Vårnytt 2015, vecka 19

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

En vecka till repetitionerna börjar

Om en vecka, nämligen måndagen den 11 maj, inleds de första repetitionerna till Eurovision Song Contest 2015. Då ska de länderna som har startnummer 1-8 i den första semifinalen första gången få pröva på att sjunga i Wiener Stadthalle. Under hela repetitionsveckan kommer vi på ESC-Panelen att guida om vad som händer i Wien och ge senaste nytt varje dag.

Hela repetitionsschemat hittar du via denna länk!

 

Wurst & rappare feat. österrikiska körer öppnar finalen

Till finalen av årets Eurovision rapporteras det att förra årets vinnare Conchita Wurst kommer att inleda tillsammans med rapparen Left Boy och flera körer. De kommer tillsammans att framföra en slags resa genom Österrikes städer och landskap som dessutom involverar landets första Eurovision-segrarbidrag ”Merci Cherie”. Drygt 200 artister beräknas delta i numret.

Det rapporteras även om att finalisterna kommer att vandra in på en magisk bro i finalens inledande skede, ungefär som finalartisterna 2013 vandrade in i Malmö Arena.

 

Alla vykort till sändningarna är nu klara

Under våren har ett filmteam åkt runt till de 40 tävlande länderna och träffat varje lands tävlingsartist för att spela in de så kallade vykorten till sändningarna. Dessa vykort är cirka 40 sekunder långa och görs för att de som riggar på och av på scenen ska få tid till det, samt att även tittarna ska få en försmak av vilken artist som nu ska uppträda.

Sedan SVT arrangerade 2013 har fokuset i vykorten varit på de tävlande artisterna istället för olika reklamer för värdlandet. Så var fokus även förra året och så blir det även i år. Handlingen i vykorten går ut på att den tävlande artisten får en gåva från Österrike att komma till landet för att få utföra ett uppdrag för sitt hemland på ett spektaukulärt sätt. Det finns bilder publicerade på Eurovisionens officiella hemsida från inspelningarna, men själva videoinslagen syns först i sändningarna.

Gebhardt Productions GmbH står bakom inspelningarna, där Verena Soltiz och Daniel Lwowski har varit regissörerna bakom projektet.

 

Premiär för NRK:s ”Adresse: Wien”

I Norge kör NRK precis som SVT med samma konceptnamn för ”Inför Eurovision 2015”, med skillnaden att i Norge heter programmet alltid Adresse följt av värdstaden Eurovision sänds ifrån (undantaget skedde 2010). I de norska programmen är det som i den svenska uppsättningen en panel som betygsätter bidragen, från noll till tio poäng. Sedan skapas en totaltabell över hur panelen gemensamt har tyckt.

I år är det Tarjei Strøm som leder programmet och panelen består av Tor Endresen, Bertine Zetlitz, Ingeborg Heldal, Linda Eide, Gisle Stokland och Vivi Stenberg. Här kan du se första avsnittet. De övriga programmen sänds sedan den 9:e, 14:e och 16:e maj. Programmen följer Eurovisionens startordning.

 

 

Biljetter till årets Eurovision – skynda att fynda!

I skrivande stund finns det fortfarande biljetter kvar att köpa till de nio showerna under Eurovisionsveckan 18-23 maj. Just nu görs en realisation av biljetter så vill du se eventen live så finns fortfarande chansen. Hårdast biljetttryck är det till de tre direktsändningarna samt finalens genrep men även där finns det platser kvar. Köp dina biljetter på Oetickets.com– så här ser det ut just nu:

Observera att lägsta biljettpriset är oftast platser med skymd sikt. Reservation för eventuella förändringar & slutförsäljningar.

 

Semifinal 1

* Juryshow måndag 18 maj kl. 21:00 (juryerna röstar)
** Sittplats kategori A-D samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 18-69 euro per biljett.

* Familjeshow tisdag 19 maj kl. 15:00
** Sittplats kategori A-D & kategori ”Gold” samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 14-69 euro per biljett.

* Direktsändning tisdag 19 maj kl. 21:00
** Sittplats kategori A-D samt ståplats finns kvar. Biljettpris 28-120 euro per biljett.

 

Semifinal 2

* Juryshow onsdag 20 maj kl. 21:00 (juryerna röstar)
** Sittplats kategori A-D & kategori ”Gold” samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 18-99 euro per biljett.

* Familjeshow torsdag 21 maj kl. 15:00
** Sittplats kategori A-D & kategori ”Gold” samt ståplatser finns kvar. Biljettpris varierar mellan 14-69 euro per biljett.

* Direktsändning torsdag 21 maj kl. 21:00
** Sittplats kategori A och B samt ståplatser finns kvar. Biljettpris 99-120 euro per biljett.

 

Finalen

* Juryshow fredag 22 maj kl. 21:00 (juryerna röstar)
** Sittplats kategori A samt ståplatser finns kvar. Biljettpris 79 eller 99 euro per biljett.

* Familjeshow lördag 23 maj kl. 15:00
** Sittplats kategori A, B, D & ”Gold” samt ståplatser finns kvar. Biljettpris 18-99 euro per biljett.

* Direktsändning lördag 23 maj kl. 21:00
** UTSÅLT!