EBU presenterar 200 personer som utgör juryerna i Eurovision 2015

EUROVISION 2015. Med bara 10 dagar kvar innan de första scenrepetitionerna av Eurovision 2015 startar i Wiener Stadthalle släpptes EBU namnen på de 200 personer som ska utgöra årets jurygrupper. Jurygrupperna kommer att stå för hälften av resultatet när semifinalerna och finalen avgörs den 19:e, 21:a och 23:e maj.

Sedan år 2009 avgörs Eurovision Song Contest genom 50 procent tittarröster och 50 procent juryröster. Anledningen till detta är att göra resultaten mer jämna och att inte grannlandsröstning/svågerpolitik ska få en dominerande position i slutresultatet. Genom att dela upp vågskålen lika blir ingen del dominant utan alla ges lika stor chans helt enkelt. Förra året ändrades processen något då EBU ville bli mer offentliga med dels vilka personer som utgör jurygrupperna samt att de enskilda resultaten också skulle bli offentliggjorda. Tidigare hemlighölls detta utom vissa delar. En av processerna inom detta var att delge tittarna namnen på jurypersonerna innan tävlingen startade och så blir det även det här året.

 

Vilka utgör jurygrupperna?

Idag på första maj presenterades namnen på de personer som ska utgöra varje lands jurygrupp. Totalt är det 200 personer som delas upp på fem stycken per jury. Av de 200 personerna är 106 kvinnor och 132 män (två saknas fortfarande i listorna) och det är ett åldersspann mellan 17-86 år. Varje jury kommer dessutom att ha en sjätte medlem som agerar back-up ifall någon av de ordinarie inte kan delta.

En hel del forna Eurovision-tävlande sitter med i jurygrupperna däribland Aram MP3 (Armenien 2014), Roberto Bellarosa (Belgien 2013), Marie Myriam (Frankrike 1977) och Dina Garipova (Ryssland 2013). Totalt sätt har EBU räknat ihop 31 forna ESC-tävlande och utöver dessa finns även tidigare låtskrivare, bakgrundssångare, producenter och koreografer med. Hela listan på alla jurymedlemmar hittar du via denna länk!

 

Sveriges jury

Sveriges jury kommer att bestå av följande personer:

 

– Filip Adamo, 38 år (ordförande): arbetar inom musikbranschen

– Lina Hedlund, 37 år: artist i gruppen Alcazar

– Henrik Johnsson, 42 år: radio- och TV-producent samt programledare

– Rennie Mirro, 43 år: dansare, koreograf och skådespelare

– Isa Tengblad, 17 år: artist (senast i årets Melodifestival)

Back-up: Maria Ericsson, 28 år: produktionsassistent

 

Juryernas grunduppställningar

Följande regelverk måste jurygrupperna uppfylla för att få rösta:

– Varje jurygrupp består av 5 personer inklusive en ordförande.

– Det ska också finnas med en back-up-person.

– Under pågående arbetet kommer juryn att övervakas av en oberoende observatör.

– Alla i juryn ska vara yrkesverksamma inom musikbranschen.

– Alla i juryn måste vara medborgare i det land de representerar.

– Det ska finnas en balans i juryn gällande kön, ålder och bakgrund.

– Man måste vara minst 16 år (senast 23 maj) för att få medverka.

– Samtliga jurymedlemmar ska rösta enskilt för att resultatet ska räknas.

– Ingen jurymedlem får vara anställd på TV-bolaget som gör landets utsändning.

– Ingen jurymedlem får ej heller vara involverad i något lands bidrag och/eller artist.

– De personer som satt med i något lands jury åren 2013 och 2014 får ej delta det här året.

 

Hur röstar jurygrupperna?

I semifinalerna är det som för tittarna att det är endast de länder som tävlar + fyra av de direktkvalificerade länderna som får rösta i respektive semifinal, men i finalen får samtliga 40 länder rösta!

Jurygrupperna som får rösta kommer att samlas kvällen före direktsändningen äger rum och gör därmed sin bedömning kvällen före sändning. Varje juryperson rankar bidragen från 1 (vinnare) till sista ranking (i första semin är sista ranking 15 eller 16 och i den andra semin är sista ranking 16 eller 17). Sista ranking varierar då ett tävlande land ej får rösta på sig själva.

Efter att juryns medlemmar har rankat klart slås de fem rankingarna samman och juryn får ut en snittranking som blir juryns slutranking. Denna ranking slås sedan samman med tittarnas ranking och efter detta får man ut en totalranking som blir det landets röstningsresultat.