Reglerna till Norsk Melodi Grand Prix 2016 presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Innan midsommar 2015 presenterade NRK sitt regelverk för kommande Norsk Melodi Grand Prix. I samband med detta öppnades även anmälan att skicka in bidrag till tävlingen.

Förutom detta bekräftades nyheten att Jan Fredrik Karlsen tar över rollen som musikchef för NMGP från och med 2016. Han tar därmed över från Vivi Stenberg som valt att sluta med programmet.

 

Regelverk

Vem som helst får skicka in bidrag till NMGP 2016. Det sägs inte hur många bidrag som tas ut till tävlan men enligt regelverket kommer NRK dels att välja från den inskickade högen och från specialinbjudningar (som SVT gör i Melodifestivalen). Precis som i svenska Melodifestivalen krävs nyskrivna bidrag som aldrig tidigare har varit offentligt publicerade. Tävlande artist måste vara minst 16 gammal (gäller före Eurovision börjar). Det finns ingen tidsgräns för bidragen men runt 3 minuter rekommenderas på demostadiet. Mer om tävlingen finns här.

Norges antagning stänger den 11 september 2015 och under oktober/november gör urvalsjuryn sitt val.

 

Formen för tävlingen

NRK har som tidigare sagt inte meddelat något om formen för tävlingen ännu så det är oklart hur många program som kommer att göras. I år valde NRK att ta bort semifinalerna i NMGP för första gången på många år och hade dessutom en levande orkester på scenen.

I årets Eurovision i Wien slutade Norge på åttonde plats i finalen när Mørland & Debrah Scarlett framförde låten “A Monster Like Me“.