Eurovision 2016: Vad händer just nu? (juni 2015)

EUROVISION 2016. Två veckor har gått sedan Eurovision Song Contest 2015 avgjordes där Sverige tog hem segern. Redan är förberedelserna igång för nästa års tävling och därför kommer här en uppdatering om vad som hänt sedan avgörandet i maj.

Just nu pågår en febril aktivitet på SVT om Eurovision 2016. Frågorna är många och praktiska detaljer ska lösas. Vilken värdstad ska det bli? Vem blir högste ansvarige? osv. Några av svaren har kommit och det lyder så här:

 

Produktionen

Angående värdstaden

SVT har tillsatt en särskild grupp, under ledning av 2013 års Eurovision-projektledare Martin Österdahl, som ska göra urvalet till det som sedan ska bli ett värdstadsbeslut. Svenska städer som känner sig manade att arrangera Eurovision 2016 har fram till mitten av juni 2015 på sig att lämna in anbud på att bli värdstad. Därefter tar SVT beslutet om vilken stad det blir. För tillfället ser det ut som att värdstaden kan presenteras redan i sommar. När Sverige arrangerade senast kom ett beslut under tidig juli månad.

Något som kan vara värt att notera är att SVT gick ut med erbjudandet till svenska städer redan innan Sverige vann för att alla skulle vara förberedda på att lämna in förslag ifall att Måns Zelmerlöw, som ju var en av storfavoriterna att vinna, skulle ta hem segern. Vilket han ju också gjorde.

 

Core team

SVT håller också på att forma ihop teamet som ska vara produktionsgrupp för Eurovision 2016, alltså med exekutiv producent, projektledargrupper osv. Enligt SVT kan det bli Christer Björkman som får uppdraget att vara högste ansvarige för arrangemanget av Eurovision 2016. Snarare är det att Christer Björkman känner sig manad att anta den utmaningen eftersom att kompetensen från Malmö 2013 (bl.a. Martin Österdahl och Christel Tholse Willers) inte längre finns kvar i arbetsgruppen för Melodifestivalen. Det kan således bli så att Björkman väljer att ta ett kliv ned från Melodifestivalen för att helt och hållet fokusera på att få anordna Eurovision i Sverige. Om det blir så eller inte får vi besked om först senare i sommar.

 

Deltagarlistan

16 bekräftade länder än så länge

Som tidigare nämnt har det bara gått drygt två veckor sedan Eurovision 2015 avgjordes, men redan har 16 av årets tävlingsländer tackat ja att delta även 2016. I dagsläget handlar det om Belgien, Danmark, Estland, Finland, Irland, Lettland, Malta, Nederländerna, Norge, Schweiz, Ungern och Österrike (semifinalister) samt Frankrike, Spanien, Sverige (värdland) och Tyskland (direktkvalificerade).

Fortfarande saknas en hel del bekräftelser så det lär bli fler länder som tackar ja. Processen har precis börjat och lär inte avslutas förrän i höst (aktuellt datum saknas fortfarande).

 

Återvänder Kroatien, Turkiet och Ukraina?

Som vanligt går det en hel del rykten om vilka länder som gör möjlig comeback. Redan i höstas gick det rykten om att Kroatien skulle återvända till 2016 (de deltog senast i Malmö 2013) och i vintras gick flera turkiska medier ut med nyheten att Turkiet planerar att återvända till Eurovision 2016 (de deltog senast i Baku 2012). Efter ett års frånvaro ryktas det även om att Ukraina vill göra comeback i tävlingen. Viktigt att påpeka här är att uppgifterna ej är bekräftade hos de tre ländernas nationella TV-bolag! Däremot kommer vi naturligtvis att följa utvecklingen framöver. Önskedrömmen vore ju att se 43 länder eller fler tävla i Sverige 2016!

 

Nationella uttagningar

Belgien väljer genom nationell uttagning

Det är redan känt att Sverige arrangerar Melodifestivalen 2016, men även Belgien börjar redan forma på sin uttagning. Till skillnad från i år då det blev internval för hela slanten då fransktalande RTBF valde ut 17-åriga Loïc Nottet som ju blev fyra i finalen med låten ”Rhythm Inside” (Belgiens bästa slutplacering sedan 2003) kommer nu flamländska TV-bolaget VRT att välja artist och låt via en nationell final. Det enda som hittills har sagts om denna nationella final är att cirka fem bidrag kommer att tävla.

Om man är intresserad av att tävla kan man redan nu skicka en intresseanmälan till eurosong@een.be. Mer info följer under säsongen.

Vi kommer att rapportera om fler uttagningar så snart vi fått besked om dessa.