväntningar på Caroline efter hennes bejublade framträdande 2005, vilken jag tycker vara en av de bästa låtarna på 2000-talet. Jag gillar Carolines raspiga röst så den här låten föll mig definitivt i smaken. En av de bästa låtarna i år!


Haris: Tycker att det här var en av kvällens bättre låtar. Det svängde bra och det var ett annorlunda sound i sammanhanget. Sedan diggar jag hennes röst. Den borde ha tagit sig till Andra Chansen iaf.

mfbetyg_3


Hollac16: Jag hade svårt för hennes tidigare låt ”A Different Kind Of Love”, men den här låten tycker jag kändes helskön. Borde ha gått åtminstone till Andra chansen. En av kvällens bättre bidrag.

mfbetyg_3


Robban: Jazzsoul-sångerskan Caroline deltog i Melodifestivalen för tio år sedan och både hon och rösten mognat avsevärt sedan dess. Konkurrensen var hård i denna deltävling och tyvärr för Caroline blev det ingen plats i vare sig finalen eller andra chansen. Men låten var helt klart en av de bättre.

mfbetyg_3


 

 

JTR – ”Building It Up”

Alexander: Vad kan man sist och slutligen vänta sig av ett pojkband som består av tre stycken, sådär halvsnygga, unga killar som sjunger en lite halvdan, småfalsk låt med en lite överraskande rap-del i mitten. Inget överraskande, vare sig låten, eller att de gick vidare direkt till final.

mfbetyg_2


Erik: Småtjejerna måste verkligen har gått igång på det här och hjärtröstat sönder appen för den var rätt intetsägande och typisk pojkbandspop.

mfbetyg_2


Haris: Det här är så tråkigt och intetsägande för mig. Jag kunde på förhand redan lista ut hur det skulle låta. Jag kände på mig att det skulle låta platt, påklistrat och ha en rap-del någonstans. Och det suger verkligen. Men svenska folket överraskar mig ännu en gång och skickar detta till final.


Hollac16: Pojkband, pojkband, pojkband. Är det inte Youngblood så är det någon av Saades efterliknande kopior som tävlar. Samma typ av låt med samma innehåll och budskap: ”Rösta på oss för vi är snyggast, liksom bäst och typ vackrast eller nåt sånt typ”. Låten går vidare p.g.a. tonårstjejernas röster. Fullständigt hemsk låt som jag på riktigt hoppas kammar noll i finalen.


Robban: Detta var gruppens första riktiga tv-framträdande i Sverige, bortsett från Lotta på Liseberg i sommar. Nej, detta var verkligen inte bra och tilltalande mig inte alls. Unga flickidoler och pojkband är alltid ett lyckat koncept i Mello-sammanhang.


 

 

Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”

Alexander: Ett sådant här bidrag behövs i varje års tävling, eller hur. Precis som Erik skriver här under mig, så kan jag bara konstatera att jag lite, lite inombords skäms för att jag lite, lite gillar den här låten. Inte är det här ju nu det som Sverige ska skicka till Wien, men kul att höra. Folkparkerna väntar!!

mfbetyg_3


Erik: Ni vet låtar som man skäms att man gillar. Det här är en sådan låt för mig. Klassisk dansbandsschlager á la 90-tal som dog ut 1999. Till och med min morfar som röstade på Christer Sjögren 2008 tyckte att den här kändes gammal. Jag kan inte hjälpa att jag tycker den här var riktigt bra ändå.


Haris: Det känns inte alls aktuellt för sammanhanget när jag tänker efter. Men något inom mig tyckte ändå att det var charmigt på något sätt. Jag brukar avsky sånt här annars. Och lite halvkul att det fick gå till Andra Chansen.

mfbetyg_2


Hollac16: Hade passat att framföras på en lokal marknad i sommarens hetta, inte i Melodifestivalen. Känns mer som en lokal sång som definitivt kammar noll i Eurovision. Kanske här var det bidrag som georgiska The Shin & Mariko ratade förra året? Känns som två systerbidrag när jag tänker efter.


Robban: Det ska finnas en låt för alla ålderskategorier, och det här var medelsvensson & gamlingarnas favorit i årets Mellotävling. Detta var uträknat på förhand, men folkkäre Hasse gick genom tv-rutan och lyckades ta sig vidare till andra chansen med sin glada låt med touch av country &folkmusik och med bred skånska. Skånska är förövrigt en underbar dialekt i låtsammanhang.


 

 

Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”

Alexander: Helt okej. För att vara helt ärlig, så har jag inte ett särskilt starkt minne av hur låten gick över huvud taget… En kul låt, men inte något vinnarmaterial.

mfbetyg_2


Erik: Bra musik att träna till och det kändes att den passade bättre på gymmet än i Melodifestivalen.

mfbetyg_2


Haris: Lite mellanmjölk med detta bidrag. Jag går inte igång på det speciellt mycket, men jag tycker inte heller att det är så hemskt heller. Förvånade mig inte alls att det gick till Andra Chansen.

mfbetyg_2


Hollac16: Fram tills beatet börjar är låten helt OK. Partyvänlig men fruktansvärt Eurovision-ovänlig. Dessutom ett typiskt exempel på en artist som kräver att det ligger förinspelade körer i refrängen. Honsjunger inte bra utan detta, vilket kommer bli helt åt skogen i Eurovision.

mfbetyg_2


Robban: En härlig danspoplåt med mycket energi. Passar som handen i handsken att lyssna på gymmet. Lite 90-talsnostalgi och givetvis var självaste Dr Alban en av upphovsmännen. Kul att den är vidare i tävlingen.


 

 

Annika Herlitz – ”Ett andetag”

Alexander: Otroligt skicklig sångare!! Men varför skrev ingen en bra låt åt henne. Jag är främst ledsen att ingen tog chansen till vinst. För den rösten kunde ha gått långt!

mfbetyg_2


Erik: Fantastisk röst men låten lyfte aldrig utan föll platt. Synd på en sån duktig sångerska.

mfbetyg_2


Haris: Annika har en riktigt bra röst. Hon är en duktig sångerska. Men låten är tråkig. Jag har hört detta många gånger tidigare kände jag. Det blev inte så magiskt som man hade hoppats.

mfbetyg_2


Hollac16: Fin låt som dock låter allt för kopierad från andra bättre låtar i samma genre. Annika är en bra sångerska men hade hon fått en unik röst och en unik genre hade det gått bättre. Dock en av kvällens starkare kort (trots mitt svaga betyg).

mfbetyg_2


Robban: Dessa finstämda schlagerballader på svenska verkar vara helt chanslösa i Melodifestivalen numera. Vi har sett det förrut med ex Sonja Aldén (2012) & Simon Forsberg (2011). Annika sjöng fantastiskt och låten gav mig gåshud från början till slutet.


 

 

Måns Zelmerlöw – ”Heroes”

Alexander: Ingen kan medge att hen trodde att Måns inte skulle gå vidare direkt till final! Det var självklart. Frågan är främst om han fick 95% av rösterna eller bara 90%? Låten var helt okej, framträdandet skrek pengar, men det var också det snyggaste framträdandet i år. Jag tror att han faktiskt har chans att vinna i år, trots att låten mest var ”sådär”.


Erik: Man hade stora förväntningar på Måns efter supernumret och hela hans förvandling av sin kropp. Låten i sig är inte dålig men jag hade förväntat mig något mycket bättre och starkare. Förhoppningsvis växer den och blir sådär maffig som jag har i mitt huvud.

mfbetyg_3


Haris: Det var väl givet att Måns skulle gå vidare i detta sällskap. Det var upplagt för det. Först tänkte jag ta upp det jag gillade. En oerhört snygg scenshow, ett bra budskap i texten och en charmig Måns. Det jag inte gillade är att låten saknar det där lilla extra. Den saknar det där som gör den till en vinnare. Men årets finalfält är inte speciellt starkt och det kan gå ändå. Dock ser jag den inte som en vinnare.

mfbetyg_3


Hollac16: Måns gick vidare för att Måns skulle gå vidare. Låten är väl kanske inte så mycket att hurra för, känns som en av hans sämre låtar i tävlingen. Kan vara svårt att göra succé tre år som Saade. Han har dock en bra sångröst och en snygg bakgrundsgrafik. Men en låt får inte vara beroende av detta (lex Bergendahl)! För mig är han ingen MF-vinnare och absolut ingen ESC-vinnare.

mfbetyg_3


Robban: Det fanns väl aldrig några som helst tvivel om att Måns skulle gå direkt till final. Men för mig var hans låt ”Heroes” en riktig besvikelse. ”Cara Mia” och ”Hope & Glory” var låtar som jag verkligen gillade med Måns, men ”Heroes” var inget för mig. Snyggast scennummer i Mello 2015 och effektfullt med de animerade streckgubbarna utan massa dansare på scenen.


 

Topplistor & helhetskommentarer

Här nedan presenteras panelens individuella topplistor för deltävlingen.

 

 

Alexander

Det var alla låtar det… Jag måste säga att jag är lite missnöjd. Jag hade kanske tänkt mig att Sverige nu ändå skulle kunna hitta något bra, men det fanns liksom aldrig någon sådan där ”Här har vi en vinnare!”-låt. Nåväl, det finns väl lite man kan göra åt det nu. Showen var som vanligt riktigt bra, Filippa lika jäkla kul som alltid och Robin och Sanna höll måttet!

  1. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
  2. Caroline Wennergren – ”Black Swan”
  3. Annika Herlitz – ”Ett andetag”
  4. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
  5. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”
  6. Midnight Boy – ”Don’t Say No”
  7. JTR – ”Building It Up”

 

 

Erik

Överlag en bra produktion. Låtarna var väl inte super men jag tycker att alla deltävlingar 2015 är en kraftig uppryckning jämfört med 2014. Robin, Sanna och Filippa är riktigt grymma. Mina kollegor har redan sågat låtutbudet men det tycker inte jag. Jag tycker att många låtar är riktigt bra och förhoppningsvis har vi ett bidrag som kan nå en topplacering i ESC senare i vår.

  1. Caroline Wennergren – ”Black Swan”
  2. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
  3. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
  4. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”
  5. JTR – ”Building It Up”
  6. Annika Herlitz – ”Ett andetag”
  7. Midnight Boy – ”Don’t Say No”

 

 

Haris

Då har vi hört alla låtar i årets tävling. Och jag känner inte att vi har någon vinnare. Den fjärde deltävlingen var ljummen. Det hände inget speciellt. Och inget stack ut. Det var Måns och en till som skulle vidare. Och så blev det också.

  1. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
  2. Caroline Wennergren – ”Black Swan”
  3. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
  4. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”
  5. Annika Herlitz – ”Ett andetag”
  6. Midnight Boy – ”Don’t Say No”
  7. JTR – ”Building It Up”

 

 

Hollac16

Överlag OK sånginsatser och en helt OK sändning från programledare och mellanakter. Men inget nummer som direkt sticker ut positivt. Nu har vi gått igenom 28 bidrag och fortfarande saknas vinnaren. Så jag kallberäknar att vi kan glömma att slå tredjeplatsen två år i rad. Känns ungefär som 2013 light just nu.

  1. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
  2. Caroline Wennergren – ”Black Swan”
  3. Annika Herlitz – ”Ett andetag”
  4. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”
  5. Midnight Boy – ”Don’t Say No”
  6. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
  7. JTR – ”Building It Up”

 

 

Robban

Melodifestivalen 2015 har inte levt upp till mina förväntningar. Alldeles för många mediokra låtar enligt mig. Måns Zelmerlöw var i fokus med låten ”Heroes” och skulle väntat knipa en av finalplatserna. Hans låt var en besvikelse, men han hade lätt det snyggaste numret rent scenografiskt av alla 28 bidrag som framförts. Åtta finalister är nu uttagna och fyra ska tas ut nästa vecka i Andra Chansen. I finalen lär det stå mellan Eric Saade, Måns Zelmerlöw, Jon Henrik Fjällgren och Mariette om vem som står som slutsegrare och där med får representera Sverige i Eurovision.

  1. Hasse Andersson – ”Guld och gröna skogar”
  2. Dinah Nah – ”Make Me (La La La)”
  3. Annika Herlitz – ”Ett andetag”
  4. Midnight Boy – ”Don’t Say No”
  5. Caroline Wennergren – ”Black Swan”
  6. Måns Zelmerlöw – ”Heroes”
  7. JTR – ”Building It Up”