Sommarnytt 2015, vecka 23

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

2015 års Marcel Bezençon Awards

Inför finalen av årets Eurovision hölls Marcel Bezençon Awards, som precis i Melodifestivalen består av tre priser: pressens pris (Press Awards), artisternas pris (Artistic Awards) och kompositörernas pris (Composer Awards).

 

Press Awards röstades fram av pressen på plats i Wien och detta pris gick till Italiens Il Volo och låten ”Grande Amore”.

Artistic Awards röstades fram av kommentatorerna på plats, som fick rösta fram den bästa artisten. Priset gick till Sveriges Måns Zelmerlöw och låten ”Heroes”.

Composer Awards röstades fram av kompositörerna på plats som fick rösta fram den bästa låten. Priset gick till Norges Kjetil Mørland som låtskrivare till bidraget ”A Monster Like Me” (som han framförde tillsammans med Debrah Scarlett).

Så här såg det ut vid prisceremonin:

 

Efterspelet av Wien: Så här röstade Sverige

Här nedan redovisar vi hur Sveriges jury och svenska folket röstade i finalen i den andra semifinalen i Eurovision 2015 (OBS! Endast topp 10, hela resultat ses här och här).

 

Finalen

I finalen inkom det 173 814 telefonsamtal samt 175 582 SMS, vilket gav totalt 349 396 röster.


Sveriges
jurygrupp


  1. Australien
  2. Lettland
  3. Belgien
  4. Norge
  5. Italien
  6. Ryssland
  7. Israel
  8. Azerbajdzjan
  9. Montenegro
  10. Spanien

Svenska
folket


  1. Australien
  2. Belgien
  3. Italien
  4. Norge
  5. Estland
  6. Albanien
  7. Ryssland
  8. Israel
  9. Polen
  10. Serbien

Kombinerat
poängläge


  1. Australien
  2. Belgien
  3. Italien
  4. Norge
  5. Ryssland
  6. Lettland
  7. Israel
  8. Estland
  9. Montenegro
  10. Slovenien

Noterbart: Slovenien hamnade inte på topp 10 varken hos juryn (elva) eller tittarna (trettonde), men i kombinerade läget blev det en tiondeplats trots allt. Istället var det Spanien som hamnade utanför då tittarna satte de på plats 14. Totalt hade både juryn och tittarna 6 av 10 gemensamma favoriter medan tittarna räddade upp Estland och juryn Lettland och Montenegro.

 

Semifinal 2

I andra semifinalen inkom det 52 036 telefonsamtal samt 32 245 SMS, vilket gav totalt 84 281 röster.


Sveriges
jurygrupp


  1. Norge
  2. Lettland
  3. Irland
  4. Montenegro
  5. Azerbajdzjan
  6. Israel
  7. Malta
  8. Cypern
  9. Tjeckien
  10. Schweiz

Svenska
folket


  1. Norge
  2. Israel
  3. Polen
  4. Cypern
  5. Slovenien
  6. Montenegro
  7. Lettland
  8. Island
  9. Litauen
  10. Tjeckien

Kombinerat
poängläge


  1. Norge
  2. Israel
  3. Lettland
  4. Montenegro
  5. Cypern
  6. Polen
  7. Azerbajdzjan
  8. Irland
  9. Island
  10. Tjeckien

Noterbart: Totalt hade både juryn och tittarna 6 av 10 gemensamma favoriter. Tittarna fick med sig Island och Polen på poängtavlan medan juryn fick med sig Azerbajdzjan och Irland.

 

Första semifinalen

Eftersom att Sverige inte deltog i den första semifinalen fick varken Sveriges jury eller tv-tittare rösta i den semifinalen.

 

Efterspelet av Wien: Rösta i Barbara Dex Award 2015

Som traditionen bjuder så här efter ett Eurovision är avgjort kan fansen nu börja rösta på den artist man tyckte hade fulast scenklädsel under årets Eurovision. Tävlingens namn, Barbara Dex Awards, kom från den belgiska sångerskan Barbara Dex som tävlade för sitt hemland 1993 med låten ”Iemand als jij” som slutade på 25:e och sista plats det året. Efter detta fick hon kritik från många för att hennes klänning var ful och det gjorde att fansajten House of Eurovision år 1997 skapade en omröstning i hennes namn där fansen får rösta fram artisten med fulast klädsel.

Omröstningen pågår just nu och du hittar den via denna länk!

 

Vinnare de senaste fem åren:

  • 2014: Vilija Matačiūnaitė – ”Attention” (Litauen)
  • 2013: Moje 3 – ”Ljubav je svuda” (Serbien)
  • 2012: Rona Nishliu – ”Suus” (Albanien)
  • 2011: Eldrine – ”One More Day” (Georgien)
  • 2010: Milan Stanković – ”Ovo je Balkan” (Serbien)

 

Junior Eurovision 2015: Första artisten utsedd

Årets Junior Eurovision Song Contest kommer att hållas i Arena Armeec i Bulgariens huvudstad Sofia den 21 november. Hittills har nio länder tackat ja till att delta, däribland Sverige samt Irland som debuterar. Än så länge är det många länder som funderar på deltagande samt hur man ska välja ut artist och bidrag (i Sverige pausas Lilla Melodifestivalen till förmån för en annan ännu inte presenterad uttagning). Tävlingen har sloganen #Discover

Albanien, som återvänder till tävlingen i år efter att bara ha deltagit 2012, har dock redan haft sin uttagning och därigenom också tagit fram en artist och ett bidrag!

Precis efter att stora Eurovision var avslutat arrangerade TV-bolaget RTSH sin junioruttagning Festivali i 51-të I Kënges për Fëmije, där 14 akter tävlade om segern. Resultatet avgjordes av en femmannajury beståendes av bl.a. Olta Boka (ESC 2008) och Juliana Pasha (Eurovision 2010). Även Kejsi Tola (Eurovision 2009) deltog fast som pausnummer. Vinnare blev Mishela Rapo med låten ”Dambaje” som har musik av Adrian Hila och text av Pandi Laço.

 

Sommarnöje: Svensktoppen nästa

Om du tänker semestra runt om i Sverige i sommar kan ESC-Panelen tipsa om Svensktoppen nästa-tävlingen som Sveriges Radio P4 arrangerar. Här tävlar olika sångare om att få chansen att tävla sig in på Svensktoppen, via en egen tävling. Var och ett av de 25 P4-distrikten runt om i landet arrangerar en egen uttagning och det resulterar i att alla distrikt får en vinnare. Efter detta utser en SR-jury åtta av dessa bidrag som får göra upp om segern i en final i slutet av sommaren. Vinnaren får sedan sin låt prövad på Svensktoppen.

Sedan 2012 blir vinnaren även erbjuden en plats i nästkommande års Melodifestival. Så blir det även i år, men med skillnaden att inte bara vinnaren utan samtliga åtta finalister får erbjudandet att hamna i Melodifestivalen. Det blir alltså inte klart med den första Melodifestivalsartisten förrän något senare i höst.

Redan i maj hölls de första distriktsfinalerna, men under juni och juli sker de uttagningarna. Så om du reser runt i Sverige under den tiden är vårt tips att stanna till vid en torg, ett nöjesfält eller en park där distriktsfinaler pågår och uppleva ljuvlig musik i Sommarsverige! Du hittar hela uttagningsschemat här!

Mycket nöje önskar vi på ESC-Panelen (vi kommer såklart återkomma till detta i under sommaren, framförallt till i augusti när riksfinalisterna utses och finalen hålls).